vodilna slika

Novomeški poletni večeri

dne 01. 08. 2019, 20:00

Lokacija: Knjigarna Goga

Organizator: Založba Goga

 

Ob 20.00 Novomeška kinematografija in film

Klemen Žun, Karmen Horvat, Žiga Virc, Kaja Cvelbar (moderatorka).

Pogovorni večer

Pestri zgodovini novomeške kinematografije je posvečena prva številka letošnje revije Rast. Prve žive slike je v Novem mestu prikazal edinstven »fotografični ugledni samogib« leta 1902, prve znane filmske projekcije s standardnega filmskega traku je leta 1909 prikazoval Fran Cerkvenič, lastnik potujočega Kinematografa Pathé. Čez deset let so bile stalne projekcije stalnica v kinematografu Jugoslavija. Sledili so Kino Meteor, Kino Dom in konec tridesetih let preteklega stoletja Kino Krka, vmes smo imeli tudi potujoči kino, kasneje Kino Dom JLA. V najboljših časih je novomeške kinematografe obiskalo 250 tisoč obiskovalcev letno. Danes novomeški filmarji s filmi osvajajo državo, planet in vesolje.

*V primeru dežja Galerija Simulaker.

 

Ob 21.30 Neomi

Koncert

Neomi so ljubljanska skupina, ki je v slovenski prostor zaplavala v letu 2011 s prvim albumom Poglej in pesmimi, kot so Odpri oči, Čudovito ter Poglej. Od pretežno akustičnega jazz pop-a so sedaj obrnili ploščo in se prelevili v nekaj bolj surovega. Žanrsko bi se najbolje umestili med orkestralni elektronski pop in downbeat kitarski indie-soul.

Neomi so:

Saša Vipotnik (pevka, avtorica besedil in pesmi), Mario Babojelić (kitarist, avtor aranžmajev), Dejan Slak (basist), Erik Marenče (klaviaturist), Marko Grubar (bobnar).

*V primeru dežja odpade.