vodilna slika

35. Teden cvička

datum: 24. 05. 2007

Novo mesto je gostitelj 35. Tedna cvička, najstarejše dolenjske turistične prireditve in osrednje prireditve Zveze društev vinogradnikov Dolenjske,...

Novo mesto je gostitelj 35. Tedna cvička, najstarejše dolenjske turistične prireditve in osrednje prireditve Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki v 27. društvih z območja 15 občin združuje 5.000 vinogradnikov. Letošnja prireditev bo potekala od petka 25. maja do vključno nedelje 27. maja Osrednje prizorišče bo Glavni trg v Novem mestu, kjer bo vse tri dni potekal pester kulturni, etnološki in zabavni program, v soboto zvečer pa bo na Novem trgu potekal še glasbeni - rockovsko obarvan program.
Uvodno dejanje letošnjega 35. Tedna cvička bo etnološka povorka vinogradniških društev s parkirišča gradu Grm čez Kandijski most in na Glavni trg. V povorki bo sodelovalo več kot 700 dolenjskih vinogradnikov. Sledilo bo uradno odprtje Tedna cvička, to bosta storila župan Novega mesta Alojzij Muhič in minister za kmetijstvo Iztok Jarc. V nadaljevanju petkovega programa bo za letošnjega ambasadorja cvička imenovan glasbenik Lojze Slak,  za kralja cvička - najboljšega pridelovalca dolenjskega posebneža, pa bo kronan Toni Jarkovič 
V soboto bo osrednji dogodek izbor 9. cvičkove princese, za ta naslov se potegujejo tri dekleta iz občin Šmarješke Toplice, Novo mesto in Trebnje.
V nedeljo bo v Narodnem domu skupščina Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, na Glavnem trgu bodo podeljena najvišja priznanja - velike zlate medalje za nagrajena vina letošnjega ocenjevanja vin, predstavili se bodo vinogradniške pevske skupine.

O programu podrobneje v rubriki dogodki

Zaradi prireditve bo spremenjen prometni režim v središču Novega mesta.
Glavni trg bo od Kandijskega mostu do križišča z Rozmanovo ulico za ves promet zaprt od petka 25. maja do vključno nedelje 27. maja.  V času, ko ne bo potekala prireditev, sobota dopoldne in nedelja dopoldne bo spodnji del Glavnega trga odprt za promet, urejen bo obvoz po Detelovi in Dilančevi ulici (za  Mladinsko knjigo) in mimo vodnjaka na Rozmanovo ulico. Prebivalci Glavnega trga in sosednjih ulic pa bodo ta obvoz s posebnimi dovolilnicami uporabljali tudi v času prireditve. 

nazaj