vodilna slika

Župan sprejel dijake gimnazij Novo mesto in Speyer

datum: 28. 05. 2007

Gimnaziji iz Novega mesta in nemškega Speyerja sodelujeta v evropskem projektu Okolje gradi mostove – mladi v evropskem dialogu.

 

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je danes sprejel gimnazijce ter mentorje gimnazije iz Novega mesta in nemškega Speyerja, ki sodelujejo v evropskem projektu Okolje gradi mostove – mladi v evropskem dialogu. Od 10. do 17. maja so novomeške gimnazijce gostili v Speyerju, od 25. maja do 1. junija pa Novo mesto gosti nemške dijake. Pokroviteljstvo nad projektom, ki traja med letoma 2005 in 2008, sta prevzela nemški in slovenski predsednik Horst Köhler ter dr. Janez Drnovšek. Letošnja tema v projektu je proučevanje pragozdov.

Župan je dijake ter mentorje prijazno pozdravil ter jim predstavil Mestno občino Novo mesto. Prav tako so mesto Speyer županu predstavili gostje, ki so se mu zahvalili za gostoljubje.

 

Gimnazija Novo mesto je ena izmed šestih slovenskih srednjih šol, ki sodelujejo v tem evropskem projektu. Vanj je vključenih 34 šol iz Nemčije in prav toliko iz Slovenije, Poljske, Slovaške, Češke in Madžarske. Projekt vodijo Nemška zvezna ustanova za okolje, Inštitut IZOP in 20 regionalnih in državnih časopisov iz držav udeleženk. Sodelujoče skupine dijakov si vsako leto izmenjajo enotedenski obisk, raziskujejo določeno okoljevarstveno temo, o njej pišejo članke, bivajo pa pri družinah gostiteljev. Partnerska šola novomeški gimnaziji je Gymnasium am Kaiserdom iz Speyerja, v projekt pa je letos vključenih 18 dijakov iz vsake gimnazije ter po dva učitelja spremljevalca.

 

Cilji projekta so razširiti znanje o deželah EU, vzpostavljanje komunikacije o okoljevarstvenih temah med starimi in novimi članicami EU, spoznavanje posebnosti druge dežele, odpravljanje predsodkov, razvijanje razumevanja in strpnosti, pridobivanje spretnosti, potrebnih za kritično spremljanje informacij in medijev, projektno delo s pisanjem člankov za časopise, izboljšanje bralne in jezikovne spretnosti, idr.

 

Kabinet župana

Mestna občina Novo mesto

 


 

nazaj