vodilna slika

Evropski teden mobilnosti in dan brez avtomobila tudi v Novem mestu

datum: 16. 09. 2007

V petek in soboto brezplačne vožnje z mestnimi busi na vseh linijah.

Mestna občina Novo mesto se tudi letos pridružuje slovenskim in evropskim mestom ter občinam v praznovanju evropskega tedna mobilnosti in dneva brez avtomobila. Glede na izkušnje preteklih let mestna občina letošnje praznovanje obeležuje s trajnimi in priložnostnimi ukrepi, kot so brezplačne vožnje z mestnimi avtobusi in dan odprtih vrat novomeške policije.

 

Slovenija se letos že osmič zapored pridružuje omenjenima pobudama. Letošnji moto pobud Vesela ulica nosi jasno sporočilo, da širjenje prostora, namenjenega avtomobilom, ni pravi odgovor na obstoječe prometne izzive v urbanem okolju. Pomembno je uresničiti čim več trajnih ukrepov, ki prispevajo k čim manjši uporabi osebnega avtomobila in izbiri okolju prijaznim ali vsaj prijaznejšim načinom prevoza.

 

Med trajne ukrepe sodijo predvsem ukrepi, povezani z urejanjem cestne in prometne infrastrukture, ki prispevajo k večji varnosti v cestnem prometu, odpravljajo grajene in arhitekturne ovire, ukrepi na kolesarskih in pešpoteh itd.

V letošnjem letu Mestna občina Novo mesto namenja največ pozornosti cestni infrastrukturi na odsekih, ki so nevarnejši:

  • Na cesti Hudo – Muhaber (pločnik, javna razsvetljava in drugi elementi za zagotavljanje varne vožnje in hoje);
  • Na Straški cesti od Muhaberja do Bršljina (pločniki in javna razsvetljava);
  • Prehod za kolesarje in pešce čez Andrijaničevo cesto (G2-105), Ulici Velika Bučna vas – Cesta brigad, izdelan je projekt za ureditev križišča s semaforskimi napravami;
  • Ureditev prehoda za pešce v Malem Slatniku (izdelan projekt) in ureditev javne razsvetljave skozi naselje (Mali Slatnik - Cikava).
  • Ureditev ceste Mačkovec – križišče z ulico Pod Trško Goro (Termotehnika). Potrebno je urediti pločnike, javno razsvetljavo, križišče, ki se navezuje na krožno križišče (Novo mesto – Otočec). Izdelani so projekti, k rekonstrukciji križišča in ceste naj bi pristopili še to leto.
  • Ureditev ceste Šmihel na odseku od Šukljetova ulica do Smrečnikove ulice (ureditev pločnika in javne razsvetljave).
  • Pripravlja se tudi rekonstrukcija odseka od križišča (Termotehnika) do križišča novomeške pekarne z ureditvijo vseh potrebnih elementov;
  • V pripravi so aktivnosti za ureditev pločnika na Bajčevi ulici, Lešnici, in delu od Otočca do Herinje vasi (ob gradnji avtoceste odsek Lešnica Kronovo).
  • V pripravi je gradnja odseka državne ceste v Velikih Brusnicah (ob šoli v letu 2007) in odsek Male Brusnice Velike Brusnice (leto 2008);
  • V pripravi je dokumentacija za rekonstrukcijo Kandijske ceste, odsek most (potok Težka Voda) do Lekarne;
  • Nadaljujejo se pripravljalna dela na dela na Šmihelski cesti;
  • Nadaljevanje pločnika in kolesarske steza Brod – Srebrniče.

 

V okviru tedna mobilnosti in dneva brez avtomobila smo poskrbeli za brezplačen prevoz z mestnimi potniškimi avtobusi na vseh linijah. Brezplačne vožnje bodo potekale v petek, 21. 9. 2007, in soboto, 22. 9. 2007. Vozni redi, ki veljajo od 1. 9. 2007, so dostopni tudi na spletnem portalu mestne občine na naslovu:

www.novomesto.si/si/turizem/informacije/zemljevid/bus/mestni/ .

Mestna občina Novo mesto in Policijska uprava Novo mesto pripravljata še dan odprtih vrat na Policijski postaji Novo mesto, kjer bo organiziran strokovno voden ogled prostorov in opreme novomeških policistov, prav tako se bodo obiskovalci lahko seznanili s policijskim delom. Dan odprtih vrat bo v petek, 21. 9. 2007, od 10. do 17. ure na novomeški policijski postaji (Ljubljanska cesta 30, Novo mesto), namenjen pa je tako šolarjem, dijakom, njihovim učiteljem in mentorjem kot tudi družinam in posameznikom.

 

nazaj