vodilna slika

CeROD II kandidira za sredstva evropskega kohezijskega sklada

datum: 02. 07. 2008

Projekt naj bi bil predvidoma zaključen v letu 2012.

 

Mestna občina Novo mesto in javno podjetje CeROD, d.o.o. sta danes na novinarski konferenci predstavili kandidaturo projekta CeROD II za pridobitev sredstev kohezijskega sklada.

 

Župan Alojzij Muhič je uvodoma povedal, da je projekt CeROD regijski projekt ter ena ključnih razvojnih in investicijskih nalog Mestne občine Novo mesto kakor tudi širšega dolenjskega, belokranjskega in posavskega območja s podporo Republike Slovenije in Evropske unije. Celoten projekt je razdeljen na dve etapi, in sicer CeROD I, ki je že zaključen, ter CeROD II, ki zajema izgradnjo potrebnih objektov in tehnologije za mehansko-biološko obdelavo odpadkov ter linijo za sortiranje suhe frakcije. Župan je še dodal, da je s potekom projekta zadovoljen in ponosen, da smo k ravnanju z odpadki pristopili celostno v sodelovanju s še ostalimi dolenjskimi, belokranjskimi in posavskimi občinami ter odgovorno z namenom, da vprašanje ravnanja z odpadki čim prej uskladimo z določili Nacionalnega programa varstva okolja, Strateške usmeritve Republike Slovenije za ravnanje z odpadki kot tudi z novimi predpisi s tega področja, ki so usklajeni z evropskimi direktivami in predstavljajo nove smernice na področju ravnanja z odpadki v Sloveniji.

 

Vodja projekta Slavko Janežič je v nadaljevanju podrobneje predstavil projekt CeROD, ki je bil preko Ministrstva za okolje in prostor uvrščen na seznam projektov, katerih izgradnjo je s sredstvi evropskega sklada ISPA podprla tudi EU. Predvidena vrednost projekta CeROD II je dobrih 24 milijonov evrov, pri čemer bi iz kohezijskega sklada zagotovili 49 % vrednosti projekta, iz državnega proračuna 20 %, 31 % sredstev pa naj bi zagotovile občine ustanoviteljice. Janežič je še povedal, da naj bi v letošnjem letu pridobili delno gradbeno dovoljenje ter pripravili dokumentacijo za izvedbo mednarodnega razpisnega postopka. V obdobju od 2009 – 2011 bo potrebno izvesti postopek za izbor izvajalca, nato bo tekla izgradnja objektov, dobava in montaža tehnološke in transportne opreme, opraviti bo potrebno še tehnični pregled in pridobiti dovoljenje za poizkusno obratovanje. Dodal je, da naj bi uporabno dovoljenje pridobili predvidoma v letu 2012.

 

Ob koncu konference je direktor podjetja CeROD, d.o.o. Franc Klobučar še predstavil poslovanje podjetja in njegove temeljne cilje.

 

DSC02645 za splet.jpg

nazaj