vodilna slika

Novinarska konferenca ob Evropskem tednu mobilnosti in dnevu brez avtomobila

datum: 14. 09. 2009

Od 16. do 22. septembra prispevajmo k dobri klimi našega mesta.

Mestna občina Novo mesto je danes na novinarski konferenci predstavila ukrepe in aktivnosti, ki bodo potekali ob Evropskem tednu mobilnosti in dnevu brez avtomobila. Na ta način želimo spodbuditi vse občanke in občane, da se v prizadevanju za boljšo klimo v naših mestih pridružijo desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi ter pomagajo izkoreniniti nesmiselno navado puščanja avtomobila v prostem teku in spremenijo svoje potovalne navade v korist čistejšim oblikam prevoza.

Župan Alojzij Muhič je uvodoma poudaril, da želi Mestna občina Novo mesto tudi letos s številnimi ukrepi in aktivnostmi prispevati k dobri klimi mesta ter tako opozoriti na klimatske spremembe, ki jih povzročajo izpuhi avtomobilov in njihova nesmotrna uporaba. Povedal je, da uporaba mestnega potniškega prometa, ki deluje na 5 linijah, letos pa praznuje 10 -letnico delovanja, še ni tako množična, kot bi si želeli, da pa kljub temu veseli dejstvo o vsakoletnem naraščanju števila potnikov. Dodal je, da ima prav Novo mesto najcenejše avtobusne vozovnice v Republiki Sloveniji, zato vabi vse občanke in občane, da uporabljajo to obliko prevoza, kolikor je to le mogoče. Vozila v mestnem potniškem prometu imajo okoljsko relativno nizko vrednost škodljivih izpustov, so klimatizirana in opremljena z rampo za dostop invalidnih oseb.

Milan Bratić, podsekretar za promet na Oddelku za komunalne zadeve, krajevne skupnosti in kmetijstvo pri Mestni občini Novo mesto je v nadaljevanju povedal, da mestna občina po svojih najboljših močeh redno vlaga v izgradnjo infrastrukture za kolesarje in pešce. Tako smo letos v Mačkovcu rekonstruirali križišče med krožnim križiščem za Trško goro in Šmarješko cesto (državno cesto) ter uredili priključek kolesarske steze na Šmarješko stezo. V Žabji vasi je med Avšičevo ulico in servisno cesto do bencinskega servisa oziroma Knafelčeve ulice ob Belokranjski cesti izvedena talna signalizacija za označitev kolesarske steze. Pripravljamo še rekonstrukcijo Belokranjske ceste s pločniki in kolesarsko stezo, novogradnja ceste s kolesarskimi stezami, pločniki in avtobusnimi postajališči bo izvedena tudi na odseku med Šmihelskim mostom in Westrovo ulico. Prav tako izdelujemo projekt za ureditev pločnika in avtobusnih postajališč ob cesti Šmihel na delu od Šukljetove do Smrečnikove ulice, nekateri deli pločnika so že zgrajeni.

Ob Evropskem tednu mobilnosti (16. - 22. 9. 2009) in dnevu brez avtomobila, 22. septembru, bodo v Novem mestu potekale naslednje akcije:
- Brezplačna izposoja koles (16. 9. - 27. 9. 2009)
Zavod za turizem Novo mesto bo v Evropskem tednu mobilnosti pa vse do svetovnega dneva turizma, ki ga praznujemo 27. septembra, brezplačno izposojal 4 kolesa. Oglasite se na Turistično-informacijskem centru na naslovu Glavni trg 6, s seboj imejte osebni dokument in se odpeljite! Rezervacije koles so možne na telefonski številki 07/39 39 263.
- Brezplačne vožnje z mestnimi avtobusi na vseh linijah ob katerikoli uri (16. 9. - 22. 9. 2009)
V Evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra bodo vsi mestni avtobusi na vseh linijah vozili brezplačno. Akcija poteka v sodelovanju s podjetjem Veolia transport Dolenjska in Primorska, d. d.
V akcijo se vključujejo tudi učenci OŠ Bršljin, ki bodo pod mentorstvom svojih učiteljev napisali koš lepih misli za prijaznejši dan, namenjenih udeležencem v mestnem potniškem prometu. Včasih namreč za prijazen dan zadostuje že lepa beseda in "dobro klimo mojega mesta", kot je slogan letošnje vseslovenske prireditve, tvorijo tudi lepe besede, izrečene sočloveku.
- Na dan brez avtomobila ugodne vožnje z vlaki po vsej Sloveniji
Na pobudo Mestne občine Novo mesto podjetje Slovenske železnice, d. o. o., na dan brez avtomobila (22. 9. 2009) nudi 75 % popust vsem uporabnikom notranjega potniškega prometa na vseh relacijah in vlakih po Sloveniji.
- Dan brez avtomobila, 22. september, na novomeškem Glavnem trgu
Ta dan bomo del Glavnega trga »dali v uporabo« otrokom. Med 7. in 15. uro bodo potekale številne aktivnosti (predstavitve policistov s psi, interventnimi vozili, motorji in kolesi, predstavitve gasilcev, delavnice na temo varnosti in varnih poti, stojnice, ponazoritve varne vožnje, praktični poizkusi z zaletavčkom, kolesarski poligon, kvizi,...). Glavni trg (od Mladinske knjige do gostišča pri vodnjaku) bo v času prireditve zaprt za promet.

 

ETM2009 NK.jpg

 

Kabinet župana

nazaj