vodilna slika

V spomin na rojstni dan Leona Štuklja

datum: 12. 11. 2009

Na današnjii dan se spominjamo rojstva Leona Štuklja - »AVE, TRIUMPHATOR!«.

»AVE, TRIUMPHATOR!«


12. november je za vse prebivalce Novega mesta, Slovenije in športnega sveta poseben dan. Na današnji dan leta 1898 se je namreč v Novem mestu rodil olimpionik Leon Štukelj, član novomeškega sokola in slovenske Sokolske telovadne reprezentance, ki je še v časih Avstro-Ogrske monarhije vedno nastopala samo za Slovenijo in po zaslugi katere je bila Slovenija že leta 1907 članica mednarodne telovadne organizacije (FIG), ki je najstarejša mednarodna športna zveza na svetu.


Leon Štukelj je na olimpijskih igrah v Parizu leta 1924 osvojil prvo zlato olimpijsko medaljo za takratno Slovenijo in SHS, skupaj pa prejel šest olimpijskih odličij in je še vedno najuspešnejši slovenski športnik vseh časov.


Do smrti ni pozabil, da so ga njegovi sokolski bratje pričakali na novomeški bršljinski železniški postaji in ga na ramenih prinesli pred znameniti Rotovž, kjer mu je takratni novomeški župan dr. Josip Režek vzkliknil:«Ave, triumphator!«.


Na čelu s sedanjim novomeškim županom Alojzijem Muhičem se skupaj z vsemi občani Mestne občine Novo mesto priklanjamo spominu na našega slavnega rojaka. 

nazaj