vodilna slika

Novomeški župan gostil srečanje EPK

datum: 11. 01. 2010

Novomeški župan Alojzij Muhič je gostil delovno srečanje projekta EPK.

Župan mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je danes gostil šesto srečanje županov in koordinatorjev partnerskih občin v projektu Evropska prestolnica kulture 2012 (EPK). Gre za mednarodni projekt, katerega nosilka kandidature je Mestna občina Maribor. V projektu kot partnerske občine sodelujejo še mestne občine Novo mesto, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. Projekt bodo partnerske občine izvedle leta 2012, do takrat pa bodo občine izvajale, razvijale, nadgrajevale in promovirale programe in projekte, ki so sestavni del potrjene kandidature.

Na današnjem srečanju so sodelujoči med drugim spregovorili o ustanovitvi javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Ustanoviteljica bo Mestna občina Maribor, ustanovitev pa podpira tudi Ministrstvo za kulturo, je povedal državni sekretar na omenjenem ministrstvu dr. Stojan Pelko.

Župani in koordinatorji partnerskih občin so na današnjem srečanj spregovorili tudi o finančni konstrukciji projekta EPK za letošnje leto. Mestne občine oziroma kulturni producenti bodo namreč vsako leto do leta 2012 pripravili presežke, ki se bodo zgodili v posameznem letu. Vsako leto bodo programe nadgrajevale; leto 2012 pa bo kulminacija vsega dogajanja skozi celo leto.

Mestna občina Novo mesto v projektu EPK 2012
Mestna občina Novo mesto kot ena od partnerskih občin v svojem programskem delu projekta EPK prispeva projekt Arheologija halštatskega obdobja, štiri premiere Anton Podbevšek Teatra, Fotopub in Jazzinty ter Rock Otočec.

Podrobnejši programski koncept:
1. kulturna dediščina: Arheologija halštatskega obdobja (izvajalec: Dolenjski muzej Novo mesto);
2. uprizoritvena umetnost: lastna produkcija Anton Podbevšek Teatra (APT), 4 premierne uprizoritve s področja sodobnega gledališča, otroškega gledališča, sodobnega plesa in muzikla;
3. fotografija: mednarodna delavnica za mlade Fotopub (izvajalec: Zavod Lokalpatriot);
4. glasba: mednarodna delavnica in koncertni cikli Jazzinty (izvajalec: Zavod Lokalpatirot);
5. mladinska kultura: Rock Otočec (izvajalec: Rock Otočec, d. o. o.).



Novomeška občina pridobila sredstva za obnovo APT-a

Mestna občina Novo mesto se je prijavila na javni razpis Ministrstva za kulturo, in sicer "2. javni razpis za sofinanciranje operacij javne kulturne infrastrukture v okviru evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013, v okviru razvojne prioritete "povezovanja naravnih in kulturnih potencialov" in prednostne usmeritve "mreženje kulturnih potencialov" z oznako JR-ESRR-2009", v okviru katerega je bilo razpisanih 10 milijonov evrov iz evropskega sklada. Novomeška občina je prijavila dva projekta - Anton Podbevšek Teater in Knjižnico Mirana Jarca.

Mestna občina Novo mesto je 31. decembra 2009 prejela obvestilo o dveh milijonih evrov odobrenih sredstev za obnovo in modernizacijo Anton Podbevšek Teatra. Gre za višino sredstev, za katero je Mestna občina Novo mesto tudi zaprosila. Skupna vrednost projekta obnove stavbe APT-a pa je 2.800.000 evrov.

Na omenjeni javni razpis Ministrstva za kulturo je novomeška občina prijavila tudi Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, za katero pa sredstev nismo prejeli.

nazaj