vodilna slika

Novomeški simfoniki bodo predstavili novo opereto

datum: 29. 01. 2010

V ponedeljek, 8. februarja 2010, bo osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Mestna občina Novo mesto in Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto vabita na koncert Novomeškega simfoničnega orkestra v počastitev slovenskega kulturnega praznika in 20-letnice delovanja omenjenega orkestra. Gre za osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku, ki bo v ponedeljek, 8. februarja, ob 19. uri v novomeški Športni dvorani Marof. Slavnosti govornik bo župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič.

 

Kot je med drugim na današnji novinarski konferenci poudaril novomeški župan Alojzij Muhič, bo letošnji kulturni praznik še posebej slovesen, saj novomeški simfoniki obeležujejo visok jubilej.

Na koncertu se bodo novomeški simfoniki predstavili v dveh sklopih, je povedal dirigent Novomeškega simfoničnega orkestra Sandi Franco. V prvem delu bodo predstavili šest skladb iz svetovne literature. V drugem delu pa bodo predstavili del operete Viktorja Parme z naslovom Ženin v zagati. Predstavilo se bo pet solistov, in sicer sopranistki Marjetka Podgoršek Horžen in Katja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, tenorist Marjan Trček in baritonist Darko Vidic.

Letošnja predstavitev štirih točk iz Parmove operete Ženin v zagati je svetovna premiera. Glasba, ki jo bo 8. februarja letos slišalo novomeško občinstvo, še ni imela priložnosti nagovoriti ljudi. To pa je le napoved za predstavitev celote čez leto, je povedal ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto Zdravko Hribar. Novomeški simfonični orkester, ki ima v svojih analih že nekaj prvih izvedb, s tem dokazuje zvestobo vse preveč prezrti slovenski glasbeni kulturi.

O Novomeškem simfoničnem orkestru
Novomeški simfonični orkester, ki je nastal leta 1989 pri Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto, je eden pomembnejših amaterskih sestavov te vrste v Sloveniji. Pohvali se lahko z nekaj krstnimi izvedbami iz doslej prezrte zakladnice naše glasbene klasike (Menuet Josipa Ipavca). Prav tako je slovenskemu občinstvu prvi predstavil posamezna dela iz svetovnega simfoničnega repertoarja (Enescujeva Druga romunska rapsodija). Posebno skrb namenja opusom skladateljev, katerih življenje in delo sta povezana z Novim mestom. Tako je skupaj s pevskim zborom Tovarne zdravil Krka posnel Slavnostno mašo Ignacija Hladnika, opereti Majda in Dekle z Jadrana skladatelja Marjana Kozine, za kateri je besedilo napisal Igor Grdina. Koncertna izvedba celovečerne operete Caričine amazonke izpod peresa Viktorja Parme, za katero sta besedilo napisala Kozma Ahačič in Igor Grdina, na najbolj žlahten način nadaljuje to tradicijo.

Jedro Novomeškega simfoničnega orkestra sestavljajo učitelji ter sedanji in nekdanji gojenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Seveda to nikakor ne pomeni, da so njegova vrata za druge poustvarjalce zaprta. Prav nasprotno: orkester že vrsto let plodno sodeluje s številnimi poklicnimi solisti - zlasti s pevci iz različnih držav in kulturnih okolij.

Novomeški simfonični orkester, ki ga je prvih 16 let vodil Zdravko Hribar, v sezoni 2006/2007 pa je poslanstvo dirigenta prevzel Sandi Franko, se je doslej uspešno preizkusil tako v simfoničnem repertoarju (A. Bruckner, G. Enescu, E. Grieg) kot v operno-operetnem žanru (M. Kozina, J. Ipavec). Od izvedb posameznih odlomkov iz zahtevnih del je že pred časom prešel k predstavitvam celotnih partitur. Prav tako ni spregledal niti sakralne (I. Hladnik) niti »popularne« (J. Williams, B. Adamič) glasbe. Njegovi napori so bili deležni zasluženega priznanja občinstva in strokovne kritike ne samo v domačem okolju, ampak tudi v tujini. Poslanstvo Novomeškega simfoničnega orkestra je že davno preseglo običajne »pedagoške dimenzije«, usmerjeno je k umetniškim ciljem.

na novinarski 8 feb ZA NET.jpg

MUHIC IN HRIBAR za net.jpg

 

 

 

 

nazaj