vodilna slika

Varnostni sosvet za večjo varnost občanov

datum: 02. 02. 2010

V novomeški občini bo po novem deloval Varnostni sosvet.

V novomeški občini bo po novem deloval Varnostni sosvet, ki bo s preventivnim delovanjem skrbel za večjo varnost občanov.


Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in direktor Policijske uprave Novo mesto mag. Anton Olaj sta podpisala pogodbo o ustanovitvi Varnostnega sosveta, ki bo deloval na celotnem območju novomeške občine.

Novomeški župan Alojzij Muhič je ob podpisu pogodbe med drugim povedal, da ob ustanovitvi Varnostnega sosveta pričakuje evidentiranje težav, in sicer predvsem na področju prometa in vandalizma. Pri odpravljanju teh težav bodo sodelovali tako mestni redarji kot tudi policisti in na ta način skušali zagotoviti večjo varnost občank in občanov.

Kot je med drugim poudaril direktor Policijske uprave Novo mesto mag. Anton Olaj, je sodelovanje med policijo in novomeško občino zelo dobro, delovanje Varnostnega sosveta pa bo to sodelovanje še okrepilo.

O Varnostnem sosvetu
Naloge Varnostnega sosveta Mestne občine Novo mesto bodo sicer spremljanje, opozarjanje, svetovanje in sodelovanje na področju preventivnega delovanja Policijske postaje Novo mesto, Mestnega redarstva in drugih državnih organov, Svetov Krajevnih skupnosti, zavodov in organizacij civilne družbe, katerih skupni interes je zagotavljanje varnosti občanov ter zasebne in javne lastnine. Njegova vloga bo tako predvsem proaktivno in preventivno delovanje v novomeški občini.

Namen Varnostnega sosveta je spremljanje in opozarjanje pristojnih organov o stanju varnostnih razmer v občini, interdisciplinarno reševanje nastalih varnostnih problemov, združevanje različnih komisij, delovnih skupin ali podobnih organizacij, ki se ukvarjajo s podobnimi ali enakimi zadevami, pod enotno okrilje, da bi tako dosegli učinkovitost, transparentnost in racionalizacijo delovanja. In ne nazadnje, namen Varnostnega sosveta je tudi vplivanje na varnostno zavest prebivalcev in ugotavljanje stališč oz. mnenj javnosti o varnostnih razmerah.

Cilji Varnostnega sosveta so tako zmanjševanje števila varnostnih problemov v občini in povečanje občutka varnosti pri občanih, partnersko sodelovanje pri zagotavljanju varnosti med policijo, organi občine, gospodarstvom, zdravstvom, podjetniki, izobraževalnimi zavodi, centrom za socialno delo, občani in drugimi formalnimi in neformalnimi organizacijami, pa tudi medsebojna obveščenost partnerjev o varnostnih razmerah ter soodgovornost in porazdelitev nalog za zagotavljanje varnosti med partnerji.

Varnostni svet bodo sestavljali trije predstavniki Mestne občine Novo mesto, komandir Policijske postaje Novo mesto, policijski inšpektor Policijske uprave Novo mesto iz Sektorja uniformirane policije, predstavnik Upravne enote Novo mesto in predstavnik novomeške Območne enote Inšpektorata za okolje in prostor. Člani bodo imenovani za obdobje štirih let.

podpis pogodbe ZA NET.jpg

varnostni sosvet 1 ZA NET.jpg

varnostni sosvet 2 ZA NET.jpg

nazaj