vodilna slika

Letos bomo gradili mostove

datum: 29. 03. 2010

7. aprila bomo obeležila že 645. obletnico ustanovitve Novega mesta.

Mestna občina Novo mesto 7. aprila obeležuje občinski praznik, letos bo praznovala že 645. obletnico ustanovitve Novega mesta. Tako kot vsa leta doslej bo osrednja prireditev na dan praznika, in sicer v sredo, 7. aprila, ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, kjer bomo spoznali dobitnike nagrad Mestne občine Novo mesto za leto 2009. Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je na današnji novinarski konferenci med drugim izrazil še posebno zadovoljstvo, da bomo letos razglasili tudi častnega občana.

Naziv častnega občana Mestne občine Novo mesto bo prejel redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Milček Komelj za vrhunski znanstveno-raziskovalni, domoznanski in pesniški opus, ki postavlja trajen spomenik novomeški in slovenski kulturi. Prejemnika nagrade Mestne občine Novo mesto za letos 2009 bosta zdravnica Sonja Cimerman Steklasa in vodja Upravne enote Novo mesto Jože Preskar. Trdinovi nagradi za leto 2009 pa bosta šli v roke slikarju, fotografu in likovnemu pedagogu Marijanu Mazniku ter pisatelju in prevajalcu Damijanu Šinigoju.

Sicer bo na osrednji prireditvi, poimenovani Gradimo mostove, podelitvi nagrad sledil še programski del, v katerem se bodo predstavila nekatera društva, ki delujejo v Mestni občini Novo mesto. Po besedah vodje Kabineta župana Irene Potočar Papež bodo poleg osrednje prireditve tudi vsi spremljajoči dogodki potekali pod skupnim imenom - Gradimo mostove. Občinski praznik je namreč namenjen vsem Novomeščankam in Novomeščanom pa tudi širše. »Gradimo namreč mostove tako na medgeneracijski kot tudi na medinteresni, medjezikovni, medkulturni, mednarodni, medverski ravni in v okviru tega smo nanizali tudi različne dogodke, na katere vsi lepo vabljeni,« je pojasnila Potočar Papeževa.

Med dogodki, ki bodo potekali v počastitev občinskega praznika, bo tudi odkritje spominske plošče na nekdanji Slančevi hiši na novomeškem Glavnem trgu, in sicer v spomin novomeškemu rojaku Karlu Slancu. Ta je 32 let živel in delal v Novem mestu; bil je odvetnik, publicist in zaveden narodnjak, med drugim pa je finančno pomagal tudi enemu največjih slovenskih pisateljev Ivanu Cankarju. Odkritje spominske plošče bo potekalo na pobudo in v soorganizaciji Slančevega pravnuka Karla Žužka v torek, 6. aprila, ob 17. uri, priložnost pa bo popestril krajši kulturni program.

Na predvečer praznika - v torek, 6. aprila, ob 18. uri - Mestna občina Novo mesto skupaj s Planinskim društvom Krka Novo mesto pripravlja nočni pohod z baklami na Trško goro. Pohodnike bo pot popeljala izpred rotovža na Glavnem trgu čez Metne njive in na Bajnof, kjer bodo udeleženci prižgali tudi bakle. Od tam se bodo povzpeli na Trško goro in se po druženju v mesečini noči vrnili v Novo mesto.

V sklopu praznovanja in v duhu gradnje mostov se bodo v četrtek, 8. aprila, na pot proti Novemu mestu podali kolesarji iz prijateljskega mesta Bihača. Na slovenski državni meji se jim bodo pridružili še novomeški kolesarji in skupaj bodo nadaljevali pot do Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma, kamor bodo prispeli v popoldanskih urah.

V času praznovanja občinskega praznika tudi Zveza Romov Slovenije pripravlja osrednjo prireditev ob svetovnem dnevu Romov. Svečanost bo v soboto, 3. aprila, ob 16. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Ob tej priložnosti bo zbrane pozdravil župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, slavnostni govornik pa bo predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar. V kulturnem programu bodo sodelovali dolenjski romski ustvarjalci z glasbo, plesom in pesmijo, pridružile pa se jim bodo še glasbene skupine iz Lendave, Murske Sobote in Velenja.

Svoje delo v naši občini bodo v soboto, 10. aprila, ob 16. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine na letnem koncertu predstavili še člani Srbskega kulturnega društva Novo mesto. Prireditev z naslovom Igraj kolo člani omenjenega društva pripravljajo ob obeležitvi 3. obletnice delovanja. V kulturnem programu se bodo predstavili s folklornimi, dramskimi in glasbenimi točkami.

novinarska obcinski praznik ZA NET.jpg

zupan muhic obsinski ZA NET.jpg

irena potocar papez ZA NET.jpg

 

nazaj