vodilna slika

Zdrav planet za zdravje ljudi

datum: 22. 04. 2010

Osveščanju ob dnevu Zemlje se je pridružila tudi novomeška občina.

Ob dnevu Zemlje so v novomeškem Planet Tuš danes potekale številne aktivnosti. Dogajanju se je z aktivnostmi v podporo zdravju pridružila tudi Mestna občina Novo mesto.

Svetovna zdravstvena organizacija je namreč pred nedavnim, ob letošnjem dnevu zdravja, pod geslom »1000 mest, 1000 življenj« opozarjala na potrebo o zaščiti zdravja v urbanih središčih. Tako je takrat tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič podpisal t. i. listino v podporo zdravja v slovenskih mestih.

Zdravje in dobro počutje tako nas kot tudi našega planeta namreč soustvarjamo vsi prebivalci Zemlje s svojim ravnanjem in odnosom do narave. Le v zdravem okolju ima lahko tudi naše zdravje pravi učinek. V skrbi za zdravje občank in občanov so se zato v Planetu Tuš predstavili novomeški javni zavodi: Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto, Agencija za šport Novo mesto in Območno združenje Rdečega križa Novo mesto.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič ob tem poudarja, da je skrb za zdravje sicer ena temeljnih vrednot, ki je v veliki meri odvisna od bivalnih pogojev oz. kakovosti bivanja, zato je skrb za naš planet še kako pomembna. »Vsi si moramo prizadevati, da bomo dihali čist zrak, da bomo živeli v zelenih okoljih - tako v mestih, kot na deželi, da bomo pili čisti vodo, da ne bomo onesnaževal okolja. Narava je naša skupna skrb in naša dolžnost je, da jo ohranimo tudi za zanamce. Že ob nedavni čistilni akciji smo skupaj dokazali, da nam ni vseeno, v kakšnem okolju živimo. Z nizom današnjih dogodkov pa prav tako želimo prispevati k ozaveščanju naših občank in občanov,« dodaja župan Muhič.

Sicer so v sklopu dopoldanskega dogajanja ob dnevu Zemlje v novomeškem Planetu Tuš že dopoldne med drugim podelili nagrade najboljšim dolenjskim osnovnošolcem, ki so z literarnimi in likovnimi prispevki ter izdelki iz odpadlega materiala sodelovali v ustvarjalnem natečaju »Ni mi vseeno, zato skrbim za okolje«. Strokovno komisijo, ki je izbirala najboljše, so sestavljali predstavniki Dolenjskega lista, Komunale Novo mesto, CeROD-a in Mestne občine Novo mesto.

 

dan zemlje predsatvitevev 2 za net.jpg

nazaj