vodilna slika

Počastili spomin na dva dogodka

datum: 24. 04. 2010

V Novem mestu je sinoči potekala slovesnost v počasitev dveh dogodkov.

V novomeškem Kultunem centru Janeza Trdine je sinoči potekala slovesnot v počastitev dveh dogodkov - dneva upora prooti okupatorju in 40-letnice Dolenjskega okteta.

Ob dnevu upora proti okupatorju je župan Mestne občine Novo mesto med drugim poudaril: »27. april je dan, s katerim naša država izraža spoštovanje slovenstvu in vsem tistim, ki so v letih druge svetovne vojne prepoznali znamenja časa in pomembnost odločitve ter razumeli, katere temeljne vrednote demokratične družbe in etiko, ki temelji na spoštovanjuu dostojanstva slehernega človeka, je treba nesebično, brez misli na nacionalne in ideološke opredelitve, braniti in ubraniti.«

Župan Muhič je še spomnil, da je imelo tudi Novo mesto s širšo okolico pomembno mesto v zgodovini upora naše domovine. »Bil je to čas, ko so se ljudje združevali in ne razhajali, ko so strnili voljo, moč, pogum in se odločno uprli proti okupatorju. Takrat ni bilo meja in preprek - ne političnih, ne verskih, jezikovnih, ideoloških. Bila je le močna volja po svobodi, eni od osnovnih človekovih pravic,« je spomnil novomeški župan. Ob tem je še poudaril, da je pomebno, da ohranimo in zaščitimo svojo identiteto, svojo kulturo in duhovno ustvarjalnost ter številne prepoznavne temelje, ki smo jih skozi zgodovino zgradili in se z njimi pridružili državam, ki tako kot mi svojo prihodnost utemeljujejo na načelih in vrednotah evropskega demokratičnega izročila.

Sicer je sinočnja slovensot potekala v znamenju visokega jubileja Dolenskega okteta. Ta je namreč 22. aprila letos obeležil častitljivih 40 let delovanja. Novomeški župan Muhič je pevcem ob tej priložnosti čestital za uspešno prehojeno glasbeno pot in vse nastope, s katerimi so popestrili številne dogodke v štirih desetletjih. Dolenjskemu oktetu je ob 40-letnici tudi izročil priznanje Mestne občine Novo mesto.

»Z veseljem bi vas poslušali tudi v prihodnje, saj glasba, ki prihaja iz srca, ne pozna let in starostnih preprek. Je brezčasna in trajna, kot ste trajni pečat pustili v našem prostoru vi, dragi oktetovci. Zato se vam iskreno zahvaljujem za vaš bogat prispevek h kulturni podobi naše občine,« je ob visokem jubileju Dolenjskega okteta še dejal župan Muhič.

of zupan muhic.JPGFoto: Foto Asja

dolensjki oktet.JPGFoto: Foto Asja

priznanje oktetu.JPGFoto: Foto Asja

nazaj