vodilna slika

6. Novomeški likovni dnevi

datum: 05. 05. 2010

V Novem mestu ta teden potekajo že 6. Novomeški likovni dnevi.

V Novem mestu so se v ponedeljek začeli tradicionalni Novomeški likovni dnevi. Tokratna slikarska kolonija je že šesta po vrsti, na njej pa bo vse do petka ustvarjalo sedem umetnikov.

Na novinarski konferenci je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič pozdravil vse udeležence kolonije in se zahvalil domačinu Janku Oraču za vnovično organizacijo mednarodne kolonije. Namen projekta je predvsem oživiti likovni utrip Novega mesta in opozoriti na bogato kulturno zgodovino kraja, posredno pa s kolonijo oživljajo tudi staro mestno jedro, saj udeleženci ustvarjajo v Jakčevem domu. Ob tem pa po ena slika vsakega udeleženca ostaja v Novem mestu, kar še dodatno bogati bogato kulturno dediščino dolenjske prestolnice.

Direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto Zdenko Picelj je med drugim povedal, da se Novomeški likovni dnevi že četrto leto zapored odvijajo v Jakčevem domu. Avtorje, ki ustvarjajo v Novem mestu, pa že štiri leta spremljajo tudi kustosi Dolenjskega muzeja; letos že drugič zapovrstjo Jožef Matijevič. V Jakčevem domu bodo 28. maja odprli še razstavo del, ki nastajajo na letošnjih Novomeških likovnih dnevih - do 28. junija bodo tako na ogled po tri dela vsakega od ustvarjalcev.

Vodja kolonije Janko Orač pa je predstavil udeležence letošnjih Novomeških likovnih dni in se jim zahvalil, da so se odzvali povabilu. Tokrat v Novem mestu ustvarjajo Azad Karim, Alojz Konec, Andreja Potočar, Marija Rus, Klavdij Tutta in Jože Vrščaj (vsi Slovenija) ter Elżbieta Kopacz (Poljska). Orač je med drugim še pojasnil, da bodo tudi letos pripravili katalog, ki bo spremljal razstavo.

novomeski likovni dnevi 2010 ZA NET.jpg

nazaj