vodilna slika

S slovaškimi prijatelji v poletje

datum: 14. 06. 2010

Ob koncu šolskega leta bodo moči združili mladi z Dolenjske in slovaške Trnave.

Mestna občina Novo mesto in Društvo slovensko-slovaškega prijateljstva pripravljata glasbeno-plesno prireditev z naslovom S slovaškimi prijatelji v poletje. Dogodek bo v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine v petek, 18. junija 2010, z začetkom ob 20. uri. Na prireditvi, ki bo za obiskovalce brezplačna, bodo nastopili pevke in pevci Pevskega zbora Cantica Nova iz slovaške Trnave ter Mladinskega pevskega zbora Mlinček iz Osnovne šole Vavta vas. Sodelovali pa bodo tudi plesalke in plesalci Plesnega studia Novo mesto.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je na dopoldanski novinarski konferenci med drugim pozdravil prihajajočo prireditev. Novomeška občina s slovaški Trnavo sicer sodeluje že od leta 2008, župan Muhič pa je ob tej priložnosti sodelovanje ocenil kot dobro, ki ga je mogoče še poglabljati.

V dolenjsko prestolnico tako prihaja Cantica Nova - mešani pevski zbor dijakov in dijakinj iz Trnave. Petkova prireditev bo po besedah vodje Kabineta župana Mestne občine Novo mesto Irene Potočar Papež priložnost, da se mladi kulturno poslovijo od tega šolskega leta. »Sodelovanje s Trnavo smo seveda začeli na protokolarni ravni, zdaj pa gre za izmenjavo mladih. Naši pevci in pevke so Trnavo obiskali lani, letos pa slovaške pevce gostimo mi,« dodaja Potočar Papeževa.

Lani so namreč v Trnavi gostovali pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora Mlinček, ki se bodo prav tako predstavili na petkovi prireditvi. Po besedah zborovodkinje Cvetke Krampelj so bili z obiskom na Slovaškem izredno zadovoljni. Na pobudo predsednika Društva slovensko-slovaškega prijateljstva dr. Petra Jermana pa trnavski zbor tokrat prihaja v Novo mesto, dan kasneje pa se bo predstavil še v Strunjanu.

O nastopajočih
Cantica Nova je mešani pevski zbor dijakov in dijakinj trnavskih gimnazij, ki od leta 1983 deluje pod vodstvom dirigenta dr. Gabriela Kalapoša. Njihov repertoar je zelo bogat, saj obsega širok izbor skladb od gregorjanskega korala do sodobne glasbe 20. stoletja. Z veliko ljubeznijo skrbijo tudi za ohranjanje ljudskih pesmi različnih narodov. Gostovali so že v številnih državah (Belgija, Poljska, Nemčija, Grčija, Romunija, Češka, Amerika, Nizozemska); udeležili so se glasbene prireditve v Celju, tokrat pa bodo prvič v Novem mestu.

Mladinski pevski zbor MLINČEK sestavlja skupina učencev Osnovne šole Vavta vas, ki čutijo ljubezen do glasbe, še posebej do zborovske pesmi. S svojimi nastopi so obogatili že številne kulturne prireditve. Lansko leto so se predstavili tudi na Slovaškem. Njihova zborovodkinja je Cvetka Krampelj.

Plesni studio Novo mesto je plesna šola za mlade in mlade po srcu, ki se ukvarja s poučevanjem vseh plesnih zvrsti. Plesno vzgajajo predšolske in osnovnošolske otroke ter mladino, najuspešnejši pa so pri vzgoji plesalcev hip hopa. Pred kratkim so se z državnega prvenstva vrnili s številnimi odličnimi rezultati. Plešejo pod vodstvom Robija Grmeka.

nazaj