vodilna slika

Projekt "Manj plastike na pokopališča"

datum: 12. 01. 2011

Na pokopališčih uporabljajmo okolju prijazne (ekološke) sveče, ki pomenijo tako manjše stroške za kupce in upravljalce pokopališč kakor tudi manjše obremenjevanje...

Na pokopališčih uporabljajmo okolju prijazne (ekološke) sveče, ki pomenijo tako manjše stroške za kupce in upravljalce pokopališč kakor tudi manjše obremenjevanje okolja z odpadki!

Projekt »Manj plastike na pokopališča« je nastal zaradi naraščajoče uporabe nagrobnih sveč, ki so izdelane iz težje reciklabilne plastike PVC in PP - kljub dejstvu, da obstajajo boljše možnosti za okolju in človeku primernejše ravnanje.

V projektu je bil za upravljalce pokopališč izdelan koncept trajnostno urejenih pokopališč z nasveti, kako pristopiti k realizaciji zmanjšanja plastike na pokopališčih ter izvajati ločeno zbiranje nagrobnih sveč in ostalih odpadkov, ki nastajajo na pokopališčih, za proizvajalce sveč pa je bil izdelan koncept načina proizvodnje ohišja sveč iz okolju prijaznih materialov. Namen projekta je tudi in predvsem osveščanje ljudi, da so pri nakupu sveč bolj odgovorni in racionalni, predvsem pa da kupujejo okolju prijazne nagrobne sveče iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati ter da urejajo grobove sonaravno.

V Sloveniji letno nastane 4500 ton embalaže iz nagrobnih sveč, od tega skoraj tretjina v času 1. novembra. V večini evropskih držav so nagrobne sveče izdelane iz polipropilena (PP), ki ga je enostavno reciklirati, medtem ko materiala PP+PVC, iz katerega so izdelane naše nagrobne sveče, ni mogoče snovno predelati.

Držimo se načela »manj je več« in uporabljajmo ekološke sveče!


Več informacij na http://www.orz.si/manj-plastike.html

Zloženka

nazaj