vodilna slika

II. faza CeROD-a kot kaže zaključena do 2015

datum: 09. 05. 2011

S projektom bomo podaljšali življenjsko dobo odlagališča vsaj do 2038.

Danes dopoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri so župan Alojzij Muhič, direktor občinske uprave Borut Novak in vodja projekta Cerod - II. faza Slavko Janežič predstavili vlogo, ki jo je Mestna občina Novo mesto v aprilu letos oddala na Ministrstvo za okolje in prostor, s katero bi končno pridobili sredstva za izgradnjo Ceroda II.

 

Projekt je namenjen zmanjšanju količin odloženih odpadkov na Odlagališču nenevarnih odpadkov Leskovec in posledično podaljšanju njegove življenjske dobe. Predvidevamo, da bo količina odloženih odpadkov manjša do 74 % v primerjavi z zbrano količino odpadkov v projektnem območju oziroma za 69,7 % vseh odpadkov, ki se do sedaj odlagajo na odlagališču Cerovec, kar pomeni za okoli 20 let daljšo življenjsko dobo odlagališča. Z izvedbo bo izboljšana tudi predelava in odstranjevanje odpadkov za 160.892 prebivalcev dolenjske in posavske regije ter Bele krajine. Z izvedbo II. faze projekta CeROD je predvidena gradnja skupnega obrata MBO na lokaciji Leskovec pri Novem mestu za obdelavo odpadkov kapacitete 55.500 t/leto (za vse procesne linije skupaj) z zunanjo in prometno ureditvijo, gradnja čistilne naprave za izcedne vode kapacitete 30.000 m3/leto, električna izraba plina in proizvodnja električne energije ter celovita ureditev informacijskega sistema.

Tehnološki proces MBO je spoj dveh načinov obdelave. Z mehansko obdelavo je potrebno izločiti uporabne frakcije, z biološko obdelavo pa je biološki del vsebovan v mešanih komunalnih odpadkih, stabiliziran za odlaganje na deponijo.
Poleg biostabilizacije organskega dela mešanih komunalnih odpadkov se v CeROD-u izvaja tudi kompostiranje ločeno zbranih bioloških odpadkov. V CeROD so vgrajena štiri tehnološka polja: izločanje materialov primernih za recikliranje, izdelava nadomestnega goriva, biostabilizacija organskega dela odpadkov ter kompostiranje ločeno zbranih bioloških odpadkov.

Predvidevamo, da bo v letu 2015, ki ga opredeljujemo za prvo leto delovanja, v proces predelave odpadkov vstopilo 9.500 ton ločeno zbranih bioloških odpadkov ter 46.000 ton mešanih komunalnih odpadkov. Po končanem tehnološkem postopku predelave odpadkov v obratu MBO pa bo potrebno deponirati 920 ton inertnega materiala in 16.100 biostabilitata. Ostale odpadke iz predelave odpadkov bomo prodali na trgu sekundarnih odpadkov, in sicer: 4.600 ton reciklatov (karton, papir, HDPE, PP, PET, PVC), 1.380 ton kovin (železo in aluminij) ter kompost.

Odločbo o sofinanciranju Mestna občina Novo mesto pričakuje do konca junija letos. Sledi priprava razpisnih dokumentacij in postopki izbire izvajalcev (predvidoma do konca leta 2011), gradnjo pa načrtujemo od 2012 do 2014. Poskusno obratovanje za MBO predvidevamo v letu 2015.

Celotna vrednost investicije z vključenim DDV je dobrih 32,5 milijona evrov.

 

CeRODII splet.jpg

Direktor občinske uprave Borut Novak o projektu CeROD II in vlogi, ki jo je Mestna občina Novo mesto vložila na Ministrstvo za okolje in prostor

Slavko Janežič, vodja projekta, o posledicah, ki jih prinaša 2. faza

nazaj