vodilna slika

Mestna občina Novo mesto še korak bližje prenovi mestnega jedra

datum: 04. 11. 2015

Mestna občina Novo mesto še korak bližje prenovi mestnega jedra

Mestna občina Novo mesto med pomembnejše razvojne projekte v prihodnjih letih prišteva ureditev mestnega jedra, zato je v okviru tega, po predhodno opravljenih številnih javnih razpravah, v ponedeljek, 2. 11. 2015, naredila prve vidnejše korake k uresničitvi zastavljenih ciljev. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije je razpisala javni dvostopenjski natečaj za prenovo odprtih javnih površin mestnega jedra. Hkrati je v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto v potrditev na Ministrstvo za okolje in prostor oddala tudi Trajnostno urbano strategijo Novo mesto 2030, ki je prvi korak do črpanja evropskih strukturnih in kohezijskih sredstev v letih 2014-2020.

 

Po pridobitvi mestnih pravic je novomeško mestno jedro doživljalo številne spremembe, obsežnejše prenove pa je bilo nazadnje deležno pred šestdesetimi leti, ko so mu namenili predvsem tranzitno prometno vlogo. Ta je, skupaj s preteklim slabim upravljanjem in hitro spreminjajočimi se družbenimi razmerami, polagoma povzročila gospodarsko in socialno nazadovanje mestnega središča ter slabitev njegove tradicionalne vloge povezovalca bližnjih in daljnih prebivalcev občine. A mesto potrebuje svoje središče, ki je že od nekdaj simbol prijateljstva, druženja in povezovanja, zato se je občina odločila, da s celovito obravnavo mestnega jedra ponovno uredi prijetno in privlačno okolje tako za bivanje kot poslovne in prostočasne dejavnosti.

 

Javni natečaj za prenovo mestnega jedra

Mestna občina Novo mesto se nadeja, da bo preko natečaja pridobila strokovne rešitve za oblikovno ter funkcionalno prenovo osrednjih odprtih javnih površin v mestnem jedru Novega mesta: Glavnega trga, Rozmanove ulice do uvoza v garažno hišo Novi trg, Kastelčeve ulice, Linhartove ulice, spodnjega dela Prešernovega trga med Kastelčevo ulico in Rozmanovo ulico ter kandijskega križišča. Na prvi stopnji bo občina iskala predvsem osnovne ideje urejanja odprtih javnih površin za urbanistično zasnovo tega območja. Izmed prispelih natečajnih rešitev bo nato izbrala pet najprimernejših rešitev. Njihovi predlagatelji bodo povabljeni na drugo stopnjo, ki bo na podlagi rešitev iz prve zahtevala podrobnejšo arhitekturno in likovno ureditev odprtih javnih površin na obravnavanem območju, s poudarkom na oblikovanju tlakovanja, urbane opreme, javnih spomenikov, stalnih in začasnih prireditvenih prostorov ter načrtovanju komunalne opreme.

Natečajno gradivo je dostopno na spletni strani ZAPS: www.zaps.si.

 

Pet najboljših rešitev bo občina tudi denarno nagradila, in sicer 1. nagrada znaša 4.200 EUR, 2. nagrada 3.800 EUR in 3. nagrada 3.000 EUR. Podeljeni bosta tudi dve priznanji po 2.000 EUR. 

 

 

Trajnostna urbana strategija Novo mesto 2030

Včeraj sta Mestna občina Novo mesto in Razvojni center Novo mesto v pregled Ministrstvu za okolje in prostor oddala tudi Trajnostno urbano strategijo Novo mesto 2030 (TUS NM 2030), ki je prvi korak do črpanja evropskih strukturnih in kohezijskih sredstev v letih 2014-2020. S temi sredstvi bo občina sofinancirala izvedbo celovitih projektov, ki bodo usmerjeni predvsem v prenovo zgodovinskega mestnega jedra, lokalnih urbanih središč in zelenih površin s kolesarskimi in peš povezavami ter vzpodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti.

 

Gre za strateški del dokumenta, ki vsebuje vizijo in ključne cilje na področju urbanega razvoja. Po pregledu s strani ministrstva bo TUS NM 2030 obravnaval še občinski svet, kar se bo predvidoma odvilo do konca letošnjega leta. V primeru potrditve bo sledila priprava izvedbenega dela – oblikovanje konkretnih projektov in aktivnosti, ki bodo sledili viziji in usmeritvi strategije. 

Trajnostna urbana strategija Novo mesto 2030

nazaj