vodilna slika

Premiera filma o ustanovitelju Novega mesta

datum: 02. 12. 2015

Mestna občina Novo mesto, Dolenjski muzej in Studio Virc predstavili ustanovitelja Novega mesta Rudolfa IV. Habsburškega

 

Novo mesto, 2. 12. 2015 – V Dolenjskem muzeju Novo mesto so včeraj premierno predvajali kratki, 12-minutni igrani film Rudolf IV. Habsburški v Novem mestu. Skozi obisk današnjega Novega mesta mladi vojvoda Habsburški, ki ga upodablja Miha Rodman, pojasni svojo življenjsko pot in razloge za nastanek mesta, ki ga je ustanovil 7. aprila 1365. Po obisku se vrne na Dunaj, kjer je, prav tako leta 1365, ustanovil še univerzo in dal na novo zgraditi katedralo sv. Štefana. Projekt je nastal v produkciji novomeškega Studia Virc, v sodelovanju z Dolenjskim muzejem Novo mesto in ob finančni podpori Mestne občine Novo mesto oz. donatorjev ob obeleževanju 650-letnice ustanovitve Novega mesta.  

 

Projekt je nastal iz potrebe oz. spoznanja, da Novomeščani pravzaprav razmeroma malo vedo o človeku, ki je ustanovil njihovo mesto. Kljub svoji mladosti in kratkemu obdobju delovanja - zaradi mrzlice je umrl v 25. letu - Rudolf IV. velja za enega najbolj izjemnih Habsburžanov. Pospeševal je gospodarstvo, zlasti promet, rudarstvo in obrt ter skrbel za gospodarsko moč mest, kar dokazujejo tudi privilegiji, ki jih je v zadnjem letu svojega življenja, 7. aprila 1365, podelil Novemu mestu. Mesto je ustanovil, da bi v trgovsko in prometno pomembni dolini Krke in v središču Dolenjske zagotovil gospodarsko in upravnopolitično jedro ter oporišče za habsburško dinastijo, ki se je vse bolj ozirala proti Jadranu. Ob ustanovitvi Novega mesta je bila meščanom zagotovljena osebna svoboda, mestna samouprava, lastni in voljeni sodniki, pravica do trgovanja, sejmov itd. Za slovenski prostor je pomemben tudi kot prvi vojvoda Kranjske, ki jo je iz grofije v vojvodino povzdignil leta 1364, in obnovitelj vojvodskega prestola pri Gospe Sveti na Koroškem. Tam se je dal po veljavnem običaju ustoličiti v slovenskem jeziku. Zaradi ustanavljanja različnih inštitucij in mest je dobil vzdevek Ustanovitelj.

 

Film Rudolf IV. Habsburški v Novem mestu je nastal v produkciji novomeškega Studia Virc, v sodelovanju z Dolenjskim muzejem Novo mesto in ob finančni podpori Mestne občine Novo mesto oz. donatorjev ob obeleževanju 650-letnice ustanovitve Novega mesta. V filmu je zaigral Miha Rodman, režirala ga je Haidy Kancler, scenarij pa je napisal Boštjan Virc. Snemanje je potekalo na različnih lokacijah na Dunaju in v Novem mestu.

 

Film je na voljo brezplačno, tako za zasebno kot pedagoško uporabo. Pripravljena je slovenska, angleška in nemška verzija.

 

nazaj