vodilna slika

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni podprl razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel

datum: 22. 01. 2016

Republika Slovenije je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) že od decembra 2015 in vse do marca 2016 obiskuje vsa čebelarska društva v Sloveniji in v lokalnih skupnostih predstavlja pobudo, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. V četrtek, 21. januarja 2016, se je  prepoznavno vozilo ČZS ustavilo pred Hišo kulinarike na Glavnem trgu, kjer je pobudo čebelarjev podprl tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

 

 

Župan je v svojem nagovoru poudaril, da čebelarji opravljajo pomembno nalogo tako z osveščanjem javnosti o pomenu čebel za ohranjanja naravnega okolja kot tudi s promocijo medu v okviru projekta  Tradicionalni slovenski zajtrk, ki med mladimi krepi zavest o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane.

 

Republika Slovenije je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Do sedaj so pobudo podprle že številne organizacije in posamezniki, med drugim tudi največja svetovna čebelarske organizacija Apimondia.  Datum 20. maj je izbran zato, ker se je takrat rodil slovenski čebelar Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel.

Galerijo fotografij si lahko ogledate na FB strani Mestne občine Novo mesto.


DSC 0021.JPG

nazaj