vodilna slika

Navodila za organizatorje javnih shodov in javnih prireditev v MONM

datum: 22. 02. 2016

Za organizatorje javnih shodov in prireditev smo pripravili navodila za lažjo orgaznizacijo

PRIJAVA IN DOVOLJENJE

Organizator javnega shoda oziroma javne prireditve je dolžan javni shod ali javno prireditev prijaviti na policijski postaji. V določenih primerih, ko obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi lahko prišlo do ogrožanja varnosti ali pravic drugih, pa mora organizator zaprositi za dovoljenje na upravni enoti.

Dovoljenje je potrebno za shod ali prireditev na javni cesti, če gre za izredno uporabo ceste; mednarodne športne prireditve in članska tekmovanja v kolektivnih športih, če na njih sodeluje vsaj en klub prve državne lige; prireditve, na katerih se uporablja odprt ogenj oziroma predmeti ali naprave, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali zdravje ljudi oziroma premoženje in prireditve, na katerih se pričakuje več kot 3000 udeležencev.

Vlogo za izdajo dovoljenja mora organizator vložiti pri pristojnem organu najmanj 7 dni pred shodom oziroma 10 dni pred dnevom prireditve. Za izdajo dovoljenja za prireditve na javni cesti, ki potekajo na območju dveh ali več upravnih enot, za tekmovalne športne prireditve v kolesarstvu ter avto-moto športu na javni cesti mora organizator vlogo vložiti najmanj 30 dni pred dnevom prireditve.

Obrazec za prijavo javne prireditve ali javnega shoda.

 

DOKUMENTACIJA, KI JO POTREBUJETE PRI PRIJAVI DOGODKOV:

 

PRIJAVA PRIREDITVE IN SOGLASJE LASTNIKA

Dokazilo, da je o shodu oziroma prireditvi, ki jo prijavlja, organizator obvestil lokalno skupnost (občino), kjer bo shod ali prireditev potekala. (žig na prijavnem obrazcu, kopija dopisa, potrdilo o oddani pošiljki ipd.) se dobi na naslovu:

Turistično informacijski center Novo mesto, Glavni trg 6, 8000 Novo mesto, tel. št. 39 39 263, fax: 39 39 265, elektronski naslov: tic@novomesto.si, odprto: Ponedeljek – petek: 9.00 – 18.00, sobota: 9.00 – 14.00

 

Soglasje lastnika ali upravljavca prireditvenega prostora (najemna ali druga pogodba ali pisno soglasje) izda:

a.) Posamezni lastnik ali upravljalec prireditvenega prostora.

b.) V primeru, da gre za uporabo javne površine MONM, soglasje, na podlagi vloge pridobite na naslovu:

Občinska uprava Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto, kontaktna oseba: Stanka Bjelajac, tel. št.: 39 39-237; 051/658-706, elektronski naslov: stanislava.bjelajac@novomesto.si .

 

Povezava na vlogo:

Vloga za društva, ki delujejo v javnem interesu (brezplačni najem) postopek54.pdf

Vloga za ostale zainteresirane:

postopek55.pdf

 

HRUP 

Dovoljenje za čezmerno obremenitev s hrupom, če se uporablja naprave, ki povzročajo čezmeren hrup, kot ga določa Uredba o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup, pridobite na naslovu:

Občinska uprava Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto, kontaktna oseba: Lidija Plut, tel. št.: 39 39-285, elektrosnki naslov: lidija.plut@novomesto.si .

Povezava na vlogo: postopek35.pdf

 

V kolikor je potrebno k vlogi predložiti poročilo o emisiji hrupa v okolje, lahko izdelavo tega naročite pri usposobljenih izvajalcih.

 

ZAPORA CESTE

Elaborat zapore ceste ali tipsko shemo začasne prometne ureditve, ki je podlaga za izdajo dovoljenja za zaporo ceste (če gre za izredno uporabo ceste). Poleg dovoljenja za zaporo ceste je potrebno na Upravni enoti priložiti tudi elaborat zapore ceste ali tipsko shemo začasne prometne ureditve, ki je podlaga za izdajo dovoljenja za zaporo ceste. 

Elaborat začasne prometne ureditve v mestnem jedru Novega mesta (standardne zapore) dobite v uporabo, da naredite kopije. Elaborat dobite na naslovu:

Občinska uprava Novo mesto, Glavni trg 7 (rotovž), 8000 Novo mesto, kontaktna oseba:  Sandra Boršić, tel. št.: 39 39 253, elektronski naslov: sandra.borsic@novomesto.si .

 

V postopku pridobivanja dovoljenja za javno prireditev (zapora ceste) potrebujete vsaj tri kopije elaborata: za pridobitev dovoljenja za cestno zaporo na MONM, za priložitev k vlogi na upravni enoti in za koncesionarja postavitve začasne prometne signalizacije.

 

V primeru zapor drugih cest v MONM, morate naročiti izdelavo novega elaborata začasne prometne ureditve pri zato usposobljenih izvajalcih.

 

Dovoljenje za zaporo cest:

a.)   Dovoljenje, za zaporo občinske ceste pridobite na naslov:

Občinska uprava Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto, kontaktna oseba: Jure Duh, tel. št.: 39 39 303, elektronski naslov: jure.duh@novomesto.si

Povezava na vlogo: postopek26-prireditve.pdf

 

K vlogi se poleg elaborata začasne prometne ureditve priloži tudi pooblastilo cestnega podjetja (za to dejavnost registrirano podjetje) za postavitev začasne prometne signalizacije. Pooblastilo mora biti podpisano s strani predlagatelja in pooblaščenca.

 

b.)   Dovoljenje za zaporo državne ceste

V kolikor je zaradi prireditve (npr. popolna zapora Glavnega trga) samo obvoz po državni cesti, mora organizator pridobiti »Soglasje za postavitev začasne prometne signalizacije«.

 

Naslovnik: Direkcija RS za infrastrukturo, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana, Kontaktna oseba: Zalka Jerman, tel. št.: 01 47 88 076, 01 47 88 060, elektronski naslov: zalka.jerman@gov.si .

 

Vloga za izdajo soglasja mora vsebovati naslednje podatke:

1. obrazložitev vzroka za izdajo soglasja,

2. številko državne ceste in številko odseka,

3. želeni pričetek in čas trajanja postavitve začasne prometne signalizacije,

4. navedbo odgovornega vodje izvajalca del/organizatorja prireditve s številko telefona, na katerega je ta stalno dosegljiv,

5. navedbo odgovornega nadzornika (imenovanega v pogodbi med investitorjem in izvajalcem), ki za investitorja/organizatorja prireditve izvaja nadzor nad izvajanjem del/organizacijo prireditve s številko telefona, na katerega je ta stalno dosegljiv,

6. navedbo odgovorne osebe za nadzor nad postavitvijo, odstranitvijo in stalnim spremljanjem prometa in začasne prometne signalizacije in prometne opreme s številko telefona, na katerega je ta stalno dosegljiv,

7. navedbo upravljavca ceste na kateri je predvidena postavitev začasne prometne signalizacije ceste.

 

Vloga za izdajo soglasja mora vsebovati naslednje priloge:

1. En izvod elaborata začasne prometne ureditve. Elaborat lahko izdela pravna ali fizična oseba v skladu z Zakonom o graditvi objektov.

2. Pooblastilo cestnega podjetja za postavitev začasne prometne signalizacije.

 

Predlagatelj soglasja lahko za izpeljavo postopkov, načrtovanja oz. postavitve, vzdrževanja in odstranitve začasne prometne signalizacije in prometne opreme pooblasti za to dejavnost registrirano podjetje. Pooblastilo mora biti podpisano s strani predlagatelja in pooblaščenca.

 

Za prireditev, ki se bo dejansko odvijala na državni cesti izda dovoljenje:

Direkcija RS za infrastrukturo, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana, Kontaktna oseba Karmen Oblak, tel. št.: 01 478 81 22, elektronski naslov: karmen.oblak@gov.si .

Povezava na vlogo.

 

V primeru zapor cest morate pridobiti pooblaščenega koncesionarja izvajalca zapor cest.

Izvajalec:

CGP- GIP d.o.o., Ljubljanska cesta 36, 8000 Novo mesto, kontaktna oseba: Dušan Resnik, tel. št.: 051 380 069, elektronski naslov: dusan.resnik@cgp.si .

 

TEHNIČNA BREZHIBNOST IN VARNA UPORABA

Dokazilo o tehnični brezhibnosti naprav ali varni uporabi predmetov, če se bodo pri izvedbi uporabljale naprave ali predmeti, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali zdravje udeležencev oziroma premoženje.

Kopijo tega dokazila izda izvajalec storitve. Primer: Podjetje, ki postavlja prireditven šotor, podjetje, ki postavlja glasbeni oder, ipd.

 

DRUGA DOKAZILA O VARNI IZVEDBI

(izjava, pogodba, obvestilo o zagotavljanju požarne varnosti, zdravstvene oskrbe, varovanje na prireditvi, zagotavljanje sanitarij in čiščenje. ipd, .)

 

a.) Varovanje na prireditvi

V vlogi je potrebno navesti način varovanja shoda oziroma prireditve z navedbo števila rediteljev ter ukrepov za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja, da ne bo ogrožen javni promet in da ne bo nedopustno obremenjeno okolje.

b. ) Požarna straža

Na podlagi Zakona o varstvu pred požarom – uradno prečiščeno besedilo (ZVPoz-UPB1, Uradni list RS, št. 3/2007, 9/2011 in 83/2012) mora požarno stražo organizirati prireditelj javnega shoda ali prireditve, na kateri je nevarnost, da izbruhne požar ali pride do eksplozije.

Izvajalec storitve:

Gasilsko reševalni center Novo mesto, Seidlova cesta 29, 8000 Novo mesto, tel. št.: 39 33 040, info@grc-nm.si .

 

c.)  Zagotavljanje zdravstvenega varstva na prireditvi

Organizator prireditve mora najmanj 15 dni pred prireditvijo o prireditvi obvestiti najbližjega izvajalca službe nujne medicinske pomoči, upravni enoti pa k vlogi za izdajo dovoljenja za izvedbo javne prireditve priložiti pisni dogovor med organizatorjem prireditve in izvajalcem zdravstvenega varstva oziroma pisno izjavo pristojnega izvajalca zdravstvenega varstva glede presoje zdravstvene ogroženosti na prireditvi.

 

Glede zdravstvenega varstva na športnih prireditvah pa Zakon o športu določa, da je potrebno za vse športne prireditve (športna srečanja in tekmovanja) zagotoviti nujno medicinsko pomoč.

 

Izvajalec službe nujne medicinske pomoči:

Zdravstveni dom Novo mesto, Kandijska cesta 4, 8000 Novo mesto, tel. št.: 39 16 700, info@zd-nm.si .

 

d.)  Kadar gre za prireditve na, ob ali v vodi, je potrebno priložiti dokazila o zagotoviti ustreznega števila reševalcev iz vode, načrt reševanja in potrdilo, da je oseba, ki bo zagotavljala reševanje iz vode ustrezno usposobljena.

 

e.)  V primerih kadar organizator na prireditvi red zagotavlja s subjektom, ki opravlja dejavnost zasebnega varovanja, je potrebno predložiti dokazilo, da je sklenil dogovor s službo varovanja o zagotovitvi določenega števila varnostnikov in njihovo postavitev;

 

f.)   Zagotavljanje komunalnih storitev za prireditev (čiščenje, nameščanje zabojnikov za smeti, tekoča voda, priklop sanitarij na kanalizacijski sistem ipd.)

Izvajalec:

Komunala Novo mesto d.o.o., Podbevškova ulica 12, 8000 Novo mesto, kontaktna oseba

Simon Štukelj (vodja sektorja), tel. št. : 39 32 568, elektronski naslov: simon.stukelj@komunala-nm.si

 

SPLOŠNE INFORMACIJE 

Za splošne informacije v zvezi z organizacijo dogodka in za pomoč pri organiziranju dogodka v Novem mestu, smo vam na voljo na naslovu: Mestna občina Novo mesto, Glavni trg 7, (rotovž), 8000 Novo mesto, elektronski naslov: mestno.jedro@novomesto.si ali Franci Judež kot mestni menedžer na tel. št. 031 490 776. 

nazaj