vodilna slika

Nadaljevanje priprav na projekt Arheološki park Marof

datum: 26. 02. 2016

Interdisciplinarna delavnica »Arheološki park Marof v Novem mestu

Mestna občina Novo mesto je v petek, 26. februarja 2016, ob 10. uri v prostorih Jakčevega Doma (Sokolska ulica 1, Novo mesto) pričela z uvodom v interdisciplinarno delavnico »Arheološki park Marof v Novem mestu«. Delavnica se izvaja v letnem semestru študijskega leta 2015/16, s študenti Fakultete za arhitekturo, Biotehniške fakultete, Oddelka za krajinsko arhitekturo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Uvodna predstavitev je javna in vključuje ogled lokacije parka ter predstavitev naloge. Pri projektu sodelujejo Mestna občina Novo mesto, Dolenjski muzej, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Narodni muzej Slovenije.

 

Na delavnici študentje in njihovi mentorji iščejo arhitekturne rešitve (vstopno-informacijski objekt, prenova Klemenčičeve domačije, servisni objekti, koncept zunanjih ureditev ...), predlagajo krajinske ureditve (za širši odprti prostor območja, zazelenjeni del arheološkega parka, gozdni rob in ostale zasaditve) ter oblikujejo urbano opremo, igrala, sistem usmerjanja obiskovalcev in prepoznavno podobo parka. Zaključek je predviden konec maja z javnim odprtjem razstave in prezentacijami rezultatov, ki bodo podlaga za nadaljnje projektiranje projekta.

 

Arheološki park Marof se razteza v bližini mestnega jedra v površini okrog 30 hektarov in obsega bogato arheološko najdišče iz halštatskega obdobja. Je edini tovrsten park v slovenskem prostoru in bo ob vzpostavitvi postal eno od osrednjih promocijskih središč regije. Območje bo združevalo doživljajski park in odprt muzej na prostem, ki bo imel tudi izobraževalno funkcijo, utemeljeno na znanstvenih raziskavah.

 

DSC 0394.JPG 

 

nazaj