vodilna slika

Novo mesto zaključuje praznovanje svoje 650. obletnice

datum: 30. 03. 2016

Obeleževanje jubileja, ki se je pričelo 7. aprila 2015 in je potekalo celo leto, se bo zaključilo z osrednjo slovesnostjo Prihodnost je v naših rokah!, ki bo potekala 6. aprila 2016, ob 20. uri v Športni dvorani Marof.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik organizacijskega odbora za izvedbo dogodkov ob 650. obletnici Mitja Ličen ter režiser Žiga Virc in igralec Juš Milčinski so na novomeškem rotovžu včeraj napovedali zaključek praznovanja 650. obletnice ustanovitve Novega mesta. Obeleževanje jubileja, ki se je pričelo 7. aprila 2015 in je potekalo celo leto, se bo zaključilo z osrednjo slovesnostjo Prihodnost je v naših rokah!, ki bo potekala 6. aprila 2016, ob 20. uri v Športni dvorani Marof.

Foto 1.jpg

Dogodek režira Novomeščan Žiga Virc, glavni izvajalci so igralci improvizacijskega gledališča Iglu teater pod vodstvom Juša Milčinskega in Pihalni orkester Krka z bogato multimedijsko podporo. »Obiskovalci prireditve bodo lahko videli nekaj novega, to je improvizacijski teater, ki jim bo omogočil, da lahko sami ustvarjajo zgodbo, ki se bo dogajala na odru. Če smo prej gledali v preteklost, bo to priložnost, da pogledamo v prihodnost,« je povedal režiser in scenarist dogodka Žiga Virc.

 

Igralci bodo skozi štiri različne zgodbe predstavili, kako bi Novo mesto lahko izgledalo čez 650 let. Njihova naloga bo, da v kreiranje zgodb čim bolj vključijo tudi obiskovalce, ki bodo zgodbe usmerjali in na koncu izbrali, katera izmed štirih zgodb bo prišla do konca. Scenarist in igralec Juš Milčinski je ob tem dodal: »Improvizacijski teater od igralca zahteva, da je ne le posrednik, temveč skupaj z gledalci tudi generator vsebine. To ustvarja spontanost in omogoča igralcem, da se povezujejo z energijo gledalcev, njihovimi idejami in na ta način ustvarjajo demokratično gledališko formo.« Občinstvo bo torej v izjemno sproščenem vzdušju lahko samo usmerjalo potek zgodbe prihodnosti Novega mesta, ki bo polna zapletov, suspenza in dramatičnih razpletov.

 

Brezplačne vstopnice za dogodek so še na voljo, in sicer preko spletnega sistema Eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/prihodnost-je-v-nasih-rokah-zakljucni-dogodek-ob-650-obletnici-novega-mesta-tickets-22874213388 ali na Turistično-informacijski točki (Glavni trg 6, Novo mesto).

 

650. jubilejno leto Novega mesta tako vstopa v svoje sklepno dejanje. Leto presežkov in dejavnosti posvečenih Novemu mestu je zaznamovalo medsebojno sodelovanje društev, organizacij in posameznikov v Mestni občini Novo mesto. Od aprila 2015 do aprila 2016 so v pozitivnem duhu pripravili izviren sklop prireditev in dogodkov, ki so poskrbeli za mreženje in povezovanje ter živahen utrip v mestu in na reki Krki. »Predvsem smo jubilejno leto zastavili tako, da 650-letnica pomeni tudi priložnost za nove zgodbe, priložnost, da nadgradimo tisto, kar je Novo mesto do tega trenutka že doseglo in priložnost, da našo skupno uspešno prihodnost pišemo še naprej,« je poudaril župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

 

Na javni poziv za sofinanciranje programov in projektov za obeleževanje 650. obletnice je prispelo skupno 84 prijav, izbranih je bilo 49. Za izvedbo projektov je bilo namenjenih 300.000 EUR, v letu 2015 je bilo porabljenih 254.517 EUR, nekaj izplačil je bilo prenesenih v leto 2016. Predsednik Organizacijskega odbora za izvedbo dogodkov ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta v letih 2015 in 2016 Mitja Ličen je v imenu odbora povedal: »Iskali smo predvsem nove vsebine, ki jih v Novem mestu doslej morda še ni bilo, spodbujali medsebojno povezovanje in preizkušali nove prireditvene lokacije, s poudarkom na reki Krki. Eden izmed pomembnejših ciljev je bil k soustvarjanju spodbuditi tudi mlajšo generacijo.«

 

Med odmevnejše dogodke obeleževanja jubileja sodijo otvoritvena slovesnost v produkciji Anton Podbevšek Teatra, razstava in monografija Tisočletja na okljuku Krke v produkciji Dolenjskega muzeja Novo mesto, projekt Sem glasba, sem mesto, simpozij in Zbornik Novo mesto 1965 - 2015 Društva Novo mesto, projekt Krka živi! Agencije za šport, film Studia Virc o Rudolfu IV. Habsburškem, festival Rudi Potepuški, prva olimpijada med krajevnimi skupnostmi, ureditev Machove učne poti. Nekateri projekti se bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

 

V preteklem letu se je Novo mesto izjemno izkazalo tudi na področju gospodarstva, kjer zadnje obdobje gradi močno identiteto. Prav ob 650-letnici se je zaključila največja gospodarska investicija v zgodovini mesta, ko je Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto odprla obrat Notol 2, vreden 200 milijonov EUR. Tudi v novomeškem zdravstvenem kompleksu je ravno po petdesetih letih prišlo do nove večje spremembe, zaključka gradnje urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto. Hkrati so se v počastitev 650 let Novega mesta pričeli odvijati tudi drugi infrastrukturni premiki. Novo mesto je dobilo idejno rešitev, ki je podlaga za pričetek prenove mestnega jedra, občina je v dar prejela del nepremičnine na Glavnem trgu 2, odstranjena je bila stavba na Novem trgu 6.

 

Ob osrednji prireditvi se bo v času od 3. do 9. aprila 2016 zvrstil še sklop drugih dogodkov, ki bodo sklenili praznovanja in obenem nakazali novo poglavje, ki ga odpira Novo mesto.

 

Župan Gregor Macedoni se je ob tem zahvalil tudi donatorjem (Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto, Revoz, Adria Mobil, TPV, Zavarovalnica Tilia, Telekom Slovenije), organizacijskemu odboru (sestavljajo ga Mitja Ličen, predsednik odbora; Jasna Dokl Osolnik, povezovanje in usklajevanje vsebin producentov; Branko Jordan, vsebinski kulturno-umetniški del; Sara Drašković, marketing, promocija in odnosi z javnostmi; Natalija Petakovič, sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami; Sandra Boršić, priprava javnih razpisov, koordinacija med člani, javno upravo ter producenti) in častnemu odboru, ki je s svojim ugledom dodal večji protokolarni pomen jubilejnega leta (sestavljajo ga Miro Cerar, predsednik Vlade RS; Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo RS; Andrej Glavan, novomeški škof; Jože Colarič, predsednik uprave Krke d. d., tovarne zdravil, Novo mesto; pokojni Božidar Kos, glasbenik, skladatelj; Matjaž Smodiš, vrhunski športnik in Gregor Macedoni, predsedujoči odboru).

 

 

 10623617 596775673805307 40494488228666635 o.jpg

Prireditve ob zaključku jubilejnega leta

nazaj