DSC_0608__1_.JPG

Jeseni sistem za izposojo koles tudi v Novem mestu

datum: 10. 08. 2017

V prvi fazi bo vzpostavljenih pet samodejnih postaj s po petimi kolesi.

V Mestni občini Novo mesto bomo z letošnjim oktobrom uvedli avtomatiziran kolesarski sistem za samopostrežno izposojo koles. V prvi fazi bo vzpostavljenih pet samodejnih postaj s po petimi kolesi. Sistem bo prispeval k ciljem trajnostne mobilnosti, ki se jim je občina zavezala v Trajnostni urbani strategiji ter Celostni prometni strategiji. Namen projekta je vzpodbuditi uporabo koles pri vsakdanjih opravkih v mestu ter tudi na ta način doseči zmanjšanje onesnaženja zraka s CO2 in trdimi delci PM10. 

Sistem izposoje koles v Novem mestu predstavlja enega od delov mozaika razvoja trajnostne mobilnosti, ki ga sestavljajo še drugi načrtovani projekti ureditve kolesarskih povezav ter spodbujanja oblik mobilnosti, ki pomenijo manjšo obremenitev za okolje in promocijo zdravega načina življenja. 

Izbrane so že lokacije na Novem trgu, Ulici Slavka Gruma in v kompleksu BTC v Bršljinu. Ostale bodo določene glede na bližino drugih postaj, frekvenco potencialnih uporabnikov in ustreznost kolesarskih povezav. Projekt bomo izvajali tudi v sodelovanju z novomeškimi podjetji, s katerimi dogovori še potekajo. Na podlagi začetnih izkušenj z vpeljavo sistema izposoje koles bomo začrtali nadaljnje korake nadgradnje sistema, pri katerih računamo na državna in evropska sofinancerska sredstva. 

Sistem bo vzpostavljen v sodelovanju s podjetjem Multimedijska hiša Ibis, ki je bilo na javnem razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik. Vrednost vzpostavitve in vzdrževanja sistema za prvo leto delovanja znaša 64.416 evrov z DDV.

 

nazaj