_DSC1697.jpg

Korak bliže prenovi železniške povezave

datum: 23. 05. 2018

Devet slovenskih občin in Karlovška županija so danes na Otočcu podpisale dogovor o sodelovanju na področju revitalizacije čezmejne železniške infrastrukture Ljubljana–Grosuplje–Trebnje–Novo mesto–Metlika–Karlovec–Zagreb. Gre za skupni začetni korak do prenove več kot 100 let stare železniške proge, kar bo pripomoglo k boljši povezanosti, mednarodnemu sodelovanju in razvoju občin in regij. Podpis podpirata tudi resorni ministrstvi obeh držav, kar sta s svojo prisotnostjo potrdila slovenski minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in pomočnik hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo dr. Alen Gospočić. Koordinatorsko vlogo projekta na slovenski strani smo kot regijsko središče JV Slovenije prevzeli na Mestni občini Novo mesto.

Pobudnika sodelovanja sta sicer župana Škofljice in Grosupljega – Ivan Jordan in dr. Peter Verlič. Slednji je kot predsednik iniciative za spodbujanje raziskav in inovacij na področju železnic Jugovzhodne Evrope tudi vsebinsko predstavil izzive, ki čakajo partnerske občine in županijo. »V prvi fazi bo potrebna nadgradnja prog, sledi modernizacija postajališč, nenazadnje pa je potrebno zagotoviti elektrifikacijo in nadgraditi signalno-varnostne napraveje potrebne ukrepe strnil Verlič.

Župan Gregor Macedoni

Gostitelj srečanja, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, je izpostavil pomen tega projekta za širšo regijo in skladnost prizadevanj s trajnostnimi usmeritvami Evropske unije, države in lokalnih skupnosti. »Trasa je bila v svoji več kot stoletni zgodovini praktično prenovljena samo zaradi posledic obeh svetovnih vojn, potovalni čas med relacijami pa je ob današnjih tehnoloških zmožnostih potrebno skrajšati. S tem bodo pridobile lokalne skupnosti, gospodarstvo in regije, predvsem pa ljudje je povedal Macedoni. Slovenski minister Gašperšič in pomočnik hrvaškega ministra Gospočić sta pozdravila povezovanje in obljubila podporo obeh držav.

Župani različnih občin

Podpisniki dogovora so občine Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Trebnje, Mirna Peč, Novo mesto, Semič, Črnomelj, Metlika in Karlovška županija.

nazaj