rasto__a_knjiga.JPG

Pet let Rastoče knjige Novega mesta

datum: 05. 06. 2018

V Parku Rastoče knjige so predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor Knjižnice Mirana Jarca Borut Novak slovesno odkrili nov, dodan, list Rastoči knjigi, posvečen 140. obletnici rojstva Otona Župančiča.

To je že peta obletnica postavitve spomenika Rastoče knjige, s katerim poudarjamo pomen knjige, znanja in bralne kulture. Ob tej priložnosti je potekala prireditev, na kateri so predstavili letošnje nagrajenke in nagrajence literarnega natečaja z naslovom Župančičevega verza – Hodil po zemlji sem naši …, ki ga je organiziralo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine. Dr. Jožica Jožef Beg, predsednica društva, je v svojem nagovoru poudarila, da je na natečaj prispelo 120 proznih in pesniških literarnih prispevkov iz cele Slovenije, med katerimi je bilo težko izbrati najboljše. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in odraslim, med katerimi so za vsako kategorijo izbrali tri najboljša literarna prispevka.

carmen oven-rastoča knjiga

Župan Gregor Macedoni je v svojem nagovoru poudaril: »Zahvaljujem se vsem, ki ste sodelovali na literarnem natečaju in prispevali literarne razmisleke na temo  Hodil po zemlji sem naši … Z vašim ustvarjalnim prispevkom je današnji dogodek še bolj slovesen. Zahvala tudi dr. Janezu Gabrijelčiču, ki širi svojo idejo Rastoče knjige po vseh delih Slovenije in med vsemi generacijami od vrtca do doma starejših občanov. Zato je skupni imenovalec današnje prireditve razvijanje bralne pismenosti, jezikovne in kulturne zavesti, ljubezni do branja in besedne ustvarjalnosti.«

župan, govor, rastoča knjiga

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, je kot častni gost in slavnostni govornik poudaril pomen knjige in slovenskega jezika, ki predstavlja našo kulturno identiteto in nas razlikuje znotraj globaliziranega sveta od drugih narodov. Zato je projekt Rastoča knjiga unikum v mednarodnem prostoru, ki poudarja pomen pisne in bralne kulture, knjige in slovenskega jezika. Dogodek je popestrila glasbena skupina Ješča vešča, program pa je povezovala Carmen L. Oven.

rastoča knjiga-odkritje spomenika

 

rastoča knjiga-ješča vešča

 

nazaj