190_let_mestne_godbe.JPG

190 let Mestne godbe Novo mesto

datum: 06. 06. 2018

Mestna godba Novo mesto praznuje že od začetka leta častitljivih 190 let svojega obstoja. V okviru praznovanja so maja pripravili pregledno razstavo v Dolenjskem muzeju, osrednji dogodek pa je bila svečana akademija v KC Janeza Trdine v petek, 1. junija, in svečana povorka v soboto, 2. junija, na igriščih na Loki v Novem mestu. Povorke so se udeležili tudi godbeniki in mažoretke iz partnerskega mesta Herceg Novi.

Ob častitljivem jubileju je župan Gregor Macedoni podelil priznanje Mestne občine Novo mesto za 190. obletnico delovanja Mestne godbe Novo mesto predsedniku društva Marku Ajdiču. V svojem nagovoru se je zahvalil vsem članom društva, godbenicam in godbenikom, dirigentu Roku Šincku, dolgoletnemu predsedniku Italu Morosiniju ter sedanjemu predsedniku Marku Ajdiču in poudaril:

»Novomeška godba je v zgodovini našega mesta imela zelo velik pomen. Zato letošnje praznovanje tako visokega jubileja kot nalašč sodi v Štukljevo leto in leto evropske kulturne dediščine, saj za godbe zgodovinarji pravijo, da so bile nekoč in so tudi danes stvar prestiža vsakega mesta, ker so igrale na vseh dogodkih, ki so za neko mesto bili pomembni in izjemni. Tako je že pred 190. leti naša mestna godba igrala budnice, s katerimi smo obeleževali velike državne praznike, pomembne pridobitve mesta, naše mejnike in zmage. Tudi danes lahko slišimo godbo na vseh večjih praznovanjih mesta in na dogodkih različnih organizatorjev. S svojo prisotnostjo in glasbo naredijo prireditve bolj slovesne in jim dodajo večjo težo.

Današnji pomen in vrednota Mestne godbe Novo mesto je to, da svoje delo in uspehe gradi na medgeneracijskem sodelovanju, predvsem pa na mladih. Vsi pa z vso srčnostjo, predanostjo in odgovornostjo ustvarjajo in igrajo odlično godbeniško glasbo z budnicami, tudi klasičnimi in sodobnimi skladbami, ki pa niso izrazito godbeniškega glasbenega sloga.«

190 let mestne godbe-županovo priznanje

Mestna godba Novo mesto bo zaokrožila svoj jubilej z izdajo zbornika, v katerem bodo izpostavljeni arhivski dokumenti, fotografije, zapisi in pomembni mejniki v njihovem delovanju.

190 let mestne godbe-vse godbe

nazaj