47572289_1236848273131374_4685090385360322560_o.jpg

Srečanje v okviru projekta SMUG EU v Novem mestu

datum: 10. 12. 2018

V Novem mestu je med 7. in 8. decembrom potekalo že 5. srečanje partnerjev v okviru projekta SMUG EU (Small MUnicipalities aGainst EUroscepticism), ki smo ga gostili Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Projekt SMUG EU se osredotoča na naraščanje evroskepticizma v današnji evropski družbi, omogoča državljanom in meščanom mest EU, da izražajo svoja mnenja, skrbi in pričakovanja do EU, spodbuja aktivno državljanstvo (zlasti mladih), prostovoljci pa predstavljajo dobre prakse in pozitivne vidike politik EU ter možnosti za različna financiranja, ki lahko izboljšajo standarde življenja. Partnerji projekta si tako lahko izmenjajo dobre prakse in ustvarijo smernice za različne institucije na lokalni, nacionalni in EU ravni. Projekt bo vzpostavil mrežo za sodelovanja med majhnimi občinami z namenom izmenjave izkušenj, boljšega razumevanja procesov oblikovanja politike v Uniji, spodbujanja vrednot EU in zmanjševanja evroskepticizma med lokalnim prebivalstvom.

1

Na projektu sodelujejo partnerji iz Hrvaške (Lokalna akcijska skupina »Prigorje-Zagorje«, Mladi za Marof, Občina Breznički Hum, Občina Gornja Rijeka in Občina Breznica), iz Makedonije (Občina Krivogashtani), iz Madžarske (Sopronkövesd Község Önkormányzata), iz Bolgarije (Občina Kameno), iz Romunije (Občina Bistrita), iz Latvije (Občina Dagda), iz Srbije (Občina Sremski Karlovci in Združenje Dunav 1245), iz Portugalske (Občina Torres Novas), ter iz Slovenije že omenjena Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo meto.

3Tokratno srečanje z naslovom Vsi skupaj! (We are all in this together) se je v okviru zadnje razprave, osredotočal na različna stališča in jih združil na enem mestu, zlasti pa se posvetil izboljšanju trenutne evroskeptične situacije. Udeleženci so se družili in razpravljali na različnih delavnicah in okroglih mizah, kjer so podajali svoje predloge, zamisli rešitev, ustvarjanja pozitivnega okolja v EU in evrooptimizma  ter tudi nadaljnje izzive evroskepticizma. Obiskali so jih tudi različna društva in organizacije, ki delujejo na naših tleh Poleg delovnih obveznosti, pa so si ogledali še naše mestno jedro, Dolenjski muzej, ter GRM – Center biotehnike in turizma. Z naše strani sta jih pozdravila tudi podžupana Novega mest Boštjan Grobler in Bojan Kekec, srečanja pa se je udeležil tudi dr. Milan Brglez.  

2

Zadnje srečanje partnerjev bo potekalo marca 2019 na Hrvaškem, ko bodo udeleženci združili zaključne misli, rezultate in predloge za naprej. Prav tako bodo oblikovali smernice za lokalne skupnosti za nadaljevanje prenašanja evropske dediščine preko mladih. Projekt je financiran iz programa Evropa za državljane 2014–2020.

5skupna 111skupna

 

Povezane novice

27. junij

O evroskepticizmu v okviru projekta SMUG EU

Tretji mednarodni dogodek v okviru projekta SMUG EU – Small Municipalities against Euroscepticism (Majhne občine proti evroskepticizmu), ki ga vodi Lokalna akcijska skupina Prigorje-Zagorje iz Hrvaške,...

več >

03. januar

Projekt SMUG EU se je začel na Hrvaškem

Prvi mednarodni dogodek v okviru projekta SMUG EU - Small Municipalities against Euroscepticism project (Mala občine proti evroskepticizmu), ki ga vodi Lokalna akcijska skupina Prigorje-Zagorje iz...

več >

20. oktober

Začetek projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«

Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto sta začela z aktivnostmi v okviru dvoletnega mednarodnega projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«,...

več >

nazaj