Urbani_forum_1.jpg

Župan Gregor Macedoni na VI. Urbanem forumu o pomenu povezovanja mestnih občin

datum: 06. 11. 2020

Letošnji VI. Urbani forum je bil že tradicionalno umeščen v Kristalno palačo, od koder je župan Gregor Macedoni udeležence prek prenosa v živo nagovoril o vplivu povezovanja mestnih občin. Na forumu, ki je v sredo, 4. novembra, potekal na temo Mesta kot generator trajnostnega in digitalnega razvoja Slovenije: Trajnostna mobilnost in razvoj pametnih mest, so obeležili tudi 10. obletnico delovanja Združenja mestnih občin Slovenije.

Na VI. Urbanem forumu je v vlogi predsednika Združenja mestnih občin Slovenije in župana Mestne občine Novo mesto udeležence pozdravil Gregor Macedoni, udeležence pa so nato nagovorili še Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, Robert Rožac, državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor, Miha Mermal, direktor za marketing in trajnostni razvoj BTC d.d in Blaž Golob iz GFS Inštituta, kot častni pokrovitelj dogodka pa je o vlogi in pomenu mest za razvoj Slovenije spregovoril tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Forum, katerega cilj je izmenjava mnenj, krepitev sodelovanja in iskanje rešitev na področju razvoja mest, se je odvil v spletnem okolju, sodelujoči pa so razpravljali o trajnostnem in digitalnem razvoju Slovenije in o veliki vlogi mest, ki jo igrajo v tovrstnem razvoju. Izvedli so okroglo mizo županov enajstih mestnih občin, kjer je sodeloval tudi župan Gregor Macedoni. Razvila se je debata o novih priložnostih za trajnostni in digitalni razvoj mest v luči nove finančne perspektive EU 2021-2027, kot ključna rešitev za kvaliteten urbani razvoj pa se je izkazalo nadaljnje sodelovanje med vsemi deležniki, pri čemer je pomembna vloga ne samo občin samih, temveč tudi države.

Dogodku se je pridružila tudi obeležba 10. obletnice delovanja Združenja Mestnih občin Slovenije, njen predsednik župan Gregor Macedoni pa je v čast praznovanja obletnice od umetnika Oskarja Kogoja prejel zlato čebelo.

UF_Pahor

UF_Koritnik

nazaj