DSC_8824.jpg

Nova novomeška ambasadorja znanja

datum: 23. 12. 2020

Včeraj je župan Gregor Macedoni sprejel nova novomeška ambasadorja znanja Zoyo Aleksandro Bracović in Uroša Topića, ki sta ob tej priložnosti slovesno podpisala pogodbi. Zoya Aleksandra in Uroš predstavljata že peto generacijo občinskih štipendistov za šolsko leto 2020/2021 in tudi sicer izstopata po svojih izjemnih talentih.

Po tem, ko zaradi trenutnih razmer nova štipendista nista bila prisotna na vsakoletni predstavitvi novih ambasadorjev znanja na redni decembrski občinski seji sveta, sta se udeležila slavnostnega sprejema in podpisa pogodbe na Mestni hiši, župan Gregor Macedoni pa je obema čestital za vse dosedanje uspehe in jima zaželel veliko sreče tudi v bodoče.

Zoya Aleksandra Bracović je dijakinja 2. letnika Gimnazije Novo mesto, odlična učenka in uspešna atletinja, ki tekmuje v disciplini skok v višino. Redno se udeležuje šolskih in državnih tekmovanj iz znanja in športa, kjer dosega odlične rezultate. Zoyin cilj za prihodnost je najprej uspešno zaključiti gimnazijo, morda oditi na študij v tujino in še naprej nizati uspehe na atletskih tekmovanjih.

DSC_8831

Uroš Topić je študent drugega letnika podiplomske stopnje na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer že peto leto obiskuje program oblikovanja tekstilij in oblačil. Za diplomsko nalogo na temo tekstilnih vzorcev je prejel odlično oceno in fakultetno Prešernovo nagrado ter nagrado Perspektiven mladi oblikovalec na oblikovalskem sejmu Big See v Ljubljani. Njegova tekstilna kolekcija je bila objavljena v številnih domačih in tujih medijih, povabljen pa je bil tudi, da jo razstavi na tekstilnem sejmu Textile Art v Berlinu. Uroševi cilji za prihodnost so nabiranje znanja s področja oblikovanja in ustvarjanja novih tekstilij, obenem pa si želi, da bi lahko s svojim oblikovanjem novomeški tekstilni zgodovini doprinesel nekaj novega.

Tudi letos smo se na Mestni občini Novo mesto odločili podpreti in nagraditi perspektivne mlade v Novem mestu, ki na svojih različnih področjih dosegajo izjemne dosežke. Prispelo je 15 vlog za izredno štipendijo, komisija pa je celostno obravnavala kandidate in upoštevala izjemne dosežke s področij umetnosti, športa, glasbe, naravoslovja, kulture, znanosti in drugih ter izredno štipendijo podelila dvema izjemnima kandidatoma. Tako se bosta letos osmim štipendistom iz predhodnih let: Vidu Dobrovoljcu, Anji Fink, Jonu Judežu, Urošu Prešernu, Joštu Rudmanu, Veroniki Sadek, Manji Slak in Ani Šubic pridružila še Zoya Aleksandra Bracović ter Uroš Topić. Višina izredne štipendije znaša 200 evrov na mesec za šolanje v Sloveniji in 300 evrov na mesec za šolanje v tujini.

 

nazaj