elderly-1461424_1920.jpg

Povprečna starost covid bolnikov v Splošni bolnišnici Novo mesto je 68 let

datum: 13. 04. 2021

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto sporočajo, da imajo danes hospitaliziranih 41 covid bolnikov, od tega 11 na intenzivnem oddelku, kar je skupno 11 bolnikov več kot teden dni nazaj. Ventiliranih je trenutno 11 pacientov.

Trenutno je najmlajši bolnik na intenzivnem covid oddelku star 41 let, najstarejši pa 76. Povprečna starost na intenzivnem covid oddelku je 63 let, na običajnem covid oddelku pa 68 let. Starostna stopnja hospitaliziranih je tako nižja kot v preteklih dveh valovih, kar predstavniki bolnišnice pripisujejo učinku cepljenja najstarejših, a tudi dejstvu, da je veliko starostnikov, predvsem tistih iz Domov za starejše občane, covid že prebolelo. Zaradi poznih zapletov covida so sprejeli tudi nekaj bolnikov na kardiološki in pljučni oddelek, za enkrat pa še niso zabeležili primera, da bi bolnik, ki se je ponovno okužil ali je dobil okužbo po cepljenju, potreboval hospitalizacijo.

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto sporočajo, da je ta trenutek največji problem izčrpanost kadra, ob predpostavki, da epidemija traja že leto dni. Težave s kadri rešujejo s prerazporejanjem, s sodelovanjem s specializanti in tudi z odpovedjo rednih programov. Največji zaostanki rednih programov so opazni na področju kardiologije, ortopedije in urologije, kljub temu pa se trudijo izvajati čim več rednega (elektivnega) operacijskega programa, kar izvajajo v skladu z razpoložljivim kadrom in preventivnimi ukrepi.

nazaj