Slika4.jpg

ČAS JE, DA SVOJE VEDENJE IN ODNOS DO NARAVE SPREMENIMO ŽE V VRTCU

datum: 22. 04. 2021

Vrtec Pedenjped Novo mesto ob svetovnem dnevu zemlje sporoča pomemben slogan: "Čas je, da svoje vedenje in odnos do narave spremenimo že v vrtcu." V ta namen so pred osmimi leti preoblikovali povsem novo razvojno usmerjen program, v katerega so vključili eko/bio igralnici v Vrtcu Pedenjped. V preteklem letu so se vključili v mednarodni projekt eko vrtec, v letošnjem marcu pa so podpisali eko listino, v kateri so se zavezali k osveščanju otrok o ekologiji v njihovem vrtcu ter smernicam, ki jih narekujejo standardi Evropske unije.

Tako vsi, ki ustvarjajo ritem življenja otrok v vrtcu, skrbijo za zdravo bivalno okolje, ki sloni na sodelovanju in povezovanju z okoljem, mestom, institucijami. Te smernice upoštevajo tako pri urejanju kraja, kot tudi pri urejanju notranjosti, upoštevanju pravil eko vedenja v vrtcu, pri ločenem zbiranju odpadkov, zmanjševanju odpadkov v vrtčevskih prostorih, varčevanju z vodo in energijo, pa tudi pri ozaveščanju o pomenu zdravega prehranjevanja, razvijanju vljudnega odnosa do sočloveka in predvsem razvijanju spoznanja, da je prihodnost sveta odvisna od odnosa človeka do narave.

Slika1

 

Dve skupini v vrtcu sta povsem ekološki

Znotraj centralne enote so tako že leta 2013 obnovili dve namenski igralnici za najmlajše otroke v starostni skupini 1 do 3 let, v katere so želeli vnesti ali približati naravo znotraj vrtca. Oprema, oz. celotno pohištvo je izdelano iz brezovega lesa in je površinsko večkrat ročno obdelano z mešanico naravnih olj in rastlinskih voskov. Vse lesene površine so neoporečne za človeka, živali in rastline, brez biocidnih in konzervirnih snovi, po standardih, primernih za otroško igro.

Otroci v omenjenih skupinah uporabljajo zgolj igače, ki so narejene iz lesa, predelane iz reciklirane plastike ali sladkornega trsa na bio osnovi in ne vsebujejo toksinov. Otroci, starši, vzgojiteljice, pa tudi sam sistem delovanja in prehranjevanja so neposredno vključeni v namensko izvajanje eko programa in življenja v vrtcu. V oddelkih tako vzgojni program načrtujejo po smernicah, ki vključujejo okoljske vsebine.

Otroci tako veliko razmišljajo o okolju na področjih vremena, naravnega okolja, naravnih materialov, ki jih najdejo na prostem. Pri igri jim vzgojitelji nudijo zgolj didaktične pripomočke iz naravnih ali recikliranih materialov, veliko se gibljejo na prostem, skrbijo za zeliščni vrt pred oddelki, poslužujejo se priprav zdravih prigrizkov in napitkov.

Slika2

 

Pomen varovanja okolja za otroke in odrasle

Ravnateljica Vrtca Pedenjped Novo mesto, Meta Potočnik, je ob današnjem svetovnem dnevu zemlje izpostavila, da skozi vrednote do narave otroke učijo pomembnosti varovanja okolja. "Tako že vrsto let vsak dan v izobraževalni program vnašamo okoljsko vzgojo, pri čemer smo si za cilj postavili, da pri tem vzpodbujamo mlade družine, pa tudi zaposlene k drugačnemu razmišljanju, pri čemer lahko vsi skupaj spremenimo odnos in dejanja do narave, naravnih danosti ter dosežemo spremembo celotne kulture bivanja, oz. sobivanja v našem okolju. Vpetost Vrtca Pedenjped Novo mesto v naše okolje je eden od pomembnih elementov vzgojnega pristopa. Skozi vzgojni proces s participacijo otrok in sodelovanjem staršev vplivamo na skupno vpetost okoljske vzgoje v širšo skupnost", je še dodala ravnateljica Meta Potočnik. 

Tako v vrtcu Pedenjped Novo mesto upajo, da bodo lahko že konec šolskega leta ponosno dvignili Zeleno zastavo in se pohvalili s prejemom certifikata mednarodnega eko vrtca. Ob današnjem svetovnem dnevu zemlje, so vrtčevske urice namenili gibanju v naravi ter pomembnosti ohranjanju narave.

Slika3

 

nazaj