vodilna slika

Simfonični orkester Mitteleuropa

dne 03. 04. 2019, 19:30

Lokacija: KC Janeza Trdine

Dirigent: Marco Guidarini Simfonični orkester Mitteleuropa je bil ustanovljen s podporo Furlanije - Julijske krajine z željo po vrednotenju poklicnih glasbenih talentov na tem območju.

Cilj in vizija orkestra je postati visoko kakovostna glasbena institucija nove Evrope, ki na Furlanijo - Julijsko krajino ne gleda več kot le na mejno ozemlje, temveč družbeno, kulturno in gospodarsko središče. Orkester, ki prihaja iz italijanske Palmanove, šteje 47 stalnih članov, vodi pa jih dirigent Marco Guidarini.

Repertoar orkestra v svoji pestrosti sega od klasične do sodobne simfonično-komorne glasbe, od opere do operete in muzikala, ne izključuje pa tudi glasbeno-scenskih in crossover izvedb. Orkester so v preteklosti vodili priznani dirigenti: Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Giampaolo Bisanti, Pietari Inkinen, John Axelrod, Ola Rudner, Tiziano Severini, Emilio Pomarico in številni drugi, spremljali pa so glasbenike, kot so Pepe Romero, Lilya Zilberstein, Roberto Cominati, Črtomir Šiskovič, Giovanni Sollima. Gostovali so na številnih mednarodnih dogodkih, med drugim tudi na Beneškem bienalu, Mittelfestu, Dnevih nemega filma v Pordenonu in koncertu ob beatifikaciji Janeza Pavla II.

nazaj