vodilna slika

Zaplaz- Bajturn 609 m

dne 15. 02. 2020, 08:00

Lokacija: Zbor na postajališču pri Tušu Novo mesto

V Čatežu se konča Levstikova pohodniška pot od Litije do Čateža. To ve veliko naših planincev. Ne ve pa, da je nad Čatežem tudi najvišji vrh občine Trebnje - Bajturn 609 m. Večina jih misli, da je to Trebni vrh 581 m, pod njim imajo trebanjski planinci postavljen svoj planinski dom. Nad Čatežem stoji romarska cerkev Marije Vnebovzete. Okoli Čateža je nekaj znanih vinskih goric. Imajo tudi nekaj učnih poti in po Gozdni učni poti se bomo povzpeli tudi mi.

VODENJE:Ob 8. uri s postajališča pri Tušu. Peljali se bomo čez Trebnje in Čatež v dolino potoka Mirenščice.

S parkirišča začnemo pot po Levstikovi poti proti vasici Okrog. Prvi del poti je asfalten in strm, nadaljujemo pa po makadamu do križišča pri kapelici. Levo gre makadam za Okroglo, desno pa za cerkev sv. Urha. Mi nadaljujemo naravnost po travniškem kolovozu do gozda. Tu se srečamo z Romarsko potjo, ki se nam priključi z leve. Po kolovozu se spustimo do potoka Dušice, ob katerem pridemo na travnik in nadaljujemo v gozd, ki nas privede na Čatež. Iz Čateža se po strmem asfaltu povzpnemo pod cerkev, kjer stopimo na Gozdno učno pot Zaplaške stezice, po kateri se sprehodimo na Bajturn in sestopimo do cerkve Marijinega Vnebovzetja. Hoje bo za dobre 3 ure.

V Novo mesto se bomo vrnili predvidoma ob 16. uri.

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Priporočamo tudi pohodne palice.

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika.

Za otroke 7 €, za odrasle 10 €, družinam priznamo popust.

Najkasneje do srede, 12. 2. 2020

* po elektronski pošti: pd.krka.nm@gmail.com; zraven pripišite vašo tel. številko

* v pisarni PD Krka Novo mesto v torek med 16. in 18. uro

* pri mentorjih po šolah

* na GSM: 040 373 589, Gric

Pohod bova vodila Mladen in Gric ter vodniki in mentorji PD Krka Novo mesto.

nazaj