vodilna slika

SPLETNA DELAVNICA »Kako lahko starši pomagamo mladostniku pri načrtovanju kariere«

dne 29. 04. 2020, 18:00

Lokacija: Splet

Organizator: VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade


PIC_WEBINAR

»VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade iz RIC-a Novo mesto

VABI NA SPLETNO DELAVNICO

 

»Kako lahko starši pomagamo mladostniku pri načrtovanju kariere«

 

ki jo boste spremljali v sredo, 29. 4. 2020 ob 18.00 uri v živo.

 

Vaš mladostnik se je znašel pred prvo pomembnejšo karierno odločitvijo – izbiro srednje šole oz. fakultete. Nekateri mladostniki te odločitve sprejmejo dokaj hitro in neobremenjeno, veliko več pa je takih, ki slabo poznajo sebe in možnosti v okolju, se zgubljajo v poplavi informacij ali pa odločitvi ne posvečajo pretirane pozornosti in jo prestavljajo do zadnjega dne.

In kakšna je vloga in vpliv staršev v tem procesu?

Na končno karierno odločitev mladostnika vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki. In vpliv staršev je dokazno eden pomembnejših dejavnikov kariernih odločitev mladostnikov. Starši ste otrokov prvi »vir informacij«, ko začnejo spoznavati sebe in raziskovati svet dela ter tudi njihov »osebni svetovalec«. Ob tem pa starši pogosto pravite, da na to vlogo niste pripravljeni, saj vam manjka ključnih informacij.

V sklopu spletne delavnice se boste tako na primerih iz prakse opremili z najbolj ključnimi informacijami in ozavestili lastna razmišljanja o izbiri šole/fakultete in poklica. Pogovorili se bomo o najpogostejših izzivih mladostnikov in se seznanili s ključnimi vprašanji na katera naj si mladostnik/ca odgovori, da bo lahko sprejel-a informirano odločitev. Skupaj si bomo pogledali nekaj konkretnih aktivnosti ter spletnih strani, ki so lahko vam in mladostnikom v pomoč v procesu kariernega raziskovanja.

Okvirne vsebine:

  • Kariera nekoč in danes
  • Dejavniki kariernih odločitev pri mladostnikih v OŠ in SŠ
  • Koliko upoštevati napovedi na trgu dela?
  • Vloga in vpliv staršev
  • Najpogostejši izzivi mladih pri načrtovanju kariere
  • Na katera vprašanja naj si mladostnik-ca odgovori, da se bo lažje odločil-a?
  • Kje najti informacije – nasveti in tehnike za lažje spoznavanje sebe in možnosti v okolju?

Predavateljica: Maruša Goršak je pedagoginja/andragoginja, karierna svetovalka ter licencirana SDI moderatorka z raznolikimi izkušnjami s področja karierne orientacije. Svojo pot je pričela z delom v vrtcu, se preizkusila v marketinških vodah in nato svoje poslanstvovo našla na področju izobraževanja, razvoja kadrov in vseživljenjske karierne orientacije. Kot predavateljica in svetovalka je v preteklosti vodila predvsem programe za razvoj kariernih in mehkih veščin za odrasle, zadnja leta pa izvaja delavnice in individualno svetovanje za mlade na vseh ravneh izobraževanja. Ob tem že desetletje pripravlja predavanja za starše in druge svetovalce. Dobro pozna sistem izobraževanja in možnosti na trgu dela ter aktivno sodeluje v različnih projektih s področja karierne orientacije. Udeleženci jo opisujejo kot dostopno in energično predavateljico, ki izhaja iz prakse. Je predsednica Društva za karierno orientacijo Slovenije in se redno usposabljanja na področju VKO za mlade.

Okvirno trajanje: do 1,5 ure

Prijava: zainteresirani pošljite svojo prijavo najkasneje do srede, 29. 4. 2020 do 11.00 ure na e-naslov: tea.sulic@ric-nm.si. Na vaš elektronski naslov vam bomo poslali povezano na seminar. Video delavnico si boste lahko ogledali na vašem telefonu ali računalniku brez dodatnega nameščanja programske opreme. Po delavnici prejmete sodelujoči po e-pošti še dodatna gradiva.

Naše delo bo potekalo interaktivno, zato predlagamo, da imate pri sebi na delavnici svoj mobilni telefon (ni pa obvezno). Spletna delavnica je brezplačna..

Dodatne informacije: Tea Sulič, tea.sulic@ric-nm.si

 

VABILO

nazaj