FESTIVAL_NOVE_NOVOME__KE_GLASBE_FB_COVER_VE__ER_1.jpg

MARTINA MRAVINEC TRIO in TRETJI KANU - 1. večer prvega FESTIVALA NOVE NOVOMEŠKE GLASBE

dne 11. 09. 2020, 20:22

Lokacija: Avla Kulturnega centra Janeza Trdine

Organizator: ZAVOD PRODUKCIJSKA HIŠA INJA MUSIC, ZAVOD NOVO MESTO (KCJT), KNJIŽNICA MIRANA JARCA, JSKD NOVO MESTO

PRVI FESTIVALSKI VEČER – VEČER MIRANA JARCA Datum: petek, 11. 9. 2020 ob 20 uri Lokacija: avla KCJT Nastopajoči: Martina Mravinec trio (Martina Mravinec, Domen Bohte, Borut Perše), Tretji kanu

 

Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na: rezervacije.festivalglasbe@gmail.com (ime, priimek, e-mail naslov, telefonska po želji) Brezplačne vstopnice bo na blagajni KCJT možno prevzeti od 8. 9. 2020 dalje.

Večer bo otvoril trio – Martina Mravinec, Domen Bohte in Borut Perše. Miran Jarc je bil prav tako kot Martina Črnomaljec, zato mu bo omenjeni trio posvetil venček etno obarvanih priredb belokranjskih ljudskih skladb. Martina Mravinec je mlada glasbenica, pevka, avtorica glasbe in besedil svojih pesmi, sodeluje pa tudi z belokranjsko zasedbo 2B, poje s tamburaškim orkestrom Dobrec, kjer so na repertuarju slovenske zimzelene in ljudske pesmi. Pod svoje okrilje jo je vzela tudi založba Inja music, pri kateri bo septembra izšel njen prvi singel in videospot na samostojni glasbeni poti. Na bas kitari bo Martino spremljal Domen Bohte – umetniški vodja delavnic in festivala Jazzinty, sicer pa Domen ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, skladatelj in organizator. Trio sestavlja še kitarist, Novomeščan Borut Perše, ki ga poznamo iz zasedb Jardier, Primož Turk, Bort Ross, Daniel Vezoja …, pri založbi Inja music pa Borut sodeluje tudi kot studijski glasbenik. igrali so tudi v sklopu »koncertov doma«, ki so jih v času pandemije pripravili na nacionalnem radiju in na jutranjem koncertu z Andrejem Karolijem. Ob izidu prvenca so bili nominirani tudi za Zlato piščal v kategoriji Novinec leta. Plovemo je naslov drugega studijskega albuma, ki so ga izdali minulo jesen. Pod palubjem Tretjega kanuja najdemo vse prej kot žanrsko enakozvočje – rdeča nit albuma pa je v sporočilnosti in zgodbah, ki jih prevažajo v tem malem plovilu. Zato – prisedite v Tretjega. Zasedba: Anja Pavlin (vokal) Jan Medle (vokal, akustična kitara, električna kitara) Žiga Dobravc (bobni, tolkala) Sondža (baskitara, kontrabas) Tomi Perinčič (električna kitara, slide kitara, lap steel kitara)

Motiv prvega Festivala nove novomeške glasbe je 100. obletnica Novomeške pomladi s poudarkom na kantavtorskih, intimnih koncertih predstavnikov novega novomeškega vala glasbe in tematskih večerov treh najvidnejših predstavnikov gibanja Novomeška pomlad (Mirana Jarca, Božidarja Jakca in Antona Podbevška). Prav je, da se slednjim poklonimo na svojevrsten način, saj je gibanje, katerega kolesje so spravili v tek, ključno vplivalo na kulturno–umetniško dogajanje takrat in posledično danes. Njihova zapuščina pa kliče po nadaljevanju, načrtih zazrtih v lepšo prihodnost glasbenikov in umetnikov novega novomeškega vala, vzpostavitvijo Novomeške koncertne transverzale. Festival pripravljamo v najzahtevnejših časih, saj se zavedamo, da je ravno kultura tista, ki dviguje duha tako našim someščanom kot tudi umetnikom, glasbenikom, ki soustvarjajo vzpodbudno klimo v našem mestu. Zato vabljeni na prvi Festival nove novomeške glasbe! Festival bo potekal v organizaciji in ob sofinanciranju PRODUKCIJSKE HIŠE in ZALOŽBE INJA MUSIC iz Novega mesta (Anja Pavlin in Igor Ilič), Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto (KCJT), Knjižnice Mirana Jarca, Javnega sklada za kulturne dejavnosti (Klavdija Kotar), Športnega kluba Košenice (Marjan Pirnar) ter pridruženih sponzorjev tematskega leta.

 

nazaj