vodilna slika

Otvoritev razstave: Ulla Žibert - To ni/to je

dne 15. 10. 2020

Lokacija: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

slikarska razstava
15. oktober-7. november 2020
odprtje razstave: četrtek, 15. oktobra 2020, ob 20.00

Z razstavo To ni/to je se v Galeriji Simulaker predstavlja umetnica Ulla Žibert. Razstava je bila izbrana v sklopu poziva Prva priložnost 2020, na katerega je skupno prispelo 37 vlog umetnic in umetnikov mlajše generacije. Strokovna komisija v sestavi Tie Čiček (kuratorka), Špele Petrič (intermedijska umetnica) ter Adrijana Praznika (umetniški vodja Galerije Simulaker) se je ob številnih raznolikih vlogah soglasno odločila za dobitnico letošnje prve priložnosti. Nekatera prispela dela so raziskovala formo, spet druga so bolje odražala koncept. Serija slik Ulle Žibert uspe tako eno kot drugo povezati v nerazdružljivo celoto.

Umetnica svojo slikarsko serijo snuje že več let, jo razvija in postopoma spreminja. Začetna dela iz te serije so odslikana mimetično, novejša pa so za razliko bolj ploskovita in izčiščena. Tako pri enih in drugih pa so odsebne sence predmetov ali subjektov te, ki so neustrezne oziroma popačene. S sencami prekine sicer prepričljivo iluzijo in nas s tem spodbuja, da ponovno ovrednotimo to kar vidimo v podobah. Njena motivka, ki je globoko zasidrana v vsakdanu, na ta način dobi še drug, skrit pomen. Tako v navidez običajnih prizorih vzniknejo tematike, ki jih lahko povezujemo s feminističnimi vsebinami, spremembami, ki jih prinaša tehnološki razvoj idr. Ulla Žibert spretno aktivira in poveže različne pristope na slikarskem nosilcu. Njena dela so tako na zagonetnem presečišču kjer se srečajo likovnost, konceptualni pristop in bogat nabor ikonografije ter referenc.

__
Ulla Žibert (1988, Trbovlje) je leta 2015 diplomirala iz kiparstva pod mentorstvom prof. Jožeta Baršija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Tekom študija je bila Zoisova štipendistka, leta 2007 pa je prejela nagrado za posebne dosežke za nadarjene študente ALUO. Po študiju je sodelovala v umetniškem kolektivu ENEOR, leta 2017 pa se je samostojno predstavila na 52. mednarodnem Ex-temporu Piran z delom Naše virtualno za katerega je prejela 1. nagrado/grand prix. Svoja dela predstavlja na skupinskih razstavah, decembra 2019 pa se je v galeriji TIR Mostovna predstavila s 1. samostojno razstavo Senci verjameš, četudi je popolnoma izmišljena.

Kurator razstave: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

Na reprodukciji: Ulla Žibert, Can we have sex? So I can forget about sea turtles swallowing plastic bags / Can have so forget about sea swallowing plastic, 2018, olje na platnu, 110 x 150 cm / arhiv umetnice

Otvoritev razstave bo potekala v skladu s priporočili NIJZ.

nazaj