vodilna slika

Otvoritev razstave: Aljaž Rudolf, Eva Smrekar - FaceOrFactory: Holey Surface (Satellite)

dne 17. 06. 2021, 20:00

Lokacija: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

Aljaž Rudolf, Eva Smrekar: FaceOrFactory: Holey Surface (Satellite)
Intermedijska razstava
17. junij - 3. julij 2021
Odprtje razstave: četrtek, 17. 6. 2021, ob 20. uri


'FaceOrFactory' je hibridni ekosistem družine, korporacije in laboratorija obrazov, mask ter novih identitet. Pogodbeno razmerje med obiskovalcem in umetniškim projektom ustvarja družinsko-korporativno okolje, v katerem se izmenjujejo genetski in osebni podatki za lastninski delež, ki ga podpisniki pogodbe dobijo v podjetju. Z oblikovanjem novih obraznih struktur, pri katerih je uporabljen DNK material in 3D sken posameznega darovalca, projekt vzpostavlja nove strategije decentralizirane subjektivacije v sodobnem korporativnem kapitalizmu. Tako postopno razvija obraz kot kompleksen teritorij genetskih, pravnih, kozmetičnih, ekonomskih in političnih razmerij moči.

Plastenje stroge selekcije genskih sekvenc darovalcev in pripadajočega fenotipa bo začelo oblikovati biološko in informacijsko telo-arhiv korporacije FaceOrFactory, sistematizirano v skladu s protokoli GDPR. Obrazna in genetska masa bo tako z vedno večjim številom vhodnih informacij postopoma naraščala ter se s svojo razpršeno identiteto vedno bolj trdno vpenjala v različne registre sodobnega življenja. S tem bo neprestano dodajala pomenske in oblikovne plasti zgrajenemu modelu obraznosti – teritoriju, bojnemu polju, sistemu, stroju.

'Holey Surface (Satellite)' deluje kot dodatna vstopna točka v daljši umetniško-raziskovalni proces. Modularno zgrajena instalacija, oblikovana posebej za konzumiranje obiskovalca, ki s podpisom privolitvenega obrazca postane del projekta in potencialno tudi samega podjetja, služi kot zbiralna skulptura vzorcev DNK ter posnetkov obraza, ki so jih darovali obiskovalci instalacije. Postavitev je oblikovana kot mobilni satelit FaceOrFactory, ki omogoča fleksibilno nabiranje potrebnih informacij, hkrati pa se lahko tudi priključi prihodnjim arhivskim in procesnim enotam celotnega ekosistema.

________________________________
Eva Smrekar (1997) je magistrska študentka filozofije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je avtorica več znanstvenih člankov (Maska, Problemi, Likovne besede) in referatov za razne simpozije (Gledališki inštitut, Filozofska fakulteta, Mesto žensk, ipd.). S skupinskimi in avtorskimi projekti je razstavljala v Galeriji Kapelica, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Arhitekturforum Aedes in drugod. Je prejemnica nagrade Estonskega združenja umetnikov.

Aljaž Rudolf (1996) je študent arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Raziskuje in ustvarja v polju preseka znanosti, umetnosti in arhitekture. Ukvarja se z različnimi derivati prostorskih študij s poudarkom na novih možnostih sobivanja z nečloveških drugim, tako preko (so)avtorskih projektov ali kot del produkcijske ekipe drugih avtorjev. V zadnjih letih se je izobraževal še na AA Visiting School v Berlinu ter GYCF v Južni Koreji.

________________________________
Soprodukcija: Galerija Kapelica / Zavod Kersnikova in Galerija Simulaker / LokalPatriot
Oblikovanje in razvoj CGP ter spletnega mesta: Marko Damiš
Zvok: Gašper Torkar
Pravna pomoč: Anja Blaj
Biotehnološka pomoč: Kristijan Tkalec
Elektronika: Tomaž Šimnovec
Programiranje: Tomaž Štrus, Richard Cole, Lavrence Mrvar
Zahvala: Marinka Horvat; Biotehniška fakulteta – Katedra za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin; Fakulteta za računalništvo in informatiko

Razstava je del mednarodnega projekta ‘European ARTificial Intelligence Lab’, ki je podprt s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije, Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za javno upravo RS in Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo.

LokalPatriot/Galerija Simulaker je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Novo mesto.

nazaj