FESTIVAL_NOVE_NOVOME__KE_GLASBE_FB_COVER_VE__ER_2.jpg

Domen Brodarič, Nina Suljić in Sandra Erpe trio - Drugi večer PRVEGA FESTIVALA NOVE NOVOMEŠKE GLASBE

dne 12. 09. 2020, 20:22

Lokacija: Avla Kulturnega centra Janeza Trdine

Organizator: ZAVOD PRODUKCIJSKA HIŠA INJA MUSIC, ZAVOD NOVO MESTO (KCJT), MESTNA OBČINA NOVO MESTO, JSKD NOVO MES

DRUGI FESTIVALSKI VEČER – VEČER BOŽIDARJA JAKCA

Datum: sobota, 12. 9. 2020 ob 20h

Lokacija: avla KCJT Nastopajoči: Domen Brodarič, Nina Suljić in Sandra Erpe trio

Dogodek je za obiskovalce brezplačen, zaradi omejenega števila obiskovalcev pa je obvezna predhodna rezervacija sedišč na: rezervacije.festivalglasbe@gmail.com (ime, priimek, e-mail naslov, telefonska po želji)

Brezplačne vstopnice bo na blagajni KCJT možno prevzeti od 8. 9. 2020 dalje.

Večer Božidarja Jakca bo akustično otvoril Domen Brodarič, 22-letni Novomeščan, pevec, kitarist in besedilopisec ter predstavnik založbe Inja music, saj bo pod okriljem le-te v jeseni izšel njegov prvi avtorski singel. Pri nastopu se bo Domnu pridružila tudi pevka in pianistka Nina Suljić (zmagovalka Glasa mladih Bele krajine 2019) z avtorskimi šansoni. Nadaljujemo z akustičnim nastopom novomeške kantavtorice Sandre Erpe z bendom. Sandra med vidnejše nagrade prišteva zmagovalno Zlato kanto, ki jo je novembra 2018 prejela na festivalu Kantfest, nominirana je bila tudi za nagrado Zlata piščal, in sicer v kategoriji Novinec leta 2016. Izdala je ploščo Sinonim za mojo mladost (2017), pesniško zbirko Prtljaga (2018) in biografijo Amy Winehouse (2019). Nastopila je na letošnjem festival Godibodi, jeseni pa bo izdala svoj novi album, ki povezuje poezijo in glasbeno ustvarjanje. V njenem koncertnem projektu se glasba in uglasbena poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Sandrina glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Večinoma gre za združevanje vtisov in opisov specifičnih, zgolj na videz »običajnih« trenutkov in/ali mestoma dogodkov, ki so avtorico na takšen ali drugačen način oplazili na občutljivih točkah. Jezik skladb je jezik sodobnega sveta in je obenem individualna govorica avtorice, s katero se na samosvoj, izjemno tenkočuten in intimen način loteva kaotičnega časa in prostora. Žanrsko se projekt umešča med kantavtorstvom in uglasbeno poezijo s primesmi jazza in šansona, predvsem pa gre za osebno pripoved. Zasedba: Sandra Erpe (vokal, kitara, klavir) Jan Peteh (kitara); je tudi član zasedbe Joker out Sašo Piskar (kontrabas); je tudi član več drugih zasedb

Motiv prvega Festivala nove novomeške glasbe je 100. obletnica Novomeške pomladi s poudarkom na kantavtorskih, intimnih koncertih predstavnikov novega novomeškega vala glasbe in tematskih večerov treh najvidnejših predstavnikov gibanja Novomeška pomlad (Mirana Jarca, Božidarja Jakca in Antona Podbevška). Prav je, da se slednjim poklonimo na svojevrsten način, saj je gibanje, katerega kolesje so spravili v tek, ključno vplivalo na kulturno–umetniško dogajanje takrat in posledično danes. Njihova zapuščina pa kliče po nadaljevanju, načrtih zazrtih v lepšo prihodnost glasbenikov in umetnikov novega novomeškega vala, vzpostavitvijo Novomeške koncertne transverzale. Festival pripravljamo v najzahtevnejših časih, saj se zavedamo, da je ravno kultura tista, ki dviguje duha tako našim someščanom kot tudi umetnikom, glasbenikom, ki soustvarjajo vzpodbudno klimo v našem mestu. Zato vabljeni na prvi festival nove novomeške glasbe! Festival bo potekal v organizaciji in ob sofinanciranju PRODUKCIJSKE HIŠE in ZALOŽBE INJA MUSIC iz Novega mesta (Anja Pavlin in Igor Ilič), Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto (KCJT), Knjižnice Mirana Jarca, Javnega sklada za kulturne dejavnosti (Klavdija Kotar), Športnega kluba Košenice (Marjan Pirnar) ter pridruženih sponzorjev tematskega leta.  

 

nazaj