zemljevid krajevnih skupnosti

SPOZNAVAJMO DOLENJSKO

datum: 28. 04. 2023

Pohodi "Spoznavajmo Dolenjsko" so tako rekoč že tradicionalni, saj je bil torkov že 70. po vrsti. Tokratnega je v torek, 18.4.2023 organiziralo Društvo upokojencev Prečna, ki je predstavilo svoj kraj in njene lepote.

Pohodi "Spoznavajmo Dolenjsko" so tako rekoč že tradicionalni, saj je bil torkov že 70. po vrsti. Tokratnega je v torek, 18.4.2023 organiziralo Društvo upokojencev Prečna, ki je predstavilo svoj kraj in njene lepote. Pohoda se je udeležilo 190 pohodnic in pohodnikov. Vas Prečna je manjše naselje v Mestni občini Novo mesto, ima pa kar nekaj zanimivosti. Sredi vasi stoji mogočna cerkev Sv. Antona Padovanskega, veliko župnišče, gasilski dom in Kulturni dom Alojza Colje, ki pa žalostno propada. Ima Konjeniški športni center v Češči vasi, tu je tudi edini velodrom v Sloveniji in ob njem bo kmalu  tudi otvoritev bazena. Na meji z občino Straža je letališče Aero kluba Novo mesto, ki pa ima letališko stezo v občini Straža.

Po pozdravnem nagovoru predsednika DU Prečna g.Sikoška in predsednika KS Prečna g.Krapeža, so se pohodniki pod vodstvom g.Vidmarja podali na 8,5 km dolg pohod.

Pot jih je vodila mimo pristave Luknja, nad dolino reke Temenice, do razvalin gradu Luknja, pod njim pa privre na dan reka Temenica. Tukaj so imeli pohodniki krajši postanek s predstavitvijo gradu Luknja, plezalne stene, hidroelektrarne in podzemne jame Luknja. Grad Luknja je v pisnih virih prvič omenjen leta 1351 in je veljal za enega najbolj utrjenih dolenjskih gradov. Eden od prvih lastnikov gradu je bil tudi znameniti Erazem Predjamski. Žal je bil grad po prvi svetovni vojni puščen propadanju, ker se je zadnji lastnik g. Seidel zaradi denarnih težav, plačila davka na strehe odločil, da ga razkrije in tako pusti v nemilosti propadanja. Nasproti razvalinam je plezalna stena, katero vzdržuje Alpinistično društvo Novo mesto in ima dve težavnostni smeri, primerne za težavnostno plezanje usposobljenih plezalcev, Hidroelektrarna Prečna je začela delovati leta 1920. Zaradi dotrajanosti so elektrarno 1. februarja 1972 zaprli in konzervirali, po temeljiti obnovi in rekonstrukciji pa so jo leta 1985 znova zagnali in deluje še danes.  Jama Luknja se odpira v zatrepni dolini Luknja. Dolžina jame je 307 m, višina 12 m. Vodoravna jama ima dva vhoda. Pred vhodom v jamo je stalen izvir vode. Pri raziskovanju jame so odkrili veliko zanimivih stvari, ostankov še iz časa kamene dobe, veliko kamenega orodja, najdeno je tudi okostje alpskega svizca in orla, kot udi človeške kosti.

Nato so pohod nadaljevali pod gradom Luknja, nad ribogojnico, po Rudolfovi poti po gozdu, šli čez vas Suhor in nato zopet po gozdni poti proti Kuzarjevemu Kalu. 

Ustavili so se pri spominskem parku NOB iz leta 1981, predstavili zgodovino in pomen tega parka in naredili krajši postanek še na razgledni točki, od koder seže pogled na vzhodni del Slovenije in del Hrvaške. Pot so nadaljevali po gozdu proti Prečni, kjer jih je pri Domu krajanov pričakala pogostitev, ki so jo pripravile pridne roke članic Društva upokojencev Prečna. Prijetno druženje se je zaključilo s pohodniško himno in prepevanjem slovenskih pesmi. 

Organizator naslednjega pohoda spoznavajmo Dolenjsko bo Društvo upokojencev Otočec.

 

Tekst Drago Šulc

Slike Ivan Dežan in Drago Sikošek

019.jpg023 (1).jpg030.jpg064.jpg2OqRl4czGn2ZGX7.jpgDSC00023.JPGDSC00056.JPGDSC00057.JPG

 

 

novice

05. februar, KS Prečna
 REDNI LETNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV PREČNA

REDNI LETNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA UPOKOJENCEV PREČNA

V petek, 2. februarja 2024 je Društvo upokojencev Prečna izvedlo redni letni zbor članov društva.

več >

25. december, KS Prečna
 NOVOLETNA ZABAVA ČLANOV DU PREČNA

NOVOLETNA ZABAVA ČLANOV DU PREČNA

Tako kot vsako leto je Društvo upokojencev Prečna tudi letos za svoje člane organiziralo silvestrsko zabavo.

več >

12. november, KS Prečna
29. oktober, KS Prečna
 Obvestilo KORK Prečna

Obvestilo KORK Prečna

KORK Prečna vabi na meritve holesterola, sladkorja in krvnega tlaka

več >

22. september, KS Prečna
 Upokojenci kar dva dni tekmovali v Prečni

Upokojenci kar dva dni tekmovali v Prečni

Društvo upokojencev Prečna je v sredo in četrtek, 20. in 21. septembra 2023 organiziralo Meddruštveni turnir za pokal DU Prečna.

več >

24. avgust, KS Prečna
Prostor za druženje  v naravi Ureditev družabnega prostora na športnem igrišču v Podbrezniku

Ureditev družabnega prostora na športnem igrišču v Podbrezniku

Krajevna skupnost Prečna je na športnem igrišču v Podbrezniku uredila in posodobila družabni prostor.

več >

10. julij, KS Prečna

Stališča do pripomb in predlogov na dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta Podbreznik – SDZN 3

V času javne razgrnitve je bilo javnosti omogočeno, da poda pripombe in predloge na javno razgrnjen dopolnjen osnutek . Stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve je v sodelovanju z MONM pripravil izdelovalec SAPO d.o.o. Črnomelj. Stališča je s sklepom št. 350-0002/2023 z dne 5. 7. 2023 zavzel župan in so do sprejema prostorskega ...

več >

09. julij, KS Prečna
28. junij, KS Prečna
prejem nagrade SREČANJE UPOKOJENCEV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE 2023

SREČANJE UPOKOJENCEV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE 2023

V soboto, 24. 6. 2023 je Društvo upokojencev Črnomelj, skupaj z PZDU Dolenjske in Bele krajine, organiziralo srečanje upokojencev PZDU, kjer je DU Prečna prejelo pokale za osvojena prva mesta na 47. ŠIU PZDU Dolenjske in Bele krajine.

več >

26. maj, KS Prečna

Javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi Dopolnjenega osnutka odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o Zazidalnem načrtu Podbreznik (SDZN 3)

Javna razgrnitev dopolnjenega osnutka prostorskega akta bo potekala v prostorih Mestne občine Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto, oglasna deska - pritličje pri vhodu, od 30. maja 2023 do vključno 28. junija 2023. V času javne razgrnitve bo dopolnjen osnutek prostorskega akta objavljen tudi v elektronski obliki na spletni strani Mestne ...

več >