vodilna slika

Otvoritev razstave: Goran Bertok - Lakota / Rdeča

on 2021-03-26, 19:00

Location: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organiser: LokalPatriot

Goran Bertok – Lakota / Rdeča
fotografska razstava
26. marec – 25. april 2021
odprtje razstave: petek, 26. marec 2021, ob 19. uri

V novomeški Galeriji Simulaker se tokrat predstavlja fotograf Goran Bertok s serijo del, ki so bila premierno predstavljena v Galeriji Photon v Ljubljani (Lakota, 2020). Na tokratni razstavi bo predstavil še dvoje novo nastalih video del.

Bertok spada med prepoznavnejše akterje sodobne slovenske fotografije. V svojem delu se dotika nekonvencionalnih, obrobnih, tabuiziranih tem, predvsem skozi osrednji motiv človeškega telesa, njegove ranljivosti in minljivosti. Tudi v najnovejši seriji se ukvarja s krhkostjo človeškega telesa. Vendar tokrat iz nekoliko drugačne perspektive; mučeno – izčrpano telo, je posledica (zavestne?) odločitve posameznice/ka, da se izpostavi skrajnim fizičnim in psihičnim izkušnjam odpovedovanja hrane. Bertok to izkušnjo – izkušnjo anoreksije – primerja z nekaterimi drugimi mejnimi izkušnjami, s katerimi se je ukvarjal v svojih preteklih serijah. Namen projekta je tako spraševanje o sami naravi naše telesnosti, našega odnosa do telesa, bolečine, pa tudi do naše minljivosti vse to pa skozi medij (režirane, studijske) fotografije.

Montažo video posnetkov je opravil Rajko Bizjak, za zvočno opremo pa je poskrbel skladatelj Aldo Kumar.

________________________
Goran Bertok (1963, Koper) je leta 1989 diplomiral iz novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Istega leta je vpoklican na služenje vojnega roka v JLA, a je po mesecu dni izpuščen z diagnozo »psihopatska osebnost«. Stalnica njegovega fotografskega delovanja je človeško telo, ki ga posedujemo in mu obenem pripadamo; telo v vsej njegovi krhkosti in ranljivosti; telo, podvrženo bolečini, užitku, bolezni, fizični smrti in razpadu. Izbor pomembnejših razstav zadnjih let: Lakota (Photon gallery, Dunaj; Galerija Photon, Ljubljana, 2020), Zbirka sodobne umetnosti Marino Cettina (Muzej sodobne umetnosti Istra, Pula, Hrvaška, 2020), Nezanesljiva okolja: 17 primerov sodobne fotografije v Sloveniji (MSUM, Ljubljana, 2019), Odstrti pogledi (Likovna zbirka Riko, Galerija Miklova hiša, Ribnica, 2017), Vojna – War – Krieg (Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, 2017).

bertok.si

_______________________
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Zvočna oprema videa: Aldo Kumar
Montaža videa: Rajko Bizjak
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Koproducent: Photon – Center za sodobno fotografijo
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

back