vodilna slika

Kmetijska zemljišča in gozdovi Slovenije - predstavitev nove knjige

on 2021-11-02, 18:00

Vabimo vas na  tradicionalni bobrov  večer .

 

Tokrat predstavitev  nove knjige :

Kmetijska zemljišča in gozdovi Slovenije  kot posest in ekonomski objekt skozi čas.   Leto izdaje 2021, samozaložba  

Avtor: mag. Zdravko Turk

 

torek, 02november   2021, ob 18h, Trdinova čitalnica , Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto 

 

 V prvem delu knjige avtor opisuje razvoj različnih oblik lastnine nad kmetijskimi zemljišči in gozdovi skozi zgodovino na področju današnje Slovenije. Opisane so oblike lastnine in organizacija človeških družb od  prvih brezrazrednih družb, ki so naseljevale ta področja, nato organizacijo in obliko lastnine in upravljanje z zemljišči v rimski dobi, razvoj fevdalnih odnosov in obliko fevdalne lastnine v srednjem veku, razvoj kapitalizma in propad fevdalizma, oblikovanje lastninskih odnosov v socializmu z nacionalizacijo, nato propad socializma in nastajanje novih lastninskih razmerij v kapitalizmu po osamosvojitvi.  

V drugem delu knjige avtor opisuje nastanek gozdne zakonodaje, razvoj katastra in zemljiške knjige, razvoj gozdnogospodarskega načrtovanja in upravljanja z gozdovi, zgodovino Kočevarjev, Auerspergov in nastanek podeželskega proletariata.  

Zdravko Turk je po izobrazbi je ing. gozdarstva in mag. ekonomije, 40 let je delal kot gozdar na Dolenjskem (10 let tudi kot nepremičninski posrednik).  Sedaj dela kot  samostojni podjetnik na področju   vrednotenja nepremičnin.

 

Brezplačna predavanje potekajo v okviru  tradicionalnih alternativnih večerov v ciklu projekta ozaveščanja prebivalstva ki jih v sodelovanju z Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu in Mestno občino Novo mesto izvaja Društvo Bober - Okoljsko gibanje Dolenjska.

 

back