vodilna slika

Uspešen zaključek projekta Podaril(a) sem knjigo

datum: 23. 04. 2008

5.500 knjig bomo razdelili med slovenska kulturna društva v tujini.

Mestna občina Novo mesto je danes, ko praznujemo mednarodni dan knjige, na novinarski konferenci predstavila projekt Podaril(a) sem knjigo, ki je potekal od začetka aprila 2008. Namen akcije, v kateri so sodelovale osnovne in srednje šole v Mestni občini Novo mesto, je zbrati čim več knjig v slovenskem jeziku, ki jih bomo podarili Slovencem po svetu. Odziv akcije je izjemen, saj smo v treh tednih zbrali kar 5.500 knjig.

 

Podžupan Rafko Križman je uvodoma povedal, da se je mestna občina za projekt odločila zato, ker letos praznujemo leto medkulturnega dialoga in Trubarjevo leto ter predsedujemo Evropski uniji. Dodal je, da v okviru pestrega mednarodnega sodelovanja ne smemo pozabiti na materni jezik. Na slovenskem ozemlju je morda ta skrb odveč, so pa za sporazumevanje v slovenskem jeziku in dostopnost do tiskane slovenske besede prikrajšani Slovenci po svetu. Zato, kot pravi Križman, bomo knjige podarili Slovencem, ki živijo v tujini (predvsem v Bosni in Hercegovini, Srbiji, na Hrvaškem, Italiji in Nemčiji) in z njimi Mestna občina Novo mesto tesno sodeluje. Združujejo se v slovenska kulturna društva, v okviru katerih vzgajajo mlade, ohranjajo stik z maternim jezikom in slovensko kulturno ter jezikovno identiteto.

 

Irena Potočar Papež, vodja projekta je povedala, da so se povabilu odzvale prav vse osnovne in srednje šole v Mestni občini Novo mesto. Predlagali smo jim, naj na šolah ustrezni pedagoški delavci (učitelji pri posameznih predmetih, knjižničarke …) predstavijo namen akcije in šolarje ter dijake vzpodbudijo k darovanju kakšne knjige, ki bi jo lahko pogrešali oz. z veseljem podarili. Papeževa odziv akcije ocenjuje kot izjemnega, saj so v okviru ur slovenščine, razrednih ur, razstav in dogodkov v šolskih knjižnicah zbrali več kot 5.500 knjig različnih zvrsti in za različna starostna obdobja od slikanic, kartonk in leposlovja do strokovnih knjig … K številnim knjigam, ki so jih učenci in dijaki prinesli v ta namen, so jih veliko dodali tudi v šolskih knjižnicah. Radodarno se je projektu pridružila tudi Mladinska knjiga, Trgovina Novo mesto.

 

Branka Bukovec, ki redno sodeluje s slovenskimi kulturnimi društvi v tujini, je povedala, da bo mestna občina knjige podarila ob različnih priložnostih, npr. ob obisku novomeških delegacij ali v teh mestih in obratno. Dodala je še, da je vrednost slovenske tiskane besede v teh sredinah neprecenljiva.

 

DSC02320 za splet.jpg

nazaj