vodilna slika

3. dnevi zaščite in reševanja bodo potekali v Novem mestu

datum: 13. 10. 2009

Dogodki se bodo odvijali od 15. do 17. oktobra.

Danes dopoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri sta o 3. dnevih zaščite in reševanja, ki se bodo odvijali od 15. do 17. oktobra v dolenjski prestolnici, spregovorila župan Alojzij Muhič in predsednik organizacijskega odbora Miran Bogataj. Dneve, prvič so potekali leta 2005 v Mariboru, nato pa leta 2007 v Novi Gorici, organizirata Mestna občina Novo mesto in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

 

Župan je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da lahko Novo mesto gosti tako pomemben in obsežen dogodek, ki pomaga k večji osveščenosti med prebivalci te regije, da lahko sami največ naredijo za lastno varnost in varnost svojega premoženja. Dodal je, da se je Slovenija v primerjavi z drugimi državami doslej večinoma uspela izogniti katastrofalnim naravnim in drugim nesrečam, vendar je pomembno vzdrževati sistem varstva na najvišji ravni.
Miran Bogataj je v nadaljevanju podrobneje predstavil urnik dejavnosti po posameznih dnevih, med katerimi je izpostavil akcijo Krka 2009 (padec avtobusa s potniki v reko Krko), tekmovanje gasilskih desetin, posvete, evakuacijske vaje, preventivne dejavnosti policije in Sveta za preventivno dejavnost v cestnem prometu, razstavo dela opreme sil za zaščito in reševanje... Dodal je, da so dnevi zaščite in reševanja namenjeni vsem kategorijam prebivalstva; od predšolskih otrok, osnovnošolcev, srednješolcev in študentov do zaposlenih in upokojencev, ki si bodo v treh dneh lahko ogledali opremo in izurjenost pripadnikov vseh organizacij, ki sestavljajo slovenski sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Glavnina dogajanj bo na Novem trgu, Glavnem trgu, pred Upravno enoto NM, v TUŠ-u in na Loki.

 

Zaradi prireditve bo Glavni trg od Mladinske knjige do vodnjaka zaprt vse do 18. oktobra. Obvoz je urejen. Popolna bo tudi zapora parkirišč na Novem trgu (od srede, 14. oktobra, do nedelje, 18. oktobra), delna bo zapora vozišča in popolna zapora parkirnih prostorov od Sokolske ulice do Jenkove ulice.

 

V času prireditve bodo mestni avtobusi vozili brezplačno, prav tako bo na voljo turistični vlak, ki bo brezplačno vozil na relacijah od prizorišča do prizorišča.

 

Dnevi ZiR.jpg

 

 

Urnik dejavnosti za četrtek, 15. 10. 2009

Urnik dejavnosti za petek, 16. 10. 2009

Urnik dejavnosti za soboto, 17. 10. 2009

nazaj