vodilna slika

Novomeški glasbeniki pobirajo nagrade

datum: 17. 05. 2010

Novomeški župan je gostil uspešni mladi glasbenici.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je na rotovžu sprejel učenki Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, ki sta na nedavnih mednarodnih tekmovanjih zabeležili izjemen uspeh.  

Novomeški župan je tako gostil violončelistko Zalo Vidic in njeno mentorico Ano Arh ter violinistko Mirjam Šolar in njeno mentorico Petro Božič. Sprejemu se je pridružil še ravnatelj novomeške Glasbene šole Marjana Kozine Zdravko Hribar.

Župan Muhič se je na sprejemu mladima glasbenicama med drugim zahvalil za uspešno promocijo novomeške občine in jima je zaželel obilo uspehov tudi v prihodnje. Ravnatelj novomeške Glasbene šole Zdravko Hribar pa je med drugim povedal, da so njihovi učenci letos vknjižili že številne nagrade - tako doma kot v tujini. Ob tem pa je poudaril, da za uspešnimi učenci stojijo tudi dobri mentorji.

Uspešni novomeški glasbenici
Zala Vidic je učenka 5. razreda violončela v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto, njena mentorica pa je profesorica Ana Arh. Mlado violončelistko smo letos lahko že slišali, saj se je na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ob spremljavi novomeškega simfoničnega orkestra, kot solistka predstavila z Labodom skladatelja Saint-Saensa. Na omenjenem koncertu 8. februarja letos je s svojim igranjem navdušila občinstvo, tokrat pa je prepričala tudi strokovni žiriji na dveh mednarodnih tekmovanjih. Marca se je namreč udeležila tekmovanja za violončeliste v avstrijskem Lieznu, kjer je uspešno predstavljala ne le novomeško glasbeno šolo, ampak se je domov kot edina Slovenka vrnila z nagrado - v kategoriji 1b (10-11 let) je prejela 3. nagrado. Le teden dni kasneje je že tekmovala v italijanski Gorici (na evropskem natečaju »Alfredo in Vanda Marcosig«) in si v kategoriji a (do 11 let) priigrala 1. nagrado. Najboljše predstavnike štirih kategorij za violončelo in štirih za violino so po končanem tekmovanju povabili še na koncertno turnejo zmagovalcev in tako se je tudi Zala Vidic udeležila turneje po Italiji.

Ena izmed zelo uspešnih učenk Glasbene šole Marjana Kozine je tudi violinistka Mirjam Šolar. Seznam njenih priznanj in nagrad je kljub njeni mladosti impresiven: že v šolskem letu 2002/2003 je dosegla zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Dolenjske in srebrno plaketo na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Leto kasneje je na mednarodnem tekmovanju - natečaju mladih violinistov in violončelistov študentov v Italiji - osvojila »diplomo di merito«, posebno nagrado za izvrstno muziciranje, in imela samostojni koncert. V letu 2005/2006 je vnovič osvojila zlato priznanje na regijskem in nato še bronasto plaketo na državnem tekmovanju mladih glasbenikov. Leta 2006/2007 je v Zagrebu sodelovala na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi, etide in lestvice za violiniste, istega
leta pa je sodelovala tudi na 1. mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Ithaka 2007 v Ljubljani in osvojila 2. nagrado. Tudi lansko leto je bilo za Mirjam Šolar več kot uspešno, saj je kot članica kvarteta violin prejela zlato priznanje na regijskem ter zlato plaketo in 2. nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig. Ob tem je na istem državnem tekmovanju zlato plaketo osvojila tudi v kategoriji solfeggio. Mirjam, ki ji vsa leta stoji ob strani njena mentorica Petra Božič, svoje uspehe nadaljuje tudi letos, ko je na mednarodnem tekmovanju v Italiji - International music competition Trieste - osvojila 3. nagrado.

sprejem ucencev glasbene sole za net.jpg

nazaj