vodilna slika

Pred Narodnim domom svetlejša prihodnost

datum: 24. 05. 2010

Novomeškemu Narodnemu domu se vendarle obeta svetlejša prihodnost.

Novomeški Narodni dom se ponaša z lovoriko prvega tovrstnega doma na Slovenskem, a se že vrsto let zatika pri iskanju rešitev za njegovo nujno potrebno obnovo. Kot kaže, pa je pred t. i. Sokolskim domom vendarle svetlejša prihodnost.

Nekatere načrte in pobude za reševanje usode novomeškega Sokolskega doma so tako razgrnili na današnji novinarski konferenci. Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je ob tej priložnosti med drugim izrazil zadovoljstvo, da se je oživitev Narodnega doma vendarle začela; potezo, ki so jo začeli mladi, predvsem člani Društva za kulturno osveščanje, pa je označil kot pozitivno. Omenjeno društvo namreč pripravlja določene razstave v dvorani, ki so jo v ta namen uredili. »Tako se je dejansko začelo vzdrževanje objekta. To ne pomeni adaptacije objekta, ampak gre zgolj za vzdrževanje in urejanje ter uporabo teh prostorov. V nadaljevanju predvidevamo, da bomo pridobili gradbeno dovoljenje in na ta način bo odprta tudi pot za pridobivanje zunanjih virov financiranja. Treba pa bo ustanoviti še konzorcij za financiranje s strani lokalne skupnosti in zainteresiranih podjetij. Menim, da bomo v prihodnjih letih Narodni dom uspeli usposobiti, da bo v ponos Novomeščanom, kot so bili nanj ponosni tedaj, ko so ga gradili,« je poudaril novomeški župan.

Župan Muhič je ob tem tudi spomnil, da novomeška občina še vedno ni prejela odgovora na pobudo iz lanskega avgusta, da bi novomeški dom razglasili za spomenik nacionalnega pomena. Kljub temu pa se je oživitev Narodnega doma vendarle začela. »Menim, da je prava alternativa oživitve že to, da so se zbrali mladi, ki razvijajo likovno umetnost in druge umetniške zvrsti. V osrednji prireditveni dvorani pa bodo lahko potekali različni dogodki - od gledališke in plesne dejavnosti do razstav in drugih kulturnih prireditev. In ravno to bo smisel oživljanja tako mestnega jedra kot Narodnega doma. Prepričan sem, da nam bo v prihodnjih štirih letih to tudi uspelo,« je še poudaril župan Muhič.

Na današnji novinarski konferenci sta sicer Sebastjan Šeremet in Nejc Smodiš, predsednik in član Društva za kulturno osveščanje, razgrnila nekatere pobude, kot je denimo vzdrževanje in vzpostavite galerije Sokolskega doma, v kateri redno pripravljajo razstave in druge dogodke. Predsednica Zavoda BO! Tjaša Prošek pa je med drugim povabila na jutrišnjo dobrodelno dražbo umetnin in predstavila nekatere druge aktivnosti, ki jih pripravljajo ob obletnici položitve temeljnega kamna Narodnega doma (8. junij 1873), ko naj bi pripravili rekonstrukcijo položitve temeljnega kamna z dobrodelnim koncertom. Z zbranimi sredstvi pa naj bi omogočili zagon sokolskih delavnic za otroke in mladino.

narodni dom zupan za net.jpg

narodni dom novinarska.JPG

narodni dom dko in zavod bo za net.jpg

galerija sokolskega doma za net.jpg

 

IZJAVA župana Alojzija Muhiča o Narodnem domu

nazaj