vodilna slika

Novomeščan vse do Hollywooda

datum: 07. 06. 2010

Župan Alojzij Muhič je na sprejel novomeškega režiserja Žigo Virca.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je gostil Žigo Virca, novomeškega režiserja, ki si je za kratki film Trst je naš! prislužil nominacijo za letošnjega študentskega oskarja. V konkurenci 61 filmov iz 36 držav se je namreč uvrstil med pet finalistov. Oskar sicer ne bo šel v roke Novomeščana, je pa že sama nominacija nedvomno izjemen uspeh in priznanje za njegovo delo.

Tudi sicer je film pobral številne nagrade in se lahko pohvali z odličnim odzivom gledalcev. Župan Muhič je tako ob tej priložnosti Žigi Vircu čestital za izjemni uspeh in izrazil prepričanje, da bo v svoji karieri mladi režiser še veliko dosegel. »Vesel sem, da imamo mlade in perspektivne posameznike, ki dokazujejo, da se ob naši reki Krki rojevajo posebni ljudje,« je še poudaril župan.

Virc je na sprejemu opisal ustvarjanje omenjenega filma, spregovoril pa je tudi o odmevnem nasprotovanju italijanske politične javnosti. Ob tem je predstavil svoje začetke in nekatere druge projekte, kot je snemanje legendarne trilogije o Tinetu Streli; pa tudi svoje načrte, med katerimi sta morebitno snemanje celovečernega filma in podiplomski študij v Londonu.

O Žigi Vrcu
Žiga Virc je končal ekonomsko gimnazijo in šolanje nadaljeval na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer je absolvent študija filmske in televizijske režije. Že v osnovni šoli se je začel ukvarjati s fotografijo, v družini pa imajo tudi industrijsko videoprodukcijo Studio Virc, kjer redno sodeluje kot režiser korporativnih filmov in televizijskih oglasov. Novomeščan se že lahko pohvali s številnimi projekti. Tako je po uspešnih internetnih filmih na akademiji ustvaril dva kratka igrana filma - Nebo nad Blokom in Trst je naš!, na področju televizije je pa ustvaril dve televizijski drami Samoupravni organ in Naša demokracija. Sicer je Virc nase najprej opozoril na lokalni sceni z več kratkimi filmi (Requiem za burek, Pentagram in Rože), kasneje pa je s prijatelji iz srednje šole posnel danes legendarno trilogijo Tine Strela.

Zagotovo je Žiga Virc trenutno najbolj poznan po filmu Trst je naš!, ki je še pred premiero dodobra razburil italijanski politični vrh z zunanjim ministrom na čelu. Premierno je bil predvajan 6. novembra v 2009 v Kosovelovem domu v Sežani, nato pa si ga je na individualno organiziranih projekcijah v dvoranah po Sloveniji ogledalo preko 6.000 gledalcev, na TV Slovenija pa več kot 230.000. Kratki igrani film, ki je bil posnet kot del diplomske naloge na AGRFT, se že lahko pohvali s številnimi priznanji. Žiga Virc je tako za film prejel 4 akademijske nagrade (zlatolaske) in univerzitetno Prešernovo nagrado. Virčev film Trst je naš! pa si je prislužil tudi nominacijo za letošnjega študentskega oskarja (Student Academy Award). Za letošnje, že 37. nagrade po vrsti, je prispelo 61 prijav iz 36 držav, Virčev film pa se je uvrstil med 5 finalistov. Poleg slovenskega filma so se v finale uvrstili še dva filma iz Velik Britanije (The Road Home in The Confession) ter po en film iz Nemčije (The Night Father Christmas Died) in Švedske (Janna & Liv). Nagrade bodo podelili 12. junija v Los Angelesu, ko bo nagrado v kategoriji tujih študentskih filmov prejel britanski režiser Tanel Toom za film The Confession.

 

nazaj