vodilna slika

Keltski prstani kot simboli zmage

datum: 11. 06. 2010

Novomeški župan Alojzij Muhič je sprejel državne prvake – košarkarje Krke.

Potem ko so v sredo zvečer košarkarji novomeške Krke osvojili državni košarkarski prestol, je državne prvake danes sprejel župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in jim čestital ob izjemnem uspehu. Župan je na sprejemu med drugim poudaril, kako pomembno je, da ima mesto, kot je Novo mesto, poleg močnega gospodarstva tudi močne športne ekipe, ki zmagujejo. »Tako namreč skupaj postajamo prvi v državi. Ponosen sem, da ste postali državni prvaki, saj ste glas Novega mesta ponesli v sleherni dom pri nas in drugje po Evropi,« je še poudaril župan Muhič. Ob tem je izrazil še prepričanje, da bodo Krkaši uspešno nadaljevali s svojim delom in zmagovali še naprej.

Novomeški župan Alojzij Muhič je ob tej priložnosti članom Košarkarskega kluba Krka izročil simbolično darilo - prstan. Gre namreč za nakit v obliki kroga, ki je simbol združevanja, neskončnosti in vesolja v celoti. Prstane so nosila tudi vsa božanstva v preteklosti in vedno so imeli magičen pomen. Magija nošenja prstana nakazuje moč in energijo. V tujini je na košarkarskem parketu prstan simbol zmagoslavja in znak zmage. Zato so novomeški državni prvaki prejeli srebrne prstane iz halštatskega oziroma keltskega obdobja. Gre za zaščiteno repliko iz omenjenih obdobij; izvirnike hrani Dolenjski muzej Novo mesto, izkopani pa so bili na Kapiteljskih njivah. In ne nazadnje, izvirnik nekaterih prstanov, ki so jih prejeli košarkarji, so iz keltskega obdobja in prav po tem obdobju se imenujejo tudi novomeški navijači - Kelti.

Novomeški košarkarji so z zmago sicer uspeli povezati občanke in občane, da so ob podpori s tribun pokazali in dokazali, da znajo stopiti skupaj in pomagati. Simbolni prstani bodo zato košarkarjem in vodstvu kluba ostali kot spomin tako na Novo mesto kot tudi na Novomeščanke in Novomeščane.

nazaj