vodilna slika

Napovedali koncert Novomeškega simfoničnega orkestra

datum: 26. 01. 2016

Župan in ravnatelj glasbene šole napovedala tradicionalni koncert simfonikov

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak sta včeraj napovedala bližajoči se koncert Novomeškega simfoničnega orkestra, ki ga Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Glasbeno šolo Marjana Kozine že tradicionalno pripravlja v počastitev Prešernovega dne, osrednjega slovenskega kulturnega praznika. Letos bo potekal 5. februarja 2016, ob 19. uri v Športni dvorani Marof.

 

Orkester je v lanskem letu, ki je bilo tudi jubilejno, 650. leto Novega mesta, obeležil 25 let delovanja, letos pa se obletnici orkestra pridružuje še 70 let neprekinjenega delovanja Glasbene šole Marjana Kozine. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni se je ob tej priložnosti tako šoli kot orkestru zahvalil za odlično delovanje: »Vse čestitke Glasbeni šoli Marjana Kozine, ki je usposobila številne vrhunske glasbenike in pevce ter poskrbela za nenehno rast in razvoj orkestra, ki danes šteje okrog 100 članov, število pa iz leta v leto raste. Da je orkester svojevrsten fenomen, ki je pomembno zaznamoval številne mlade generacije glasbenikov in naš celoten prostor, pričajo tudi vselej polni koncerti, ki so izvedeno na izjemno kakovostni in profesionalni ravni.« 

Ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak je v nadaljevanju predstavil letošnji repertoar, ki se bo začel z energičnim preludijem iz opere Carmen: »Sledila bo skladba Časovni stroj, ki jo je posebej za Novomeški simfonični orkester napisal priznani skladatelj Rok Golob. Program bo z Intermezzom iz opere Thais dopolnila solistka Manja Slak na violini, dodatki popularnih skladb pa bodo vključevali filmsko glasbo iz risanega filma Frozen, melodije bratov Avsenik in skladbo Satchmo, s katero se bo orkester poklonil Louisu Armstrongu. Večer bosta zaokrožili dobro priznani skladbi Orion in Zemlja Pleše, ki ju bo pospremila vokalistka Ana Čop.« Matija Slak je ob koncu izrekel še posebno zahvalo ustanoviteljici šole Mestni občini Novo mesto in generalni pokroviteljici simfoničnega orkestra, Krki, tovarni zdravil Novo mesto.

Novomeški 100-članski simfonični orkester, ki je nastal leta 1989 v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto, je eden pomembnejših amaterskih sestavov te vrste v Sloveniji. Jedro sestavljajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, sodelujejo pa tudi učitelji godal, pihal, trobil in tolkal, ki poleg poučevanja in aktivnega igranja v orkestru opravljajo še poslanstvo mentorstva posameznim skupinam oziroma sekcijam. 

PLAKAT Novo mesto  5  2  2016 page 001.jpg

nazaj