vodilna slika

Novo mesto priložnosti

datum: 05. 02. 2016

Kampanja kabineta župana o potencialih Novega mesta

5. Startup vikend Novo mesto – 50 udeležencev na Startup vikendu Novo mesto spoznalo, kako se lotiti razvoja idej

Na 5. Startup vikendu Novo mesto, ki je potekal od 21. do 22. oktobra 2016, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, je sodelovalo 45 udeležencev, ki so pod vodstvom mentorjev in podjetnikov, v dveh dnevih zgradili prototip in poslovni model svoje rešitve ter postavili temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Startup Vikend Novo mesto predstavlja intenzivno pridobivanje podjetniškega znanja in osvajanja orodji za prve korake v podjetništvu. Prav tako ponuja udeležencem nepozabno izkušnjo, ki jim bo zagotovo koristila v poslovnem in zasebnem življenju.

DSC 2397 2.jpg

Sodelujočim je bila v uvodnem motivacijskem predavanju predstavljena uspešna zgodba prvega Startup vikenda Novo mesto, podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. LACEnano je po tem, ko je na startup vikendu sestavilo ekipo, zagnalo v naši regiji. Proizvajajo najlažjo tattoo mašino na svetu. Iz prve roke so udeleženci tako izvedeli kako se lotiti trdega podjetniškega dela in zgraditi uspešno podjetje.

V nadaljevanju so sledile predstavitve podjetniških idej, preko katerih so posamezniki skušali prepričati ostale, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah je sledilo glasovanje in izmed 14 idej smo izbrali 9 najboljših, na katerih se je delalo v naslednjih dveh dneh. Oblikovale so se ekipe, različnih starostnih profilov, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje.

Ideje, ki so bile izbrane za razvoj so bile:

- SiPark – slovenski park turizma

- MoonClock – dizajn za majice

- The Gree – pametni termometer

- DryLegs – oddaljen senzor izzliva vode

- Tens – FizioHome – aplikacija za lajšanje bolečin

- Top prenova – prenova na ključ

- ProTactic – aplikacija za športne trenerje

- BuyLow – zabavajte se s popusti

- ChefSpace – najem profesionalne kuhinje za nekaj ur

Udeleženci so tekom predavanj prvega dne dobili vsa potrebna znanja in napotke kako hitro in uspešno razviti poslovni model podjetja ter kako narediti spletno anketo in dobiti odziv s trga. Zadnji korak je v realnem podjetništvu zelo pomemben in tu je bilo dano veliko poudarka udeležencem. Skupine so se vneto lotile dela, ki se je zavleklo dolgo v noč.

DSC 2424 2.jpg

Drugi dan se je začel s predavanjem MVP – Minimum valiable product, kar če poenostavimo pomeni prototip. In skupine so začele kreirati zanimive prototipe. Vsaka poslovna ideja mora v novodobnem poslovnem svetu imeti dobro predstavitveno stran. To je bila tudi tema ene izmed predavanj sobotnega dne.

Zadnja vendar zelo pomembna vsebina dogodka je bila predstavitev idej oz. pitchanje, ki je za nastop pred investitorji izjemno pomembno.

V soboto (21.10) ob 19. uri je potekal zaključni dogodek, katerega se je udeležilo preko 60 oseb in z gotovostjo lahko trdimo da Startup soba v inkubatorju še nikoli ni bila tako polna. Ekipe so na zaključnem dogodku predstavile svoje končne izdelke komisiji izkušenih podjetnikov, ki je štela 4 člane.

Komisijo so na novomeškem Startup vikendu sestavljali:

• Ivan Kralj – Arex d.o.o.

• Boris Vodopivec – Hidex d.o.o.

• Boštjan Gaberc – Mikrografija d.o.o.

• Rok Jurečič – LACEnano d.o.o.

 

Po končanih predstavitvah je komisija podala svoje komentarje, priporočila in napotke vsaki izmed skupin. Za najbolj inovativno oz. idejo z največ potenciala za hiter prodor na trg je bila izbrana ideja The Gree – pametni termometer. Gre za termometer, ki izboljšuje obstoječe verzije, saj je brez baterij, je ergonomske ter kompaktne oblike, mogoče ga je priključiti na mobilni telefon in preko aplikacije omogoča številne funkcionalnosti za uporabnika. Idejo so razvili Tadej Muhič, Jernej Krevs, Tomaž Hrastar in Jure Klavora.

Zmagovalna ekipa 2.jpg

 

Drugo mesto je osvojila ekipa MoonClocke, ki jo sestavljajo Živa Dvornik, Miha Pleskovič, ter Gašer in Mija, oba Franko. Primarno gre za idejo Žive, grafične oblikovalke, ki se je našla v risanju, v katerem lahko izrazi svoja čustva. Na startup vikendu so razvili idejo, da bi svoje unikatne motive prenesla na majice in nato te majice prodajala po celem svetu.

2  mesto 2.jpg

 

Ideja pod imenom DryLegs, je bila tretja. Gre za senozor, ki uporabnika opozori na nepričakovan izliv vode (počena cev, ipd) v stanovanju. Ekipa pod vodstvom Boštjana Jerka so še sestavljali Ana Hrovat, Nik Lavrič in Luka Golob.

3  mesto 2.jpg

 

Največja izkušnja oz. nagrada udeležencev je dejstvo, da zaključili proces kako narediti prve korake v podjetništvu in kako dobiti realen odziv iz trga. Razvojni center Novo mesto je v sklopu Podjetniškega inkubatorja Podbreznik in svojih ostalih podjetniških programov, podjetjem ponudil potreben prostor in pomoč pri nadaljnjem razvoju ideje. Namreč največja zahvala mentorjem bo če kateri izmed ekip uspe prodor na trg, tako kot je to uspelo LaceNano podjetju.

 

IZAVE UDELEŽENCEV:

»Izkušnja na dogodku je vsekakor fenomenalna, saj smo vsi dobili svoje ekipe s katerimi dobro delamo in navdušenje z vsako uro narašča, saj ne glede na začetno idejo, se generirajo nove in v kratkem času nastajajo super produkti.« Miha Pleskovič

izjava udelezenca 1   Miha Pleskovic.jpg

 

»Naša ideja je aplikacija za ljudi, ki imajo bolečine v mišicah in potrebujejo fizioterapije. Aplikacija jim bo pomagala pri izvedbi vaj. Sam startup dogodek mi je super, saj lahko vidiš, kako iz preproste ideje lahko prideš do pravega podjetja. Všeč mi je tudi raznolikost v razmišljanju vseh udeležencev.« Tara Klevišar

izjava udelezenca 2   Tara Klevisar.jpg

 

»Ideja našega podjetja je da bi ustanovili prvi zabaviščni park na Dolenjskem. Ideja ima potencial saj je najbližji zabaviščni park v sosednji Italiji. Na Startup vikendu se počutim super, saj so vsi prišli z neko dobro idejo in sem si lahko izbral idejo, ki mi je bila najbližje. Delo v skupinah poteka v zanimivem vzdušju saj je naša ekipa mešanica mladih in starejših. « David Žabčić

izjava udelezenca   David Zabcic.jpg

 

IZJAVA MENTORJA:

»Dvodnevni dogodek je priložnost za vse dijake, mlade in ostale udeležence, da spoznajo nekoliko drugačen način dela, se družijo in izmenjajo svoje izkušnje. Prav tako lahko vidijo kako podjetni so mladi posamezniki iz našega okolja, ki so prav tako začeli svojo pot na stratup vikendu in imajo sedaj že uspešna podjetja. Oblikovale so se heterogene skupine, na eni strani zagnanih mladih in na drugi strani starejših z več izkušnjami. Prav tako imajo možnost da s tem znanjem svoje ideje že takoj realizirajo ali morda čez leto dve, ko zaključijo določeno stopnjo šolanja.« Mateja Nemanič

 

Utrinke Startup vikenda najdete:

• FB stran Podjetniški inkubator Podbreznik – https://www.facebook.com/inkubatorPodbreznik

 

Organizacijsko so tokrat združili moči Razvojni center Novo mesto, StartUP Novo mesto in Gimnazija Novo mesto.

 

Dogodek je bil sofinanciran s strani SPIRIT Slovenija, točke EuropeDirect Novo mesto in progama Izobraževanj podjetnikov, ki ga vodi Razvojni center Novo mesto za občine Dolenjske Toplice, Novo mesto, Mokronog-Trebelno, Mirna Peč, Mirna, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk in Semič.

 

Kontakt organizatorja:

Simon Jeraj – simon.jeraj@rc-nm.si I tel. 07 337 29 91

Razvojni center Novo mesto d.o.o. I Ljubljanska cesta 26 I 8000 Novo mesto I SI I www.rc-nm.si

__________________________________________________________________________________________________________

V sklopu predstavitve novomeške podjetniške scene vam danes predstavljamo podjetniške programe Razvojnega centra Novo mesto:

 

PODJETNIŠKI PROGRAMI RAZVOJNEGA CENTRA NOVO MESTO

 

VSTOPNA TOČKA VEM 

Na enem mestu potencialnim podjetnikom, podjetjem, samostojnim podjetnikom, mladim, študentom in drugim zainteresiranim nudijo:

• osnovno svetovanje pri razvoju poslovne ideje, pripravi poslovnega načrta, postopkih pridobitve dovoljenj, v zvezi z davki in prispevki, zaposlovanjem,…

• pomoč pri iskanju virov financiranja poslovanja

• izvedbo postopkov preko portala e-VEM: registracijo ali zapiranje dejavnosti, vpis sprememb v poslovni/sodni register, oddajo M obrazcev (prijave, odjave ali spremembe podatkov o nosilcih dejavnosti in zaposlenih v socialna zavarovanja), pooblaščanje,…

• informiranje o spremembah zakonodaje, aktualnih razpisih, drugih oblikah podpore ki jo podjetnikom in podjetjem nudimo Razvojni center Novo mesto in ostale podporne institucije na področju podjetništva. Z naročilom na e-bilten Moj spletni priročnik lahko aktualne podjetniške novice z dodanimi informacijami o dogodkih iz lokalnega in regionalnega okolja enkrat tedensko prejemate na svoj elektronski naslov.

 

Storitve vstopne točke VEM so brezplačne in so na voljo od ponedeljka do petka med 8.00 in 12.00 uro oz. v drugih terminih po dogovoru.

 

Kontaktni osebi: Darja Smiljić, (07) 33 72 986, darja.smiljic@rc-nm.si, Maja Smerdu (07) 33 72 988, maja.smerdu@rc-nm.si.

 

vem logo.gif 

 

PODJETNIŠKI INKUBATOR PODBREZNIK (PIP)

Vsak začetek je težak, še posebej težak, če gre za podjetniški začetek… 

Podjetniški inkubator Podbreznik je mesto za nova inovativna podjetja. V urejenem poslovnem okolju s sodobno infrastrukturo in s širšim naborom upravnih in intelektualnih storitev je v 6 letih delovanja omogočil učinkovito nastajanje in razvoj več kot 40 podjetjem, ki so ustvarila preko 100 delovnih mest. V zgradbi inkubatorja je v štirih etažah 3.650 m2 sodobno opremljenih poslovnih prostorov, velikosti od 40 m2 do 200 m2, s pripadajočimi brezplačnimi parkirnimi mesti. Cena najema prostora je za inovativna podjetja tudi do 70% nižja od tržne vrednosti, kar jim omogoča nižje stroške in večjo možnost razvoja.Podbreznik 1  1 of 1  2.jpg

Bivanje z ostalimi podjetji omogoča nove priložnosti za sodelovanja in razvijanja posla. Številni poslovni dogodki in programi ponujajo kvalitetno izobraževanje, iskanje novih izkušenj in širjenje družbene mreže podjetja. Potencialnim podjetnikom so na voljo individualna svetovanja, startup vikendi, mentorski programi, mladim podjetjem izobraževanja, predstavitve dobrih praks ... Vsa podjetja pa so ažurno obveščena tudi o vseh aktualnih razpisih in poslovnih priložnostih.

 V inkubatorju ponujajo Coworking Podbreznik, sodobno delovno okolje za podjetnike začetnike in potencialne podjetnike, z vsem kar je potrebno za učinkovit razvoj mladega podjetja. Storitev vključuje osnovno infrastrukturo, brezžični internetni dostop, skupno uporaba tiskalnika, prostore za sestanke in še mnogo več. Ugodna cena storitve (30 EUR na mesec) je dostopna vsakemu mladem podjetniku na začetku poslovne poti. Sodelovanje in druženje v coworking prostoru predstavlja nove možnosti za povezovanje, razvoj in inovativno razmišljanje.

baner coworking  april 2015 V3.jpg

V PIP sta po ugodnih cenah dostopni tudi dve multimedijsko podprti sejni sobi, ki sprejmeta do 80 oseb in sta primerni za različne seminarje, delavnice, tečaje, sestanke, razgovore ... Vsem obiskovalcem dogodkov je na voljo brezplačno parkiranje.

 Kontaktna oseba: Simon Jeraj, (07) 33 72 991, simon.jeraj@rc-nm.si

Sejne sobe podbreznik.jpg

 

IZOBRAŽEVANJA ZA PODJETJA IN PODJETNIKE

Omogočajo dostop do znanja in posredovanje novosti na področjih, ki so pomembna zlasti za poslovanje mikro in majhnih podjetij, podjetnikov začetnikov oz. potencialnih podjetnikov. V okviru programa organizirajo predavanja, seminarje, delavnice in ostale interaktivne dogodke, na katerih se lotevamo aktualnih tem s področja podjetništva. V okviru razpisa, ki bo objavljen v mesecu marcu, pa bodo omogočili sofinanciranje strokovnih in računalniških izobraževanj.

Kontaktna oseba: Aleksandra Pavlič, (07) 33 72 982, aleksandra.pavlic@rc-nm.si

 

 

GARANCIJE ZA DOLGOROČNA POSOJILA IN POSOJILA IZ REGIJSKIH GARANCIJSKIH SHEM 

Razvojni center Novo mesto d.o.o. je v sodelovanju z občinami iz regije aprila 2016 že 18. leto zapored objavil razpis ugodnih posojil in garancij iz sredstev Garancijske sheme za Dolenjsko. V letos prenovljeni shemi so razpisane tri linije - za investicije (do 100.000 eur), za obratna sredstva in za zaposlovanje - z različno ročnostjo in različno višino garancije. Upravičenci so mikro in male gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, zadruge, zavodi, fizične osebe z registrirano dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, društva in socialna podjetja. 

LOGO garancijska shrema 448x.jpg

V letu 2015 je Razvojni center Novo mesto v sodelovanju s Slovenskim regionalno razvojnim skladom Ribnica objavil javni razpis kreditov in garancij za mikro, mala in srednje velika podjetja v okviru Regijske garancijske sheme v regiji JV Slovenija. Upravičenci po tem razpisu so mikro, male in srednje velike gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zadruge in socialna podjetja. Razpis, ki omogoča pridobitev do 150.000 EUR kredita za investicije, 20 % za obratna sredstva v povezavi z investicijo in 50 % garancije, je odprt do aprila 2018.

 

Obe shemi sta priglašeni kot državna pomoč po »de minimis«.

 

Kontaktna oseba: Miljana Balaban, (07) 33 72 987, miljana.balaban@rc-nm.si.

 

 

OSTALI PROGRAMI

V mesecu septembru 2016 je bil objavljen tudi poziv za Mrežo podjetniških svetovalcev, s katero želijo storitve podjetniškega podpornega okolja še okrepiti.

mrea podj izvajalcev 4.jpg

Poleg naštetih programov se vključujemo tudi v izvajanje podjetniških programov, ki jih na območju države izvajajo nacionalna agencija za spodbujanje podjetništva SPIRIT Slovenija in druge podporne institucije. Za aktualne informacije o teh smo dosegljivi v naših poslovnih prostorih oz. na naslednjih kontaktih: 

RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO Svetovanje in razvoj, d.o.o.

Ljubljanska c. 26, 8000 Novo mesto

tel.: + 386 (7) 33 72 980, fax: +386 (7) 33 72 981

e-pošta: razvojni.center.nm@siol.net, www.rc-nm.si

 

 

________________________________________________________________________________________________________

 

Po kulturni je čas za podjetniško sceno. Skoraj natančno mesec dni je ostalo do osrednjega dogodka na novomeškem start-up področju. Predstavljamo vam letošnji Startup vikend Novo mesto:

V Podjetniškem inkubatorju Podbreznik bo 21. in 22. oktobra 2016 potekal Startup Vikend Novo mesto. Tokrat bodo organizacijsko združili moči Razvojni center Novo mesto, StartUP Novo mesto in Gimnazija Novo mesto ter skupaj iskali nove "vroče" podjetniške ideje. 

1

Dogodek je zasnovan kot intenziven podjetniško-zabaven vikend, na katerem ekipe sestavljene iz posameznikov različnih znanj, tekmujejo v tem, kdo bo v izjemno kratkem času ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model podjetja, ga preveril na trgu in ga najbolje predstavil pred komisijo izkušenih podjetnikov. 

Vsaka ekipa bo v sklopu svoje poslovne zamisli pripravila 5 ključnih elementov, potrebnih za zagon ideje. Ti elementi so prototip, Business Model Canvas, osnutek prodajne spletne strani, anketo med potencialnimi kupci in pa končno predstavitev. 

2.jpg

S priključitvijo Dijaškega startup vikenda Novo mesto, ki je bil v preteklosti samostojen dogodek in ga je vodil Podjetniški krožek Gimazije Novo mesto, se nam obetajo še zanimivejše ekipe, večja tekmovalnost in bolj dodelane poslovne ideje. 

K prijavi in razvoju idej so povabljeni posamezniki vseh starosti:

- ki so kreativni, zagnani in pripravljeni delati v timu,

- imajo podjetniške ambicije in ideje, ki bi jih radi uresničili ter

- imajo znanje in bi radi postali del kreativnega startup tima. 

Več o dogodku in prijava na http://www.inkubator-nm.si/StartUpvikendNM.aspx

FB: https://www.facebook.com/events/583490955156344/

 

 

Kontakt:

Simon Jeraj – simon.jeraj@rc-nm.si I tel. 07 337 29 91

Razvojni center Novo mesto d.o.o. I Ljubljanska cesta 26 I 8000 Novo mesto I SI I www.rc-nm.si

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Eva Virc je eno najmlajših imen slovenske stand-up scene. V simpatičnem zapisu je zajela svoje začetke v svetu komedije.

Ko sem pred letom in pol prvič stopila na oder, se nisem zavedala, na kakšno pot me bo komedija odpeljala. Začelo se je precej nedolžno – krajši nastopi v ljubljanskem comedy clubu, ki pa so mi že po treh mesecih nastopanja prinesli nastop na največjem slovenskem festivalu stand up komedije Panč na Ljubljanskem gradu. Šele tu sem se, ob svojem nastopu in opazovanju uveljavljenih komikov, zavedla pomena komedije. Stand up ni pripovedovanje vicev. Je pripovedovanje osebnih zgodb, v katerih se ljudje vidijo in poistovetijo s čustvi komika in njegovim dojemanjem sveta. Tako vidijo, da v določenih situacijah niso sami. Kolikokrat se nam je s kolegi komiki že zgodilo, da smo pred nastopom v publiki opazili osebo, ki jo je nekdo od nas poznal in vedel za žalostno situacijo, v kateri se trenutno nahaja. V publiki sedijo tudi ljudje, ki so se po dolgem in težkem dnevu vseeno odločili priti. In ko se nastop konča, je neprecenljiv občutek, ko vemo, da smo jim vsaj za tisto uro dvignili razpoloženje, jih nasmejali in jih spravili v dobro voljo, v katero se sami mogoče ne bi mogli.

 10665326 1109289325753191 2897950498817988248 n.jpg

Po festivalu Panč so se mi vrata komedije odprla – poleg številnih nastopov po Sloveniji sem tudi zmagala na tekmovanju mladih komikov na Lentu, organizirala tematske stand up večere v Ljubljani, nastopala na Hrvaškem in kot nastopajoča sodelovala na Roastu Perice Jerkovič.

Kar se tiče priložnosti v Sloveniji, lahko rečem, da so sorazmerne z vloženim delom in talentom komika. Poleg nastopov se delo najde tudi v pisanju za komične oddaje, kot so Vid in Pero šov, Na žaru z Ladom Bizovičarjem, itd. 

Poklic in delo komika ni lahko, saj stalno zahteva nove ideje in energijo za nastope. Vsak nastop je zame nekaj novega, saj se vsak razlikuje od prejšnjega – drugo okolje, druga publika in druga ekipa komikov. Važno pa je, da ne obupamo. Vsakemu se zgodi slab nastop – naj bo to zaradi publike, atmosfere ali pa je kriva tvoja izvedba materiala. Iz takih nastopov je pot domov najdaljša in misli o opustitvi tega poklica največje. Vendar, tako kot pri vsaki gradnji življenjske poti, je tudi tu važno vztrajati. Ves trud se na koncu povrne na nastopih, v katerih uživamo tako publika kot komik. To so nastopi, kjer se s publiko povežeš, v pripovedovanju uživaš in kar je najbolj važno – publiko do solz nasmeješ. Za take trenutke je potrebno nekaj let truda, vaje in spodrsljajev, vendar, ko po takem nastopu stopiš iz odra veš, da je bilo vsega vredno.

 Stand up je na splošno prežet s čustvi. Tako komiku kot publiki v času nastopa na plan privrejo smeh, solze, adrenalin, začudenje in ko te publika sprejme in se ti prepusti, si dosegel svoje poslanstvo. Nekateri so prišli z željo po sprostitvi, drugi z željo po boljšem počutju in ko sredi nastopa gledaš po dvorani in vidiš, da ti je uspelo iz njih privabiti močna čustva, takrat veš, da si polepšal večer ne samo sebi ampak tudi tistim, ki so to res potrebovali

_________________________________________________________________________________________________________ 

 

Novomeški gimnazijci so že nekaj let zelo aktivni na gledališkem področju. Predstavljamo njihovo Gledališko skupino Goga:

 

Gledališka dejavnost ima na novomeški gimnaziji že dolgoletno tradicijo. Leta 2012 so ustanovili Mladinsko društvo Goga, ki deluje v sklopu Gimnazije Novo mesto. Ustanovitev društva je bila nujna, saj so se le tako lahko vključevali v različne projekte in si zagotovili sredstva za delovanje. Društvo združuje mlade, nadarjene in ustvarjalne dijake, ki delujejo na različnih področjih kulturnega in umetniškega ustvarjanja ter športa. Prizadevajo si za povezovanje mladih z okoljem, v katerem živimo, za povezovanje z osnovnimi in srednjimi šolami, z Mestno občino Novo mesto, z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, s KC Janeza Trdine in z drugimi nevladnimi organizacijami v novomeškem okolju.

2 Moderator Primoz Kastelic  v ozadju pevski zbor.jpg

Cilj gledališke in dramske dejavnosti je zbuditi pri dijakih zanimanje za gledališko dejavnost, spodbujati veselje do igranja in nastopanja. Preizkusijo se v ustvarjalnem pisanju, sodelujejo pri pisanju scenarijev, kostumografiji, scenski postavitvi, koreografiji, izbiri glasbe in oblikovanju gledaliških listov. Dijaki se udeležujejo tudi različnih literarnih natečajev.

Zanimanje dijakov za gledališko dejavnost je veliko, a žal vseh, ki bi želeli sodelovati, ne morejo vključiti. Sestajajo se večkrat na teden v dopoldanskem času, zato je problem najti ustrezen prostor, kjer bi lahko vadili. Zadnja leta jim svoje prostore za vaje pogosto odstopi Javni sklad za kulturne dejavnosti v Novem mestu. V popoldanskem času dejavnosti ni mogoče izvajati, saj je večina dijakov, ki so vključeni v dejavnost, vozačev ali pa imajo še druge popoldanske aktivnosti. Vseeno pa v gledališki skupini GOGA vsako leto sodeluje do 50 gimnazijcev, včasih tudi več.

PEVSKI ZBOR GIMNM 172 1 .jpg

Mentorica gledališke skupine je od leta 2002 profesorica Vladimira Korošec, zadnja leta pa v gledališki skupini sodelujejo tudi profesor Vanja Popov, mentor pevskega zbora, profesorica Jasmina Žagar, mentorica likovnega krožka, ki poskrbi za sceno, profesorica Breda Vovko, ki sodeluje pri koreografiji in kostumografiji.

V zadnjem desetletju so na kulturnem in umetniškem področju izvedli številne javne prireditve, s katerimi smo obeležili državne praznike in spominske dneve, ki imajo širši pomen v novomeškem okolju. Gostovali smo tudi v Cankarjevem domu na festivalu Transgeneracije, kamor smo bili povabljeni trikrat, v gledališču Zlomi si nogo v Kopru in v Brežicah. Na festival Transgeneracije smo se prijavili štirikrat in bili trikrat povabljeni k udeležbi.

KRONOLOŠKI PREGLED PREDSTAV

_________________________________________________________________________________________________________

Predstavitev kulturnih potencialov Novega mesta nadaljujemo s pravo valilnico talentov - GLASBENA ŠOLA MARJANA KOZINE:

 

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto sodi po številu učencev in instrumentih, ki jih na šoli poučujejo, kakor tudi po kakovosti dela in uspehih, v ožjo skupino najrazvitejših in najuspešnejših slovenskih glasbenih šol. V šolo je vpisanih okoli 650 učencev, ki so vključeni v instrumentalni pouk 21 različnih instrumentov, petja, predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, nauka o glasbi in solfeggia.

Slika Gs Marjana Kozine iz zraka.jpg

 

Učitelji posvečajo veliko pozornost nastopanju učencev ter vključevanju v komorno in orkestralno igro. Poleg omenjenega pouka, se šola posebej ponaša s kakovostnim godalnim in harmonikarskim orkestrom, ki nastopi vsaj dvakrat letno na večjih javnih prireditvah, s pihalnim orkestrom, ki prireja že skoraj tradicionalne koncerte doma in v gosteh v sodelovanju s pihalnimi orkestri drugih šol in s pevskim zborom, kateri letno prireja glasbeno-scenske predstave namenjene otrokom vrtcev in osnovnih šol, ki so tako dobro obiskane, da doživijo tudi do deset ponovitev.

400 Zakljucni koncert ob 70 letnici Gs MK 20  4  2016 v sD Marof.jpg

 

Simfonični orkester ni več le ponos šole, temveč nepogrešljiv element novomeškega kulturnega prostora, saj si meščani slovenskega kulturnega praznika ne znamo več predstavljati brez njegovega koncerta. Orkester je leta 2015 praznoval 25-letnico delovanja. V svoji bogati zgodovini je izvedel številne odmevne koncerte in projekte ter ponosno predstavlja tako glasbeno šolo kot tudi Novo mesto v Sloveniji in tujini.

302 Zakljucni koncert ob 70 letnici Gs MK 20  4  2016 v sD Marof.jpg

 

Učenci glasbene šole s svojim glasbenim prispevkom vsako leto popestrijo številne javne prireditve, razstave in ostala srečanja, prav tako tudi občinske proslave in otvoritve. V porastu je projektno delo znotraj šole in izven nje, vedno bolj pogosta so tudi sodelovanja z drugimi glasbeniki in umetniki nasploh.

 

Njihovi učenci se iz leta v leto preizkušajo tudi na tekmovanjih v slovenski in mednarodni konkurenci, izredno ponosni smo na njihove uspehe in nagrade, predvsem pa na znanje in napredek, ki si ga priigrajo s številnimi urami vztrajnega, marljivega vadenja. Lepo jih je spremljati, ko kljub zahtevnosti ne izgubijo veselja in ljubezni do glasbe, ko si nabirajo neprecenljive izkušnje za prihodnost in ustvarjajo dragocene spomine.

118 Zakljucni koncert ob 70 letnici Gs MK 20  4  2016 v sD Marof.jpg

 

Številni učenci se kasneje izobražujejo na srednjih glasbenih šolah oziroma konservatorijih ter raznih akademijah. Nekateri že igrajo v profesionalnih orkestrih, raznih zasedbah ali kot solisti, drugi delujejo kot skladatelji, predavatelji in kritiki v slovenskem in širšem prostoru. Spet tretji so se odločili, da s poučevanjem mladih nadaljujejo poslanstvo predajanja glasbenega znanja na nadaljnje generacije otrok, večina pa je tistih, ki po končanem šolanju postanejo ljubiteljski glasbeniki in jim glasba tako ali drugače popestri vsakdanjik.

 

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto je v letošnjem letu praznovala častitljivo 70. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti smo izdali obsežen zbornik in priredili svečan koncert. V prihodnosti imamo zastavljenih veliko načrtov in želja, ki pa jih bomo uspešno izpeljali samo s predanim delom vseh zaposlenih, ob podpori staršev ter podpori okolja, v katerem delujemo.

_________________________________________________________________________________________________________

JAZZINTY

XVII. Mednarodna poletna glasbena delavnica in festival / 17th International Summer Music Workshop and Festival

Jazzon LIVE

Nagrada za jazz kompozicijo in izvedbo / Jazz Composition and Performance Award

15. – 20. avgust 2016

Novo mesto, Slovenija

 

www.jazzinty.com | jazzinty@jazzinty.com

 

Jazzinty je mednarodni projekt s šestnajstimi leti tradicije, ki vključuje štiri produkcije: glasbeno delavnico, mednarodni jazz festival, nacionalno skladateljsko nagrado Jazzon in koncertni cikel jazza in sorodne glasbe v zimskem času. Vse štiri produkcije se med sabo povezujejo in ne prinašajo zgolj posameznih koncertov, temveč ustvarjajo nove mednarodne povezave (npr. nastanek novih jazz zasedb …), izvirne avtorske projekte (v sklopu koncertnega programa nastajajo izvirni premierni avtorski projekti, npr. I. Lumpert, Na svoji zemlji …). Jazzon stimulira glasbenike za ustvarjanje novih kompozicij in avtorskih projektov, delavnica ima izobraževalno, svetovalno in usmerjevalno vlogo v glasbenem razvoju mladih glasbenikov in spodbuja kreativni potencial.

jure pukl by ziga koritnik.jpg

 

Obenem je Jazzinty največji mednarodni dogodek v JV regiji, prinaša kulturno opismenjevanje v jazzovsko zapostavljeno okolje, ustvarja največ nočitev, tako udeležencev delavnic, kot tudi festivalskih gostov, prinaša potrošnjo in kulturni turizem, pojavlja se vse večji obisk prireditev, simpatije občanov in obisk visokih gostov kot so npr. nizozemski princ Alexander, veleposlaniki ZDA, HOL ali bivši predsednik RS dr. Danilo Turk, ustvarja največje število medijskih objav o projektu in o Novem mestu v nacionalnih in mednarodnih medijih (medijski pokrovitelj je Val 202), povezuje strokovne javnosti, predstavlja strateški potencial za mednarodna povezovanja in evropska finančna sredstva, prinaša mladost, življenje, veselje do ustvarjanja, oživlja mestni utrip ter vsaj za teden dni postavlja Novo mesto v središče slovenskega festivalskega dogajanja. V koncertnih in izobraževalnih programih aktivno sodeluje tudi velik del slovenskih jazzovskih ustvarjalcev, kvaliteto programa pa potrjuje tudi sodelovanje z uglednimi nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami.

Deborah JD.jpg

 

KULTURNI POTENCIALI NOVEGA MESTA

8. avgust - Poletni meseci so pregovorno čas kislih kumaric, med katerim so vsi izgovori povezani z namakanjem v morju in ostalimi dopustniškimi aktivnostmi. Glede na število prireditev v teh mesecih, so edini, ki poleti ne počivajo novomeški kulturniki. Novomeški poletni večeri, Jazzinty, fotopub in Noč na Krki so le nekatere izmed prireditev, ki dokazujejo to tezo. Na Mestni občini Novo mesto smo se zato odločili, da v poletnih mesecih našo kampanjo Novo mesto priložnosti, ki predstavlja potenciale našega mesta, obarvamo kulturno. Tako bomo v prihodnjih tednih na naših spletnih kanalih predstavljali someščane in njihove projekte, povezane s kulturo. 

__________________________________________________________________________________________________________

MESTNA OBČINA NOVO MESTO BO PODELILA ŠTIPENDIJE IN ENKRATNE DENARNE POMOČI

 28. julij - Mestna občina Novo mesto bo v prihodnjem tednu objavila razpis za izredne štipendije in enkratne denarne pomoči, namenjene perspektivnim dijakom in študentom, ki prihajajo iz Mestne občine Novo mesto. Pri izbiri štipendistov tokrat prvič ne bo v ospredju učni uspeh, temveč bodo imeli prednost izjemni dosežki, ki omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport, znanost in drugo. Štipendije so prednostno namenjene študentom, saj bo razpis objavljen ravno v tednu, ko prihajajo informacije o vpisih na fakultete.

 

Mestna občina Novo mesto nadaljuje s politiko spodbujanja uspehov in omogočanja razvijanja posebnih talentov, ki jo je odločneje začrtala v začetku letošnjega leta pod sloganom Novo mesto priložnosti. Tokrat naproti prihaja predvsem mladim, ki bodo imeli z novim sistemom štipendiranja priložnost, da razvijajo svoje posebne talente.

 

V ospredju ne bo učni uspeh, temveč izjemni dosežki

Mestna občina Novo mesto bo kot prva v Sloveniji perspektivnim posameznikom omogočila štipendijo, za pridobitev katere v ospredju ne bo učni uspeh, temveč izjemni dosežki, ki niso vezani zgolj na zadnje šolsko leto. Za izjemne dosežke na posameznem področju štejejo najvišja mesta na državnem tekmovanju, udeležba ali najvišja mesta na mednarodnem tekmovanju, priznanja za najboljše raziskovalne naloge, nagrajeno znanstveno raziskovalno, razvojno ali umetniško delo, objave znanstvenoraziskovalne naloge v strokovni reviji ali zborniku, drugi izjemni dosežki. Letos je občina v te namene v proračunu prvič odprla posebno postavko za štipendiranje, ki bo glede na izkazane potrebe omogočala tudi povečanje sredstev.

 

Ker v ospredju ne bo samo učni uspeh, bodo sredstva v prvi vrsti namenjena tistim, ki niso bili uspešni pri pridobivanju načinov financiranja, kjer je glavno merilo učni uspeh, vendar pa izkazujejo izjemne dosežke, ki pomenijo omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih (kultura, šport, znanost ipd.).

 

Občina pričakuje tri do pet kakovostnih štipendij

O vsakem primeru posebej bo odločala neodvisna komisija, ki jo bo imenoval župan Mestne občine Novo mesto. Komisija bo, v skladu z razpoložljivimi sredstvi, odločala tudi o višini štipendij. Mestna občina Novo mesto ima za te namene v proračunu za leto 2016 trenutno namenjenih 4.000 EUR, za leto 2017 pa 12.000 EUR. Zneski bodo predvidoma zadostovali za tri do pet kakovostnih štipendij, ki bodo v povprečju znašale okrog 300 EUR mesečno (za primerjavo: najvišji znesek Zoisove štipendije znaša 200 oz. 220 EUR za dijake oz. študente, ki se šolajo v več kot 25 kilometrov oddaljenem kraju). Znesek za štipendiranje bo mogoče v primeru večjega števila kakovostnih prijav tudi povečati.

 

Več informacij o podeljenih štipendijah bo objavljenih po zaključku razpisa, ko bo znano število prijavljenih kandidatov in vsebina prijav. Razpis bo potekal do konca septembra 2016, odločitev pa bo sprejeta v oktobru 2016.

 

Kandidirajo lahko študenti in dijaki

Možnost za pridobitev štipendije imajo perspektivni študenti študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje in perspektivni dijaki srednješolskega izobraževanja, ki so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem šolskem letu dosegli kot dijaki povprečno zaključno oceno najmanj 4, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko štipendija podeli tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

 

Enkratne denarne pomoči so namenjene perspektivnim študentom študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje, ki se izobražujejo v tujini in so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko podeli enkratna denarna pomoč tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru, ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki te pogoje izpolnjujejo.

 

Več na: DUL_2016_36.pdf.

 

________________________________________________________________________________________________________

ŠTUDIRAJ V NOVEM MESTU!

Nekaj visokošolskih zavodov se je svojo programe odločilo predstaviti na zanimiv in aktualen način: s predstavitvenim videom, v katerem študentje predstavijo svoje programe. Ogledate si jih lahko na povezavi:

 

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA GRM: https://www.youtube.com/watch?v=-gPaA_-9gP0

VISOKA ŠOLA ZA UPRAVLJANJE PODEŽELJA GRM NOVO MESTO: https://www.youtube.com/watch?v=vn5zGHPnn68

FAKULTETA ZA TEHNOLOGIJE IN SISTEME: https://www.youtube.com/watch?v=sbxV7_bSb4Q

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE: https://www.youtube.com/watch?v=yoKclzjBToo

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE ŠTUDIJE: https://www.youtube.com/watch?v=uccxWncCm5g

 

________________________________________________________________________________________________________

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predstavniki novomeških visokošolskih zavodov so pred informativnimi dnevi, ki bodo letos potekali 12. in 13. februarja, danes 10. 2. 2016 predstavili možnosti visokošolskega izobraževanja in obštudijskih dejavnosti v Mestni občini Novo mesto.

 

Župan Gregor Macedoni je uvodoma povedal, da so raznolike možnosti študija pravzaprav le ena od najrazličnejših priložnosti, ki jih Novo mesto ponuja na področjih izobraževanja, kulture, športa in gospodarstva. Mestna občina Novo mesto bo omenjena področja promovirala v celoviti kampanji pod sloganom Novo mesto priložnosti. Danes je posebno pozornost namenila prvemu sklopu, in sicer izobraževanju, saj bodo že ta petek in soboto potekali informativni dnevi, ki bodo dijakom v pomoč pri izbiri študija na spomladanskih vpisih. »Gotovo ima Novo mesto kot regijsko izobraževalno središče marsikaj ponuditi tudi na visokošolskem področju, pri čemer je eden močnejših dejavnikov navezava na močno lokalno gospodarstvo, ki kakovosten kader potrebuje in prepoznava,« je izpostavil Macedoni.

 

Z njim so se strinjali tudi predstavniki visokošolskih zavodov in dodali, da so prav zaradi gospodarske razvitosti novomeške občine in številnih uspešnih podjetij, ki na tem območju delujejo, fakultete, ki nudijo specifične študijske programe izjemnega pomena, saj ustvarjajo kadre za deficitarne poklice in s tem odgovarjajo na sodobne potrebe lokalne skupnosti. Študijske programe na različnih stopnjah v Novem mestu izvaja osem visokošolskih zavodov:

 

  • Fakulteta za informacijske študije,
  • Fakulteta za organizacijske študije,
  • Fakulteta za industrijski inženiring,
  • Visoka šola za upravljanje podeželja Grmi
  • Višja strokovna šola Grm Novo mesto - Center biotehnike in turizma
  • Visoka šola za upravljanje in poslovanje,
  • Fakulteta za zdravstvene vede,
  • Fakulteta za poslovne in upravne vede ter
  • Fakulteta za tehnologije in sisteme
  • Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola.

 

 

Zavodi imajo skupaj trenutno več kot 1.550 študentov, letos pa skupno pričakujejo okrog 600 novih vpisov na vseh treh stopnjah (dodiplomski, magistrski in doktorski študij, redni in izredni vpis).

 

Marjan Štangelj iz Društva novomeških študentov je na srečanju še izpostavil, da bo društvo prav ta namen v četrtek, 18. februarja, izvedlo tradicionalni Infodan, na katerega vabijo študente novomeških in drugih fakultet ter obiščejo dijake in jim predstavijo posamezne programe. Poudaril je, da je študij v Novem mestu lahko zelo dobra priložnost za pridobitev dobre izobrazbe in ustreznih izkušenj, ki bi kasneje omogočale tudi zaposlitev v katerem izmed uspešnih novomeških podjetij

 

 

DSC 0142

 

DSC 0119.JPG

 

DSC 0128____________________________________________________________________________________________

Osnovne informacije o programih novomeških visokošolskih zavodov:

 

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu

Telefon: 059 074 164​

Elektronska pošta: katja.krevs@fos.unm.si

Povezave:

www.fos.unm.si​

https://www.facebook.com/fos.unm/

https://twitter.com/FOS_NM

https://www.linkedin.com/company/2680492

https://www.youtube.com/channel/UCk_Fez7xz1Pkc0aKv5FqDUg

Novi trg 5, 8000 Novo mesto​

Programi:

Menedžment kakovosti: VS (IZREDNI), MAG (IZREDNI), DR (REDNI)

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto

Telefon: 07 39 34 706                                                    

Elektronska pošta: info@vsgrm.unm.si

Povezave:

http://vsgrm.unm.si/

http://sl-si.facebook.com/vsgrmnm

Sevno 13, 8000 Novo mesto
Programi:  Upravljanje podeželja (1 stopnja)
Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma – OE Višja strokovna šola

Telefon: 07/ 39 34 734, 07/ 39 34 737

Elektronska pošta: referat-grm@guest.arnes.si

Povezave: http://www.vs.grm-nm.si/

 

Sevno 13, 8000 Novo mesto
Programi:

6/1: 1. Gostinstvo in turizem (redni, izredni; naziv:organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu),

2. Naravovarstvo (redni, izredni; naziv: inženir naravovarstva),

3. Upravljanje podeželja in krajine (redni, izredni; naziv: inženir kmetijstva in krajine)

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu

 

Telefon: 07 3737 884;

Elektronska pošta: info@fis.unm.si;

referat@fis.unm.si

Povezave:

http://www.fis.unm.si/si/

https://www.facebook.com/referat.fis/?fref=ts

https://twitter.com/fisnm

https://www.instagram.com/fis.nm/

https://plus.google.com/109941849461637164050/videos

 

Uradni sedež fakultete je: Ulica talcev 3, 8000 Novo mesto; Fizično smo od oktobra na Ljubljanski cesti 31a, 8000 Novo mesto; p.p. 603
Programi:

Informatika v sodobni družbi (VS, redni in izredni),

Informatika v sodobni družbi (UNI, redni in izredni),

 Računalništvo in spletne tehnologije (VS, izredni),

Informatika v sodobni družbi (magisterij, redni in izredni), 

Informacijska družba (doktorat, redni)

Fakulteta za poslovne in upravne vede

Novo mesto

 

Telefoni:

+00386 7 393 00 10 (tajništvo)

+00386 7 393 00 17 (referat)

+00386 7 393 00 13 (faks)

 

Elektronska pošta: fpuv.nm@guest.arnes.si

referat@vs-nm.si

Povezave:

http://www.fpuv.vs-nm.si/

http://fpuv.vs-nm.si/sl/program_1_stopnje/

http://fpuv.vs-nm.si/sl/program_2_stopnje/

http://fpuv.vs-nm.si/sl/program_3_stopnje/

 

Na Loko 2, p.p. 51, 8000 Novo mesto, Slovenija
Programi

1.stopnja: Poslovna ekonomija,

2. stopnja: Poslovna ekonomija,

3. stopnja: Poslovna ekonomija

*vsi izredno

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto

 

Telefoni:

+00386 7 393 00 30 (tajništvo)

+00386 7 393 00 18 (referat)

+00386 7 393 00 13 (faks)

 

Elektronska pošta: fzv.nm@guest.arnes.si

referat@vs-nm.si

Povezave:

http://fzv.vs-nm.si/

http://fzv.vs-nm.si/sl/program_1_stopnje/

http://fzv.vs-nm.si/sl/program_2_stopnje/

http://fzv.vs-nm.si/sl/program_3_stopnje/

https://www.facebook.com/FZVNM

 

Na Loko 2, p.p. 185,

8000 Novo Mesto, Slovenija

 

Programi:

Zdravstvena nega (VS, redni in izredni),

Vzgoja in menedžment v zdravstvu (magisterij, izredni)

Edukacija in menedžment v zdravstvu (doktorat, izredni)

Visoka šola za upravljanje in poslovanje Novo mesto

Telefoni:

+00386 7 393 00 30 (tajništvo)

+00386 7 393 00 20 (referat)

+00386 7 393 00 13 (faks)

 

Elektronska pošta:

vsup.nm@guest.arnes.si

referat@vs-nm.si

Povezave:

http://vsup.vs-nm.si

 

http://vsup.vs-nm.si/sl/programi_1_stopnje/

 

http://vsup.vs-nm.si/sl/program_2_stopnje/

 

https://www.facebook.com/VSUPNM/

 

Na Loko2, p.p. 51, 8000 Novo mesto
Programi:

1. stopnja: 

Upravljanje in poslovanje (redni in izredni (e-študij)

Poslovna informatika (redni in izredni)

2. stopnja:

Upravljanje in poslovanje (izredni)

Fakulteta za tehnologije in sisteme

Telefon: 07/3930019

Elektronska pošta: fts.nm@guest.arnes.si

Povezave:

http://www.fts-nm.si/

http://fts.vs-nm.si/sl/o_fakulteti/zakaj_studirati_na_fts/

https://www.facebook.com/ftsnm

 

Na Loko 2, 8000 Novo mesto
Programi:

Tehnologije in sistemi (VS, redni in izredni)

Tehnologije in sistemi v strojništvu (magisterij, izredni študij)

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto

Telefon: 07/39 32 306

Elektronska pošta:

fini-unm@guest.arnes.si 

Povezave:

http://www.fini-unm.si/si/

Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto
Programi:

Visokošolski študijski program Inženiring in vozila (VS) - izredni/študij na daljavo

Univerzitetni študijski program Inženiring in vozila (UN) - izredni

Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

Telefoni: 07/39-33-267, 07/39-33-266

Elektronska pošta: barbara.stor@guest.arnes.si

Povezave:

www.esnm-visja.si

www.facebook.com/esnm.visja.si

 

Ulica talcev 3a, 8000 Novo mesto
Programi:

Medijska produkcija– redni in izredni (VI/1)

Ekonomist– redni in izredni (VI/1)

 

nazaj